Örmény elnökök szivárványkoalíciója indulhat Nikol Pasinján ellen

2021. május 5. 22:58
Az örmény ellenzék vezetője kezdeményezi, hogy egységes blokkban induljanak a volt elnökök politikai erői a parlamenti választáson.

Egységes ellenzéki blokkban induljon három volt örmény elnök a június 20-ra kitűzött parlamenti választáson – erre Levon Ter-Petroszján, Örményország első elnöke és az Örmény Nemzeti Kongresszus ellenzéki párt vezetője tett szerdán javaslatot Robert Kocsarján és Szerzs Szargszján volt államfőknek.

Felvetette, hogy az összefogás neve a Nemzeti Egyetértés Szövetsége legyen.

„Meggyőződésem, hogy megfelelő társadalmi nyomás esetén megvalósítható ez a program, ami nagy valószínűséggel az egyetlen módja, hogy elejét vegyük az újabb bajoknak. Minden örménynek kötelessége tudatosítania magában, hogy Nikol Pasinján (ügyvivő kormányfő) rezsimjének újjáalakulása jóval veszélyesebb Örményország és Arcah (Hegyi-Karabah Köztársaság) számára, mint Azerbajdzsán és Törökország valószínű, illetve vélelmezett fenyegetése” – hangsúlyozta Ter-Petroszján az iLur.am örmény hírportálon megjelent írásában.    

Az örmény ellenzék még mindig megosztott

A politikus közölte azt is, hogy az egységes blokkra vonatkozó felvetését már március 25-én megvitatta Szargszjánnal és Kocsarjánnal, bár utóbbi akkor elutasította az elképzelést mondván, hogy ezzel elárulná az általa alapított Mozgalom a Haza Megmentéséért nevű pártot.    

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy

Kocsarján és Szargszján már korábban közölte: külön blokkokban indulnak az előrehozott választásokon.

Szargszján pártja, az Örmény Köztársaság Párt a nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetője, Artur Vanecján Haza nevű pártjával indul szövetségben. Kocsarján viszont eddig nem pontosította, hogy mely politikai erővel fogna össze.    

Panisján még ügyvezető kormányfőként van jelen

Nikol Pasinján április 25-én mondott le tisztségéről, de ügyvezető kormányfő marad a június 20-ra kitűzött parlamenti választásig.    

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő,

Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá,

miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban.    

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulnia a választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/PAN Photo/Tigran Mehrabyan

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés