Ejtették a vádakat Matteo Salvini ellen

2021. május 14. 12:04
Az olasz bíróság megalapozatlannak tartotta a vádemelést Matteo Salvinivel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt.

Nem bocsátja bírósági tárgyalásra az úgynevezett Gregoretti-ügyet a szicíliai Catania vizsgálóbírósága, mivel nem tartja megalapozottnak a vádemelést Matteo Salvini volt belügyminiszterrel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt – közölte Salvini pártja, a Liga pénteken.

Az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) és további négy olasz civilszervezet képviseltette magát a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szembeni előzetes bírósági eljárásban, amely egy bevándorló-csoport feltartóztatása miatt a szicíliai Palermóban folyt.

Az Open Arms hajója 2019 augusztusában 21 napig várakozott Lampedusa vizein. Ez volt az első bírósági eljárás, amelyet egy civil hajó feltartóztatása miatt indítottak Salvini ellen. Az ügyészség többek között túszejtéssel vádolta a volt minisztert, aki tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kaphatott volna. Az első tárgyalás 2020 szeptember 15-én volt, Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt főtitkára szolidaritását fejezte ki az Open Armsnak.

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárást vezető Nunzio Sarpietro bíró – hírügynökségi beszámolók szerint – felolvasta döntését, mely szerint nem indokolt a Matteo Salvinivel szembeni eljárás folytatása. Ezzel a bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, miszerint belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019-ben öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását. Az ügyben maga az ügyészség sem szorgalmazott vádemelést.

(MTI)

Fotó: FRANCESCO MILITELLO MIRTO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A bírák jelentős része ott is ballib. Nem lehetett előre sejteni, hogy győz-e az igazság?

Talán rájöttek, hogy ami akkor történt, az nem Salvini magán akciója volt, hanem kormányzati döntés, aminek törvényi alapja volt. Ráadásul nagy tömegek elvárásainak felelt meg, és nem mertek a tűzzel játszani. Most csak az a kérdés, hogy a precedens alapján meg merik-e ismételni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés