Sorra veszik át a hatalmat a tálibok Afganisztán körzeteiben

2021. június 8. 14:32
Két újabb afganisztáni körzetet vontak ellenőrzésük alá kedden a tálib lázadók, akik harmadik napja foglalnak el körzeteket, hadi sikereket könyvelve el azóta, hogy a múlt hónap elején a nemzetközi koalíciós erők megkezdték a kivonulást az országból – közölték helyi illetékesek.

A délkelet-afganisztáni Gazni tartomány Jagato körzetében három napig tartó heves harcok után kellett távozniuk a körzet központjából a veszteségeket elkönyvelő kormányerőknek. Két helyi illetékes azt mondta, hogy a körzet stratégiai jelentősége abban rejlik, hogy egyfajta bejáratot jelent az ország központi területeire, megszerzésével a tálibok most könnyebben tudják támadni a szomszédos körzeteket. Harcok folynak két másik tartománybeli körzetért is, amelyek a közeljövőben ugyancsak eleshetnek.    

A kormányerőknek emellett keddre virradóra távozniuk kellett az északi Farjáb tartománybeli Davlátábád körzet központjából is, amelyet harc nélkül adtak fel.

A biztonsági erők tucatnál több fegyveresének a sorsa nem ismert, mert nem működik a távközlési rendszer. Davlatábádot három éven át ostromolták a tálibok, a kormányerők pedig csak légi úton kaphattak logisztikai utánpótlást, mert a lázadók minden oda vezető utat ellenőrzésük alatt tartottak.    

Tálibok már harmadik napja könyvelnek el hadi sikereket

Hétfőn napokig tartó harcok után foglaltak el egy másik farjábi körzetet, illetve még egyet a nyugati Ghor tartományban. Egy ENSZ-jelentés szerint a tálibok tavaly öt körzetet foglaltak el, de négyet közülük napokon belül visszafoglaltak a kormányerők. Amióta az Egyesült Államok és más NATO-tagországok május 1-jén megkezdték katonáik kivonását az országból, legalább tíz körzet került a tálibok kezére. Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) vezetője hétfőn azt mondta, hogy az amerikai katonák mintegy felét már kivonták. Afganisztánnak 34 tartománya és mintegy négyszáz körzete van. A közigazgatási rendszerben a körzeti központok a tartományi székhelyek alatt vannak eggyel alacsonyabb szinten.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, hát átmenetileg sokan meghódították...

Az amerikaiakra az jellemző, hogy szövetségeseket képeznek ki maguknak, akiket aztán otthagynak a slamasztikában.

Orbánt nem sikerült megpuccsolni. :)

Hát, Nagy Sándor nem élt sokkal tovább Afganisztán meghódítása után, mint ameddig az Amcsik bent voltak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés