Netanjahu: A Hamaszt vagy elrettentjük, vagy leszámolunk vele

2021. május 19. 15:47

Az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón.

2021. május 19. 15:47
null

„Csak két módon vehetjük fel a kesztyűt: vagy leszámolunk velük – ami továbbra is szerepel a lehetőségek között –, vagy elrettentjük őket” – fejtette ki Netanjahu mintegy 70 külföldi nagykövet előtt Tel-Avivban. Hozzátette: az izraeli kormány jelenleg a kíméletlen elrettentést gyakorolja.    

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: nem zárnak ki egyetlen lehetőséget sem.    

Jelenleg a kíméletlen elrettentés eszközét gyakorolják

Rámutatott: jelenleg azon vannak, hogy csökkentsék a Hamász kapacitásait, terrorista eszközeit, és elszántságát.    

– fogalmazott, aláhúzva, hogy eközben az izraeli kormányzat „maximálisan mindent megtesz” a civil áldozatok elkerülése érdekében. Az izraeli miniszterelnök leszögezte: „ha a Hamász úgy kerül ki ezekből az összecsapásokból, hogy győztesként tekinthet magára, akkor ez vereséget jelent mindnyájunk, minden demokrácia számára”.    

Netanjahu: Izrael nem kereste ezt az újabb konfliktust

Az erőszak szerinte a palesztin választások elhalasztása miatt robbant ki.

A voksolásra – 15 év után először – május 22-én került volna sor, de Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elnapolta a választásokat mindaddig, amíg Kelet-Jeruzsálemben is lehet majd urnákhoz járulni. Netanjahu úgy vélekedett, hogy a választásokból a Hamász került volna ki megerősödve, és Abbász ennek akart volna elébe menni a halasztással. Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 219 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.    

A legtöbb rakéta el sem éri Izraelt

Az izraeli erők azt állítják, hogy olyan célpontokat támadtak, ahonnan rakétákat lőttek ki, valamint a Hamász raktárait, főhadiszállásait, vezetőinek otthonait és alagutakat vettek célba. Egy magas rangú izraeli katonai tisztségviselő az AFP hírügynökség szerint már korábban jelezte: az ország vezetése tanulmányozza egy esetleges tűzszünet időszerűségét, ugyanakkor a Gázai övezet elleni offenzíva meghosszabbítására is készen áll.

Az izraeli katonai tisztviselők szerint például egy rejtélyes robbanás, amely egy palesztin család nyolc tagját ölte meg a Gázai övezetben, nem izraeli légicsapás miatt, hanem egy meghibásodott palesztin rakéta miatt történt. Jonathan Conricus alezredes, katonai szóvivő szerint

A tiszt szerint összesen 700 rakéta – a palesztin fegyveresek által indított lövegek nagyjából ötöde – nem érte el Izraelt, és Gázában landolt. További becslésekkel nem szolgálhatott arra vonatkozóan, hogy hány palesztin sérült meg „barátságos tűzben” az eltévedt Hamasz-rakéták miatt. 

(MTI/AFP/dpa/Times of Israel) 

Fotó: MTI/EPA/ISRAELI/Alex Kolomoisky

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. május 20. 14:45
"ez jar Paleztina oslakosainak is," Már bocsi, de palesztin nép nincs. Az ott élők szírek, egyiptomiak és egyéb arabok. Összeverődtek. Most meg úgy tesznek, mint ha őslakosok lennének, hát nem... Ettől még békére kellene törekedni, de látható, hogy ki az aki kezdeményező!
szeekely
2021. május 20. 03:37
Az igazi kerdes a ket-allami megoldas. Elheto orszag, elheto allami berendezkedes: ez jar Paleztina oslakosainak is, Tegyuk a 21-ik szazadot a civilizacio evszazadava.
lvjtn
2021. május 19. 18:26
azért a "friendly fire"-t _barátságos_ tűznek fordítani..., fölsírtam - amúgy meg el kell takarítani a koszvadék terrorista hamaszt, sok sikert hozzá
Harangláb
2021. május 19. 17:46
Nem a mi problémánk, de stratégiai szempontból jobb, ha nem Izrael veszít. Márpedig itt vagy győz valaki, vagy meghal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!