Magyarország jól fut versenyt a vírussal – nyitáspolitikák Közép-Európában

2021. május 12. 7:00
A lakossági átoltottság arányában oldják fel fokozatosan a járványügyi korlátozásokat Európa országaiban. Közép-Európában az alternatív vakcinabeszerzéseknek és az oltási kampányoknak köszönhetően gyorsabb nyitás történhet, ugyanakkor Magyarországon még a régióhoz képest is szabadabb élet lehetséges már. Közép-európai körképünk a nyitás jelen állásáról.

Ahogy a világ legtöbb állama számára, úgy Közép-Európa országainál is prioritás, hogy nyár elejére az átoltottság arányában minél szélesebb körű nyitást hajtsanak végre – a nyári szezonnak gazdasági és mentálhigiénés jelentősége is van.

Az EU, pontosabban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hivatalos adatai alapján a régió kormányai többnyire jól vették a tavaszi járványkezelési akadályokat, a lakosság védettsége lehetővé teszi, hogy május-június hónapokban a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásával viszonylagosan szabad legyen a nyár. Ugyanakkor

Magyarország a szomszédos országokhoz képest is előrébb jár

a világszinten is élvonalba tartozó átoltottsági aránynak köszönhetően. Összeszedtük a részleteket a korlátozások feloldásával kapcsolatban.

Magyarország

A kormány a fokozatos újraindítás lépéseit az átoltottak számához kötötte. 

Az első enyhítő intézkedések hazánkban már április 7-én életbe léptek,

miután a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót. Az üzletek kinyithattak azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben. A második körben – miután már 3,5 millió beoltott volt – április 24-től kinyithattak a vendéglátóipari létesítmények teraszai, kerthelyiségei. A harmadik fázis – 4 millió beoltottnál – május 1-jén lépett hatályba: az esti kijárási tilalom kezdetet éjfélre módosult, ettől kezdve az üzletekben már este 11 óráig lehet vásárolni,

a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is újra látogathatók védettségi igazolvánnyal.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 

Látogatók a fővárosi Széchenyi fürdőben május elsején – ezen a napon ütemezett nyitás kezdődött a budapesti fürdőkben

 

Április 19-én az óvintézkedések megtartásával újraindulhattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. Május 10-én pedig újraindult a jelenléti oktatás az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban. A május elsejétől életbe lépett intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött: a vendéglátó üzletek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, a sportlétesítmények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára látogathatóak.

Kelet-Közép-Európa

Szlovákiában április 19-én kezdődött a fokozatos nyitás: hét napnál nem régebbi negatív teszt felmutatása esetén a családok már foglalhattak szállást a hotelekben, a múzeumok és könyvtárak, illetve az uszodák és az edzőtermek is látogathatóak lettek. Április 26-tól megnyitottak a bárok és éttermek szabadtéri részei, az országban azonban este kilenc és hajnali egy óra között még kijárási tilalom van érvényben, a maszkhasználat pedig közterületeken szabadtéren is kötelező.

Lengyelországban május elsején kinyitottak a fodrászatok és a szabadtéri sportlétesítmények,

május 4-én újra megnyitottak a bevásárló központok, a boltok, a múzeumok, az általános iskolák

(alsó tagozatos tanulók számára). A hotelek részleges nyitása is megtörtént, korlátozott számú, védettséget igazoló szállóvendéget fogadhatnak. Május 15-től szigorú biztonsági előírások mentén a felső tagozatosok és a középiskolások is járhatnak iskolába, újra látogathatók lesznek a mozik, a szabadtéri vendéglátás is beindul, május végétől pedig a zárt helyiséges is.

Csehországban május 3-tól már a felső tagozatosok is visszatérhettek az iskolába, igaz, heti rotációban és csak azokban a régiókban, ahol az új fertőzöttek száma alacsony. A boltok hétfőn nyithattak, az éttermek és pubok teraszai pedig május 17-e után lesznek látogathatók. Hétfőtől szabadtéren már nem kötelező a maszkviselés, ha a két méteres távolságtartás megvalósul, a tömegközlekedésen és intézményekben azonban igen.

Vásárlók várakoznak egy prágai ruhabolt nyitására május 10-én – Csehországban hétfőn nyithattak ki újra az üzletek

 

Romániában az éttermek és bárok, a mozik, könyvtárak, kulturális intézmények, illetve a hotelek 50, illetve 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek a helyi fertőzöttség arányától függően. A szabadtéri sportlétesítmények és strandok nyitva vannak.

Este tíz és reggeli öt óra között kijárási tilalom van érvényben,

a közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés.

Horvátországban a boltok már nyitva vannak, négy négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a helyiségekben, a szabadtéri szolgáltatást nyújtó éttermek, bárok, kávéházak úgyszintén üzemelnek. A mozik, múzeumok, színházak kis kapacitással, biztonsági ellenőrzések mellett elkezdték működésüket, az edzőtermek és sportlétesítmények azonban egyelőre zárva tartanak.

Szlovéniában este tíz óra után ugyancsak kijárási tilalom van érvényben, a maszk használata 6 éves kor fölött kötelező a zárt terekben és a nyilvános közterületeken. Az üzletek eladói a munka hetente felmutatott negatív teszt birtokában lehetséges, kivételt az alapszolgáltatást végző üzletek jelentenek. Az éttermek, pubok, kávéházak, sportlétesítmények, kulturális intézmények egyelőre zárva tartanak.

--

Nyitókép: Vendégek egy kávézó teraszán Nyíregyháza belvárosában a terasznyitás napján, április 24-én.

fotó: MTI

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már több vakcina érkezett keletről, mint nyugatról.
Szerencsére.

Te kit parasztozol? Az egy tisztességes foglalkozás manapság. Az átkosban használták leszólási szándékkal. Ott maradtál? Nem sikerült váltani?

Az ellenzéki nyugdíjasok nem akarják oltatni magukat. Tegnap is meghalt egy dk-s politikus.

Nem vall kulturáltságra a szemléleted.

Téged darabra fizetnek?

Egyre inkább látszik és ezt te is bizonyitod, hogy a kormánypárti és az ellenzéki szavazók nagyon eltérően szocializálódtak.

Az egészséges ember meddig marad az oltás nélkül? Lehet, hogy holnap tüneteket produkál.
A többségi elv a meghatározó.

Gusztustalan kis egód lehet hős lipsi, azért mentségedre legyen mondva j nagy hüjét csináltál már megint magadból- lehetővé téve, hogy a Fidesz járvány és adatkezelése előtt levegyük a kalapot.

Ezt bírtad beröffenteni: "A Washingtoni Egyetem kutatói szerint hazánkban 9476 emberrel több hunyhatott el koronavírus-járvány következtében, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel.
a Washingtoni Egyetem kutatása is megerősíti azt Orbánék több mint egy éve trükköznek a járványadatokkal, ami hatalmas mértékben vetette vissza a védekezés eredményességét."

Miközben a valóság ugyanabból a cikkből:
"A koronavírushoz köthető halálesetek száma megközelíti a 7 milliót, ami több mint a kétszerese a regisztrált összesítésben kimutatott 3,25 millió halálesetnek – ezt állapította meg a Washingtoni Egyetem tanulmánya. És a többi között azt is, hogy Magyarországon a legkisebb az eltérés a halálesetek regisztrált és becsült száma között."

Remélem önkéntesként vagy ennyire silány, nyugtass meg nem kapsz ezért semmi ellentételezést...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés