Román és lengyel katonák vonulnak a NATO keleti szárnyának védelmére

2021. május 11. 14:10
Klaus Iohannis román államfő kedden Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tekintette meg a román-moldovai-ukrán hármashatár közelében, a Duna torkolatvidékénél, a Galati megyei Smardan lőtéren megrendezett nemzetközi hadgyakorlatot.

Klaus Iohannis rövid köszöntőjében háromszor is kihangsúlyozta a védelem szót, arra utalva, hogy a NATO védelmi szövetség, haderejét pedig nem más államok megtámadására, hanem a tagországok közös védelmére készíti fel.    

Andrzej Duda hétfőn kezdte meg romániai hivatalos látogatását

A lengyel elnök rámutatott: a román és a lengyel katonák kölcsönösen hozzájárulnak egymás országában az egész keleti szárny védelméhez, a smardani hadgyakorlaton jelen lévő lengyel katonák a dél-romániai Krajován létrehozott nemzetközi NATO-dandárban teljesítenek szolgálatot.    

A lengyel elnök felidézte:

a térség biztonsága volt a fő téma a kelet-közép-európai NATO tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) hétfői online csúcsértekezletén is, amelybe Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bekapcsolódott”.    

A cél: a keleti országok egysége Oroszországgal szemben

A lengyel és román kezdeményezésre 2015-ben létrehozott B9-es csoport tanácskozását Duda és Iohannis társelnökletével a júniusi, brüsszeli NATO-csúcs előkészítéseként hívták össze, alapvetően azzal a céllal, hogy az Oroszországtól tartó keleti tagállamok népes támogatást mutassanak fel a keleti szárny erősítését célzó igényük alátámasztásaként.    

A mintegy ötszáz harckocsit, tüzérségi eszközt, és Románia eddigi legdrágább hadrendbe állított felszerelését, az ország első Patriot rakétaelhárító rendszerét felvonultató Justice Sword 21 elnevezésű, múlt héten kezdődött manőverben kétezer román, lengyel, német, és amerikai katona vesz részt. A Justice Sword 21 része a - NATO Defender Europe 2021 elnevezésű gyakorlatsorozatához kapcsolódó – mintegy 15 ezer román, szövetséges és partner országbeli katona részvételével szervezett, májusban és júniusban lebonyolítandó romániai Dacia 21 Livex nemzetközi hadgyakorlatnak.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA már annyi földrészen csinált háborút. Lehet, hogy most Európa sem ússza meg.
Brüsszel rosszul lavirozik......

Ezt írta ő is, az oláhok így tettek... látom te is csak bitorlod a magyar nyelvet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés