Joe Biden és Benjamin Netanjahu egyeztettek a rakétaháború kapcsán

2021. május 19. 18:24
Joe Biden amerikai elnök a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit – közölte a Fehér Ház szerdán.

Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint Biden elmondta Netanjahunak: azt várja, hogy még a nap folyamán számottevően csökkenjen a feszültség. A szóvivő hozzátette: a két vezető beszélt a gázai helyzetről, arról, hogyan halad Izrael a Hamász radikális palesztin szervezet és más terrorista elemek erőforrásainak megsemmisítésével, illetve milyen diplomáciai erőfeszítéseket tettek a térségbeli kormányok és Washington az erőszak megfékezésére.    

Biden tűzszünetet szeretne

Ez volt a negyedik telefonbeszélgetés Biden és Netanjahu között az elmúlt néhány napban.

Legutóbb hétfőn tárgyaltak, az amerikai elnök akkor jelezte: támogatja a tűzszünetet a palesztinok és az izraeliek között. Netanjahu szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón kijelentette: az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal. Az izraeli média szerint a miniszterelnök korábban leszögezte: nem szab időkorlátot a konfliktusnak.   

Az amerikai elnök eddig visszafogottan nyilatkozott a közel-keleti konfliktus ügyében

Ezen túl az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban szólítsa fel a feleket az erőszak megfékezésére és egy tűzszüneti megállapodás megkötésére. Diplomáciai források szerint Washington továbbra sem támogatja az ENSZ erőteljesebb szerepvállalását a konfliktusban, köztük azt a francia határozattervezetet sem, amely az ellenségeskedés beszüntetésére szólítaná fel a feleket.    

Tisztán és egyértelműen megmondtuk, hogy az intenzív diplomáciára összpontosítunk.

és nem támogatjuk az olyan tevékenységeket, amelyek szerintünk aláássák a feszültség csökkentésére irányuló erőfeszítéseket” – mondta az Egyesült Államok ENSZ-missziójának egyik szóvivője szerdán.    

Az AFP francia hírügynökség értékelése szerint ez azt jelenti, hogy Washington kész megvétózni Franciaország javaslatát a Biztonsági Tanácsban. A nemzetközi közösség, illetve az amerikai republikánusok és a demokraták is a Biden-kormányzat határozottabb fellépését követelik a feszültségek elsimítása érdekében.Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Debbie Hill

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagyis azt az EU álláspontot, amit mi megvétóztunk, az USA is megvétózza.

Hát már elég öreg fiú vagyok, még Arafatra is emlékszem. Mindig az volt, hogy az aktuális izraeli vezér megpróbált leszámolni az aktuális, ellenséges arab/palesztin szervezetekkel. Ideig óráig sikerült is, aztán előkerült mindig egy új. Fogalmam sincs, hogy mit lehetne kezdeni, hiszen itt viszonylag kis területen él úgy hat millió zsidó és kb. ugyanannyi arab, és nehéz lenne két működőképes országot kialakítani.

Az a baj, hogy itt aztán mindenünnen lőnek. Izrael területéről (alagutak kijáratai), a határos arab lakta Gazai övezetből, de megeresztenek pár rakétát Libanonból is. Ha nem lenne a vaskupola sokkal több bajt okoznának, de egy ottani tudósítótól hallottam az Infoban, hogy az újabb építésű házakban már van egy biztonságos, betonfalú szoba, ahová átmennek, ha jön a riadó. Én bediliznék, de állítólag mindent meg lehet szokni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés