Vakcinavacillálók és oltásgourmet-k: ne játsszunk tovább mások életével!

2021. május 17. 7:15

Constantinovits Milán
Mandiner
Folyamatosan harcolni kell a túlcsorduló sötétséggel, a racionalitás és a humánum pártján állva.

Megtorpanni látszik az oltakozási lendület hazánkban: amilyen gyorsan elértük a négymillió beoltottat, olyan lassan vánszorog tovább a mutató. Vasárnap négymillió-hatszázezernél jártunk, és nem látszik máról holnapra megugorhatónak az ötmilliós „álomhatár”.

Márpedig az újabb mérföldkő elérésére nem csupán a tervezett, újabb lazítások miatt volna szükség;

lélektanilag is fontos lenne a lakosság felének átoltottsága.

Mi oka tehát a megakadásnak? Az ellenzék szégyenletes, elbizonytalanító ellenkampánya alábbhagyott, a vakcinákról minden információ elérhető, az eddigi tapasztalatok kedvezőek, az oltópontok szervezetten működnek. A kismamák és a pedagógusok után most ráadásul a legfiatalabb elérhető korosztály, a 16-18 évesek is gyorsan hozzájuthatnak a vakcinához.

Egyrészt közrejátszhat a már bevezetett enyhítések csalóka illúziója. Ha már védettségi igazolvány nélkül is ki lehet ülni a teraszokra, ha újra látogathatóak a mozik, színházak, sportesemények, és az iskolákba is visszatért az élet, akkor úgy tűnhet, visszakaptuk régi világunk.

Csakhogy ez még a normalitás halovány visszfénye csupán, ami az általános karanténhoz viszonyítva új dimenzió, ám közel sem az elérhető legnagyobb szabadságfok. Ám mintha erről az oltott és főleg oltatlan tömegek nem szeretnének tudomás venni: a kiszabadulás eufóriája kollektív meggondolatlanságba taszította a többséget az első napokon. (S ez a helyzet tapasztalatom alapján nem sokat változott.)

Hátráltatják a teljes, társadalmi védettség elérését az oltásgourmet-k is,

akiknek nem a teljesen érthető egészségügyi megfontolások miatt válogatnak a szérumtípusok között, hanem olykor egészen vad hiedelmek, tévhitek (meddővé tesz az egyik, a másik szervi elváltozást okoz, a harmadik chipet tartalmaz, satöbbi) fonják át gondolkodásukat. Pedig mindenki hozzájuthat a szívének (lelkének és immunrendszerének) legkedvesebb oltáshoz, ha van elég türelme hozzá.

A vakcinavacillálók táboránál azonban jóval érthetetlenebb és veszélyesebb azok döntése, akik irracionális félelmekből nem is hajlandóak beoltatni magukat. Ennek háttérben áltudományos légvárak és konteók állnak: a vakcina egy világméretű gyógyszeripari összeesküvés, egy tudatosan komponált emberkísérlet, esetleg sötét erők globális manipulációja.

Nemrég egy kerekasztal-beszélgetésen Boldogkői Zsolttal, Garamszegi Lászlóval, Krekó Péterrel és Szűts Zoltánnal a vírusról virulensen terjedő áltudományos képzetekről és álhírekről folytattunk diskurzust, és két, látszólag egymásnak ellentmondó dologban mind egyetértettünk. Egyrészt akik a vírust vagy a vakcina hasznosságát tagadják, általában vallásos meggyőződéssel, megingathatatlanul hisznek saját igazságukban. Másrészt ennek ellenére tudósi, ha úgy tetszik, írástudói felelősség a racionalitás és a humánum pártján állva folyamatosan harcolni a túlcsorduló sötétséggel,

nem szabad hagyni, hogy a hiedelmek hangja erősebb legyen a tudománynál.

Talán oltakozásra sarkallhatják a bizonytalanokat a védettségi igazolvánnyal járó előnyök, amik a hatékony külpolitikánknak köszönhetően már a határátkelést is megkönnyítik. A többieknek ott vannak a puszta számok: huszonkilencezer elhunyt és száznegyvenötezer aktív fertőzött.

Legfőbb ideje tovább nem játszani mások életével!

