Megvette a Mol a szlovén OMV-t

2021. június 8. 11:16
Az OMV szlovén leányvállalata 120 töltőállomást üzemeltet, valamint nagykereskedelmi tevékenységet is folytat az országban.

A Mol közleménye szerint megállapodtak az OMV-vel, hogy az OMV Downstream GmbH-tól mint közvetlen részvényestől megvásárolják az OMV Slovenija 92,25 százalékát, amelyben az INA már 7,75 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik. Az üzletet még jóvá kell hagynia a versenyhatóságnak. A tranzakció 120 szlovén töltőállomást foglal magában, a szlovén leánycég az ország második legnagyobb kiskereskedelmi hálózatát működteti három különböző márkanév alatt: ezek az OMV az EuroTruck és az Avanti/DISKONT

Az OMV Slovenija felvásárlása a harmadik bejelentett megállapodás, amióta 2021. februárjában a MOL-csoport frissítette hosszútávú stratégiáját. A MOL-csoport nemrégiben tette közzé, hogy a Slovnaft megvásárolja a Normbenz Slovakia s.r.o. 100%-át, amely 16 Lukoil márkanév alatt működtetett szlovákiai töltőállomást foglal magában. A MOL továbbá megállapodást kötött a Marché International AG-vel, amely 9 éttermet üzemeltet Magyarországon Marché márkanév alatt..

A MOL 1996-ban azzal a céllal lépett be a szlovén piacra, hogy kiskereskedelmi hálózatot és nagykereskedelmi tevékenységet hozzon létre. 2011-re a vállalat már 31 töltőállomást működtetett, beleértve a TUŠ hálózatot. 2016-ban 11 Agip töltőállomás is bekerült a MOL portfóliójába. A zöldmezős beruházásokkal és 5 INA töltőállomás integrálásával párhuzamosan a MOL Slovenija jelenleg 53 töltőállomást üzemeltet. 2016 óta a Fresh Corner koncepció bevezetésével mind a 48 MOL márkanév alatt futó töltőállomást átalakították, frissen készített ételeket és kiváló minőségű kávét kínálva az utazó emberek számára.

Nyitóképen: Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mekkora rikács volt, amikor Orbán visszavásárolta a MOL-részvényeket a ruszkiktól, amit Medgyessy alatt adtak át nekik.
"Eladja Mol-részvényeit az állam
INDEX
2003.06.18. 16:40

Még idén piacra dobja az állam a tulajdonában lévő Mol-pakett egy részét. A 23 százaléknyi állami Mol-csomagból 10-13 százalék eladása várható. A privatizáció legalább két szakaszban történik majd, részben a tőzsdén, részben belföldi nyilvános kibocsátás során. Az állam bevétele várhatóan meghaladja a hatvanmilliárd forintot. A Mol-papírok kereskedelme szerdán szünetelt a tőzsdén.
A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy még idén értékesíti a 18 milliárd forintos alaptőkéjű Mol Rt.-ben meglévő kisebbségi, 23 százalékos részvénycsomagjának egy részét. A tranzakcióban előreláthatólag 10-13 százaléknyi részvényt értékesítenek - közölte a kormányülés után László Csaba pénzügyminiszter. A tranzakcióból az állam az Index számításai szerint hatvan-hetven milliárd forintos bevételre tehet szert. Az olajipari óriás papírjaival a kormánydöntés miatt ezen a napon nem kereskedtek a tőzsdén."

"Pénzkidobás vagy jó döntés - ellenzéki reakciók a Mol-részvények visszavásárlására
MTI[ORIGO]2011.05.24. 17:49
EZ A CIKK 10 ÉVE FRISSÜLT UTOLJÁRA. A BENNE SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK A MEGJELENÉS IDEJÉN PONTOSAK VOLTAK, DE MÁRA ELAVULTAK LEHETNEK.
Az ellenzéki pártok közül a Jobbik egyértelműen jó döntésnek minősítette a Mol-részvények visszavásárlását, az MSZP fölösleges pénzkidobásnak tartja, az LMP pedig arra emlékeztet, hogy ettől még nem lesz biztonságosabb az energiaellátás. A MSZP és az LMP is úgy véli, hogy az oroszok a pénz mellett biztosan kértek valami mást is az üzletért cserébe.
"A bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobás" tartja az MSZP, hogy az állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolja az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét. Szanyi Tibor, a párt elnökségének tagja azt mondta: az állam mintegy 40 százalékkal drágábban vásárolta meg a részvényeket, mint amennyiért az oroszok megvették őket. Szanyi szerint a 21,2 százalékos részesedés még ahhoz sem volt elég, hogy az oroszok részt vegyenek a Mol közgyűlésén."
Az LMP szerint nem igaz, hogy a Mol-részvények visszavásárlásától javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság - jelentette ki Jávor Benedek, a párt képviselője,
Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be: Magyarország visszaszerezte 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. "

Arról mi a véleményed, hogy ha akkor nem vásárolják vissza a részvényeket, akkor a Szurgutnyeftegaz, az orosz hadsereg nagy beszállítója 20-25% közötti tulajdont birtokolna a MOL-ban? Ilyenkor nem vagy allergiás az oroszokra, nem jut eszedbe, hogy nem az árfolyam, hanem a tulajdonlás a lényeg?

Szerintem ez kevés, itt 1.500-as órabérért NINCS kerti munkás. 2.500-ért sem. Aki jönne, az iszik, nem igazán használja ki a munkaidőt, nem igazán lehet szerszámot a kezébe adni, pláne gépet.

A kétkezi munka kiment a divatból.

Biztos így van. Itt, az ország közepén, a közterületek nagyon gyomosak, gyerekkoromban valahogy jobban rendbe voltak tartva. Az árkok tele, gazosak azok is.

Ezeket az akkori NET-ről kopiztam...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés