Pénteken dönt a bíróság Salvini ügyében

2021. május 13. 19:56

Nagy várakozás előzi meg a szicíliai Catania bíróságának pénteki döntését.

2021. május 13. 19:56
null

A vizsgálóbírónak az előzetes eljárásban arról kell döntenie, hogy megalapozottnak tartja-e a vádemelést a politikussal szemben. Salvini azért áll bíróság elé, mert 2019 nyarán öt napig nem engedte a Gregoretti nevű hadihajón Szicíliába érkezett illegális bevándorlók partraszállását. Nunzio Sarpietro bírónak két lehetősége van, vagy elveti a volt belügyminiszterrel szembeni vádemelést, vagy tárgyalásra bocsátja.

Matteo Salvini közösségi oldalán csütörtökön bejelentette, hogy másnap reggel ismét a szicíliai bíróságon lesz.

– kérdezte a Liga politikusa a Twitteren.

Matteo Salvinivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása és a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de vádemelést az illetékes ügyészség nem kezdeményezett. Salvini bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civilszervezetek szorgalmazzák.

A több mint fél évig tartó előzetes eljárás során a bíró többek között meghallgatta a volt kormányfőt, Giuseppe Contét, az akkori és jelenlegi külügyminisztert, Luigi Di Maiót, valamint a jelenlegi belügyminisztert, Luciana Lamorgesét. A bíró arra keresett választ, hogy a migránscsoportok érkezésekor milyen gyakorlatot követett a Conte-kormány, ki döntött a bevándorlók kikötésének feltételeiről. Matteo Salvini többször hangsúlyozta, hogy a „migránshajók” feltartóztatásáról a kormánnyal közösen hozta meg döntéseit, Róma pedig az Európai Bizottsággal egyeztetett.

A szintén 2019 nyarán feltartóztatott spanyol civilhajó, az Open Arms esetében a szicíliai Palermóban lefolytatott előzetes bírósági eljárás már április 17-én lezárult. A vizsgálóbíró megalapozottnak tartotta Matteo Salvini bíróság elé állítását, a tárgyalás szeptemberben kezdődik. Különbséget jelent a két ügy között, hogy az Open Arms esetében az illetékes ügyészség vádemelést kérelmezett, és az előzetes eljárás sokkal gyorsabban, tanúk meghallgatása nélkül zajlott le.

(MTI)

Nyitókép: Alessandro Bremec / NurPhoto / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. május 14. 11:00
Őrültek háza! Amúgy milyen civil szervezetek? Ki az aki finaszírozza őket? Csak nem a globalista gyurbácsink? Ha elítélik, abból nagy botrány lesz, egy normális ember ezt nem fogja eltűrni, szerintem...
luzitanxaver
2021. május 14. 06:57
,,az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása,, A betörő személyi szabadságát is korlátozom, amikor nem engedem bejönni a telkemre. A Salvini-ellenes boszorkányüldözők és nyitottársadalmista propagátorok (és provokátorok) kezdhetik azzal, hogy lebontják a világ összes falát és kerítését. Első lépésben a saját házukét (hiszen fő a hitelesség), utána jöhetnek az amerikai nagykövetségek, a Berlaymont meg a Vatikán.
Nemaztmondták Feri!
2021. május 13. 20:52
Gondolom azon rágódnak, hogy milyen sorrendben kapja meg a Medaglia d'oro al Valore Militare Arany Vitézségi fokozatát, a Francia Becsületrendet és a róla elnevezett Európa Védelméért díjat. Ha nem, akkor a kurvaanyjukat!
Hannibal
2021. május 13. 20:30
No, mindjárt kiderül van-e ott még valamiféle joggállamszerűség nyomokban. Mert Magyarországgal ellentétben Olaszországban valóban kérdéses...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!