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Védettek a beoltottak, az ellen a variáns ellen, amelyik ellen beoltották őket. Csakhogy ma az induló vírusnak, ami 2019 decemberében útra kelt, már 15.000- nél több variánsa van. Gyakorlatilag az a vírus ma már nem létezik.
Amikor térben és időben helyet biztosítunk egy vírusnak, megadjuk neki az esélyt, hogy fejlődjön. Ez az evolúció, amikor a faj olyan módosításokat végez, ami sikeresebbé teszi( vagy nem teszi és kihal ). Sajnos bármennyire is fáj ez nektek, bizony, az oltatlanok az oltottakat és a fertőzöttsegen átesetteket is veszélyezteti. Sajnos nem élünk diktatúrában, mert a járványügyi intézkedések diktatúrákban a leghatásosabbak, amikor is az ilyen félművelteknek, mint te meg az ügyvéded, pofa súlyba van. Versenyt futunk az idővel és igen, pont a te és a hozzád hasonlók miatt várható újabb mutáns, ami mondjuk éppen azon a tüskefehérjén módosít, amit nekem beoltottak, te meg átestél rajta.

Vagyis, amit vársz, te éppen azért dolgozol.
A járvány elleni védekezésnél a másik oldalon vagy és nem velünk. Ahogyan az Európai bizottság és a hazai ellenzék is.

Sajnos nem. Minket oltottakat is veszélyeztetnek. Az oltatlan lehetőséget biztosít a vírusnak a változásra. És ha nem sinopharmmal, vagyis elölt vírussal immunizáltak, akkor bizony lehet, hogy éppen azt a tüskefehérjét cseréli le, amivel immunizálva lettél.

Okoskodik a hülye.

1. Nem. Nincs ilyen tapasztalat. Elég ostoba vagy hozzá , hogy félreérts dolgokat. Nomen est omen. Verébnyi agyad van.
2. Nem állítunk semmi ilyesmit. Itt sem vagy képes kategorizálni, hogy az ajándékba kapott tűnél, mikor az ajándékság és mikor a tűség a lényeg. Ostoba vagy, na.
3. Ez a csúcs. Attól , hogy valaha beoltottak diphteria ellen, még nem leszel védett a koronavírus fokföldi variánsa ellen. Mert, ahogy soha semmiben, itt sem a lényeget ragadod meg.
Ostoba vagy, na. Nincs mit ragozni ezen.
A hülyék, mint te mindig velünk éltek, népmesék, mint az Ilók és Mihók, vagy a Kisbunda megemlékezik rólad, csak a falusiak nem engedték maguk közé a balliberálisokat, hogy feldicsérjék a hozzád hasonlókat az eszükért.

Ezt persze te tudod és nem hiszed! Ugye?
Ha nem rólad lenne szó, akkor mondanám, hogy nekem is vannak elkepzeléseim, de egy ilyen ostobánál ez ki van zárva.

Nem az a szenzáció, hogy kitört a járvány, hanem az, hogy 100 év el tudott telni úgy, hogy nem volt pandémia. ( nem neked mondom, hanem az átlagnak. Volt, de ezt most ne feszegessük, mert a hülyéknek nem beszélek szakmai háttérről, mert az agyhalottak ki tudja mit hoznak ki belőle)

Nem tudsz különbséget tenni tény és vélemény között. Ha azt állítod, hogy a vírust ugyanaz készítette , aki az oltást, az egyszerű eldöntentő kérdés. Vagy igen, vagy nem. Bizonyítani kell, nem véleményezni.
Azt hiszed, hogy okos vagy, nagyon keverednek benned a fogalmak. Menj vissza az elejére, bár nem fogod megérteni, mert neked ez magas. Mindent úgy kezelsz, mint a mesebeli Mihók. Tisztázd először magadban, hogy miről akarsz beszélgetni. Igaz ez a vallási és politikai kérdésekre is. Mindent összezagyválsz és azt hiszed, hogy te észreveszed a tutit.

Megint összezagyválsz mindent. Semmilyen tudásod nincs a gyógyszerkészítés és engedélyeztetés menetéről, de véleményed az van. A megállapításaid is ökörségek, a következtetéseidről nem is beszélve.
Ostoba vagy, végtelenül ostoba, de magabiztos az ökörségben.
Sikerült leérettségizned egyáltalán? Vagy te már akkor okosabb voltál mindenkinél?

Pont olyan ez az irományod is, mint a Gyaloggalopp boszorkányvizsgálata. Neked logikus...

Megint zagyválnak az ökrök. A mindenki az ebben az esetben annyit tesz, hogy minden korosztálynak.
Viszont a gyenge, vagy szándékosan legyengített immunrendszerű betegeknek nem, ahogyan azoknak sem, akik allergiásak az összetevőkre.

Tipikus Mihók hozzáállás. Nem ajándék, hanem tű. De az agyhalottaknak ez magas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés