Önkormányzati és parlamenti választásokat tartottak Nagy-Britanniában

2021. május 7. 7:18
Ha Skóciában győznek a függetlenségiek, megindulhat az elszakadás.

Befejeződtek csütörtök éjjel a helyi önkormányzati és parlamenti választások Nagy-Britanniában. Az eredmények zömére azonban nagy valószínűséggel a hétvégéig várni kell, egyrészt a koronavírus-járvány megfékezését célzó elővigyázatossági intézkedések miatt, de azért is, mert ezúttal szokatlanul sokféle és nagyszámú választás szavazócéduláit kell összeszámolni, és a számlálás sok helyen csak pénteken vagy szombaton kezdődik.

Megválasztják a helyi parlamenteket és London polgármesterét

Skóciában a 129 tagú edinburghi parlament, Walesben a 60 tagú helyi nemzetgyűlés képviselői mandátumairól kellett dönteni. Angliában 143 tanácsi körzet csaknem ötezer képviselőjelöltjére voksolhattak a választók, a londoni városházán a 25 tanácstagi helyért és a polgármesteri tisztségért induló jelöltekre lehetett szavazni.    

A választási szupercsütörtöknek nevezett választássorozat jelentős részét tavaly ilyenkor kellett volna megrendezni, de a brit kormány tavaly márciusban a koronavírus-járvány elhatalmasodása miatt egy évvel elhalasztotta a választásokat. Ez a fő oka annak, hogy most egy napon ilyen sokféle választást rendeztek országszerte.    

Londonban az ellenzéki Munkáspártot képviselő jelenlegi polgármester, Sadiq Khan a második mandátumáért szállt versenybe.

Legfőbb vetélytársa a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje, Shaun Bailey volt.    

Ha győznek a függetlenségiek, lendületet kaphat Skócia elszakadása

A skóciai parlamenti szavazás legnagyobb tétje az, hogy a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) milyen eredményt ért el, hiszen ha az SNP jelentős parlamenti többséggel alakíthatna ismét kormányt, az nagy valószínűséggel komoly lendületet adna az újabb függetlenségi népszavazás előkészítésének.    

A függetlenné válásról 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de a résztvevők 55 százaléka akkor még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.    

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson azonban országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra voksolt.    

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azóta folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját, hogy újabb népszavazásra van szükség Skócia függetlenségéről, hiszen Skócia egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére volt kénytelen távozni az Európai Unióból, zömmel a kilépésre leadott angliai voksok miatt.    

Skócia visszatérne az EU-ba

Sturgeon azt is több nyilatkozatában kijelentette, hogy meggyőződése szerint Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszakerülhetne az EU-ba.

Az SNP már januárban előterjesztette az újabb függetlenségi népszavazásról szóló tervezetet.

A dokumentum leszögezte, hogy ha a májusi skóciai parlamenti választás után ismét az SNP alakíthat kormányt, Skócia kérni fogja a brit kormányt arra, hogy ruházza át a skót parlamentre a függetlenségi referendumról szóló törvény megalkotásának kizárólagos hatáskörét.    

A tervezet szerint fenntarthatatlan helyzet alakulna ki, ha a brit kormány elutasítaná ezt a kérést.    

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök azonban többször is kijelentette, hogy nem hajlandó hozzájárulni egy újabb skóciai függetlenségi népszavazáshoz, mivel véleménye szerint a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre eldöntötte a kérdést.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/PA/Jane Barlow

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés