Nézőpont: Nőtt a Fidesz előnye

2021. május 3. 7:59
Az átrendeződés az oltások sikerével magyarázható.

Hat százalékpontra nőtt a teljes felnőtt népességen belül a kormánypárt (40 százalék) előnye a baloldallal (34 százalék) szemben egy múlt heti, országosan reprezentatív közvélemény-kutatás szerint, írja a Nézőpont. Szerintük az átrendeződés az oltások sikerével magyarázható:

a védekezést irányító miniszterelnök munkájával a magyarok 58 százaléka elégedett.

Hozzátették: tízből hat felnőtt magyar (58 százalék) elégedett a miniszterelnök munkájával, s csak minden harmadik (35 százalék) kritikus vele. Ehhez hasonlóan magas elégedettségi mutatószám a koronavírus elleni védekezés hosszú esztendeje után kevés európai országban fordul elő. A 2021 tavaszán megugró oltási hajlandóság, a vakcinabeszerzés sikere és az átoltottság európai csúcsa magyarázhatja a magas mutatószámot. Az Orbán Viktor munkájával való elégedettség a járvány előtt adathoz viszonyítva még növekedett is (4 százalékponttal), igaz, a tavaly tavaszi csúcs-érték (72 százalék) aligha ismételhető meg.

Gyengült a baloldali lista

A Nézőpont azt írja, hogy a múlt héten készült közvélemény-kutatás a baloldali lista gyengülését regisztrálta a kormánypárttal szemben: a Fidesz a felnőtt magyar népesség 40, míg a baloldal csak 34 százalékát tudta megszólítani. Márciushoz képest a kormánypárt támogatottsága két százalékponttal emelkedett (a januári adathoz hasonló értékre), míg a baloldal három százalékpontot veszített.

A baloldal a közös lista felállítása óta még nem volt ilyen gyenge,

amely az oltások sikere ellenére kialakult oltásellenes imázzsal magyarázható.

A választásokat az aktív választók döntik el, így a teljes népesség mellett ebben a körben is fontos vizsgálni a pártpreferenciát, írják. Emlékeztettek: 2022-ben két nagy pártlista versenyére lehet számítani, amelyben jelenleg 51 százalékkal egyértelműen vezet a Fidesz. A baloldali közös lista „most vasárnap” 43 százalékot kapna, de az aktív választók további hat százaléka is elégedetlen a kormány munkájával. Közülük a Kétfarkú kutyák (2 százalék) és a Mi hazánk (3 százalék) szavazói azonosíthatóak be.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. április 27-28. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kép forrása: Nézőpont

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha így halad a hatos fogatú gerilla csoport, mire a választás lesz, a támogatottságuk a küszöb alatt lesz és mehetnek kecskét legeltetni, ahol Klárika lesz a fejőasszonyság.

A lényeg: minden jobboldali menjen el majd szavazni 2022-ben. A felmérések mindig tartalmaznak hibaszázalékot, s nem abszolutizálhatók, még akkor sem, ha nincs jobb módszer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés