Mindenki szabadon választhat magának időpontot és helyszínt a védőoltás felvételére

2021. május 9. 15:39
Aki még nem regisztrált, tegye meg, és a regisztráció után 2-3 nappal már akár időpontot is foglalhat a védőoltásra – emelte ki Galgóczi Ágnes vasárnap. Összefoglalónk.

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, a világban még zajlik a járvány, vannak országok, amelyek épp súlyos járványhullámban vannak, de Magyarországon a védekezésnek, a járványügyi intézkedéseknek és az oltási programnak köszönhetően „most már egy kicsit lazíthatunk”. Emlékeztetett rá: lazultak a járványügyi korlátozások, megnyíltak a szolgáltatások, a mozik, színházak, uszodák, fürdők. Hozzátette: már több mint 4 millió 288 ezren kapták meg az első oltásokat, több mint kétmillióan a másodikat is, emellett megkezdődött az oltás az egydózisú Janssen-oltóanyaggal.

A következő héten indul a regisztrált 16-18 évesek oltása

Galgóczi Ágnes kiemelte: a következő héten kerül sor a regisztrált 16-18 évesek oltására. Péntekig várták a 16-18 évesek regisztrációját, akik hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak majd maguknak időpontot az oltópontra. Elmondta azt is, az a 16-18 év közötti fiatal, aki most nem regisztrált, a későbbiekben is megteheti, lehetősége lesz a védőoltás igénybevételére. Megjegyezte: az oltópontokon továbbra is elérhető az AstraZeneca-, a Szputnyik és a Sinopharm-vakcina.

Elértük, hogy mindenki szabadon választhat magának időpontot és helyszínt a védőoltás felvételére

– jelentette ki. Emlékeztetett rá: a WHO a héten hagyta jóvá a Sinopharm-vakcina veszélyhelyzeti alkalmazását, és ajánlja a 18 éven felülieknek.

Az osztályvezető hangsúlyozta: ahhoz, hogy fenntartható legyen a kedvező védőoltási helyzet, és ne alakuljon ki újabb járványhullám, fontos, hogy minél több embert beoltsanak. Mint mondta, a vakcina egyrészt egyéni védelmet nyújt, megóv a súlyos fertőzéstől, a kórházba kerüléstől, esetlegesen a haláltól, de közösségi védelmet is nyújt, amely megakadályozza a vírus terjedését a közösségben. Ezért azt kérte,

aki még nem regisztrált, tegye meg, és a regisztráció után 2-3 nappal már akár időpontot is foglalhat a védőoltásra.

Egy darabig még maradnia kell a maszkviselési kötelezettségnek

Az osztályvezető kitért arra is, hogy még egy darabig szükséges fenntartani a maszkviselési kötelezettséget. A járványügyi helyzet javulásától függően döntenek a távolságtartás, a maszkviselés és a rendezvénytartás szabályainak változtatásáról.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől az általános iskolák felső tagozatára, valamint a középiskolákba járók is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, hangsúlyozta, fontos, hogy közülük aki megteheti, vegye fel a védőoltást. Mint mondta,

kell idő, amíg a védőoltás kifejti a hatását, de a maszkviseléssel, a higiénés szabályok betartásával és a távolságtartással megakadályozható a fertőzés.

(MTI)

A nyitókép csupán illusztráció. A képen: lefertőtlenítik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 9-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszönjük, Emese.
X

A Seychelles-szigetek. Komolyan.

A gyerekkori oltásokról mit gondolsz? Ha valamivel, akkor az oltás típusával kapcsolatban vannak fenntartásaim: én a fiataloknak csak kínait adnék.

Kínait kaptam, szerintem jól jártam vele, az idő nyereségről nem is beszélve.

Ha már itt tartasz, gondolom abban egyetértünk, hogy a kelet vakcinák jól bejáratott technológia és mechanizmus alapján készültek.
A Pfizer és a moderna mögött még csak pár éves adat sincs.
Az unió mára jelentős többségében amerikai vakcinákat preferál.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés