Magyarország jobb helyzetben lehet a halálozás tekintetében, mint gondolták

2021. május 8. 11:08
A Washingtoni Egyetem tanulmánya szerint a halálozást inkább úgy kellene számolni, ahogy a magyar statisztika is teszi.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma megközelíti a 7 milliót, ami több mint kétszerese a regisztrált összesítésben kimutatott 3,25 millió halálesetnek világszerte – ezt állapította meg a Washingtoni Egyetem tanulmánya, írja az Index. Hangsúlyozták:

Magyarországon viszonylag kicsi az eltérés a halálesetek regisztrált és becsült száma között.

A lap arról ír, hogy egy most publikált tanulmány szerzői szerint az Egyesült Államokban eddig már több mint 900 ezren haltak meg a járvány következtében, ami 57 százalékkal magasabb a hivatalos adatoknál. A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének kutatói 2020 márciusától 2021. május 3-ig vizsgálták a többlethalálozást.

Hol haltak meg a legtöbben a járvány következtében?

Oroszországban például ötször nagyobb a koronavírus áldozatainak száma a hivatalosnál, Japánban tízszeres, Egyiptomban több mint tizenkétszeres az eltérés, írja az Index. „Az elemzés azt mutatja, hogy a világjárvány során milyen nagy kihívást jelent a Covid-halálesetek pontos nyomon követése.

A Covid teljes halálozási arányával rávilágítunk arra, hogy a koronavírus hatása mennyivel nagyobb volt és lesz a jövőben is”

– mondta Dr. Christopher Murray, a kutatóintézet vezetője. A többlethalálozást egyébként különböző hivatalos források, továbbá különböző helyszíneken készült tudományos tanulmányok alapján számították ki.

A Washingtoni Egyetem másik táblázatában a 100 ezer lakosra kivetített regisztrált és valós elhalálozási rátát hasonlítják össze – szintén az első húsz ország esetében – közölte az Index. Ebből a táblázatból az látszik például, hogy Fehéroroszországban a hivatalos adatok szerint 100 ezer lakosból 27-en haltak meg a koronavírus szövődményeiben. A Washingtoni Egyetem adatai szerint azonban a tényleges szám 460, azaz 100 ezer lakosra kivetítve tizenhétszer nagyobb az eltérés a regisztrált és becsült adatok között. Ez az eltérés, azaz szorzó Azerbajdzsán és Kazahsztán esetében 14,5, Albánia esetében 6, Oroszország esetében megint csak több mint 5, Ukrajna és Románia esetében pedig 3.

Magyar helyzetkép

A mortalitási ráta hivatalos és becsült adatai között Magyarországon a legkisebb az eltérés, írják, ahol a szorzó csupán 1,3. Ez azt jelenti, hogy a Washingtoni Egyetem tanulmánya szerint 34 százalékkal nagyobb az elhalálozási arány a hivatalosnál. Ezzel a számítással

Magyarország a dobogós helyezésről lecsúszott a 16. pozícióra.

Az Index leszögezte: a hivatalos adatok sok más országnál jobban tükrözik a valóságot.

Többen haltak meg a hivatalos statisztikánál

A szakértők egyetértenek abban, hogy a koronavírushoz köthető halálesetekről szóló hivatalos jelentések alulbecsülik a járvány halálos áldozatainak valós számát. A hivatalos adatoknál harmincszor több lehet a Covid-fertőzött.

Egyes országokban csak a kórházakban bekövetkezett haláleseteket regisztrálják,

vagy csak azokat, amikor a betegről bebizonyosodik, hogy fertőzött. Sok országban – például Indiában – emellett az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés sem megfelelő.

Az Index azt írja, sokan üdvözölték a Washingtoni Egyetem tanulmányát. Fontosnak nevezték a kutatók erőfeszítéseit egy globális modell létrehozására, kivált azokban az országokban, ahol kevés a fertőzött. Itt a valódi halálozási arány nagyobb a hivatalosnál, ami azt jelezheti, hogy a vírus szélesebb körben terjed, mint gondolták.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Összesen 271 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te vagy a Márky-Zay? Ő mondott ilyeneket ......pert vesztett.

LOL
Nézd már meg, egyáltalán NEM lógunk ki lefele a közép-kelet eutópai térségből.

Minden hisztériátok ellenére kb. ugyanaz a covd-halálozás van Magyarországon, mint Lengyelországtól Bulgáriáig a teljes tétségben - MIKÖZBEN nálunk az átlagnál kevesebb volt a korlátozás, összességében relatíve szabadabban élhettünk (beleértve a gyerekeket is), és - nem utolsósorban a konoly átotoltottsági előnyünk révén - jelenleg is sokkal dinamikusabb a nyitás, mint a térség más országaiban.

Az a helyzet, hogy mindent erre az egy lapra tettetek fel... és egyre inkább úgy tűnik, hogy ez nem fog bejönni.

Agyonhallgatják. Csodálkozom is az indexen, hogy megírta.

Nem olvastad el a cikket.
Pont arról van szó, hogy más országokban többszöröse lehet a covid halottak száma a lejelentettnél. Ez sokféle okból történhetett így. Viszont a mi adataink a legpontosabbak.

Nézd. Ha valaki rendesen szól hozzád, elvárható a hasonló stílus. Neked ez nem megy.
X.

Tehát Mi Hazánk szavazó vagy?
Esetleg Kutyapárt?

Nos?

Valszeg csak a címet olvasta. Véleménye azért van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés