Megadta az engedélyt a WHO a Sinopharm-vakcinának

2021. május 07. 17:53

A szervezet 18 év felettieknek engedélyezte a kínai oltóanyagot.

2021. május 07. 17:53
null

Engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm oltóanyag vészhelyzeti használatát a 18 éven felülieknek – írja az Index. Beadását két dózisban ajánlja a világszervezet.

Ez azt jelenti, hogy a vakcina biztonsággal használható és hatékony.

Az intézkedést Tedrosz Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója jelentette be és kiemelte, hogy a világszervezetnek így már hat oltóanyaga van, amelyet az egyenlőbb vakcinaelosztást biztosító COVAX-programban használhat:

  • A BioNTech–Pfizer
  • A Moderna
  • Az AstraZeneca
  • A Johnson & Johnson
  • A CoviShield vakcinája.

Erre a listára került fel most a Sinopharm készítménye is. A COVAX esetében lényeges szempont, hogy csak olyan vakcinákat oszthatnak ki rajta keresztül az érintett országoknak, melyek már megkapták a WHO engedélyét.

A Sinopharm-vakcinát már több százmillió embernek beadták az utóbbi hetekben Kínában és a világ más részein. Az Európai Unión belül azonban egyedül Magyarországon oltanak vele, az oltóanyag ugyanis még nem kapta meg az európai felügyeleti szerv, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Összesen 408 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. május 08. 15:38
Nem számít. Amíg Komáromi Zoltán nem hagyja jóvá, addig az oltás nem ér semmit.
kitiltott
2021. május 08. 07:37
De de de.. Mi vagyunk akkorisa Lyobbak...
linkeloe
2021. május 07. 22:59
A WHO is lop.
Antoine
2021. május 07. 20:25
Na végre. Bár a 60 év feletti korcsoportban a hatékonyságról nem tudtak meggyőződni, de nem vezetnek be felső korhatárt az alkalmazásra, nincs elvi ok azt feltételezni, hogy eltérő biztonsági jellemzői vannak a vakcinának a különböző korosztályokban. Azért az idősebb korosztályokban alkalmazó kormányoknak a hatásosság és a biztonságosság folyamatos utánkövetését javasolják. Szerencsére a magyar hatóságok közreműködésével Magyarországon már több százezer 60 év felettin le tudták tesztelni a vakcinát, segíthetünk a többi országnak az adatainkkal. A WHO jóváhagyás után remélhetően könnyebb lesz értékesíteni, ha neadjisten maradnának készletek a májusban szerződés szerint még érkező 3 millió vakcinából. https://www.who.int/news/item/07-05-2021-who-lists-additional-covid-19-vaccine-for-emergency-use-and-issues-interim-policy-recommendations
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!