Körülnéztünk Karácsony munkahelyén, vagyis a Facebook-üzenőfalán

2021. április 30. 6:55

Kacsoh Dániel
Mandiner
Posztok, posztok és posztok. A főpolgármester naponta akár három bejegyzést is közzé tesz, Budapest ügyeinél láthatóan jobban érdekli az országos politika.

Nyilván részben a pandémia okozta korlátozottság miatt van, de amúgy is érvényes megállapítás: Karácsony Gergely ténykedéséről nagyjából teljes képet alkothatunk az olykor a városháza által némi hirdetési pénzzel megtámogatott Facebook-posztjai nyomán.

Úgy tűnik, a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere a közösségi oldalára jár be dolgozni.

Az üzenőfal a munkahelye.

Márpedig akkor érdemes áttekinteni, mit is csinált mondjuk nagyjából az elmúlt egy hétben a választópolgárok többsége által Budapest ügyes-bajos dolgainak intézésével megbízott vezető.

Miután boldog születésnapot kívánt a kilencvenéves Ferge Zsuzsának, április 25-én megnézésre ajánlotta a baloldali professzorral készült Partizán-interjút. Amiből egyebek mellett kiderül: annak idején Gyurcsány Ferenc lényegében átverte a szegénység felszámolását célzó program kidolgozásával megbízott szociológust. Az MSZP-SZDSZ-kormány ugyanis végül forrás és magyarázat nélkül hagyta a kezdeményezőket.

Jó kis lecke ez a hazai baloldal hitelességéről, köszönjük, főpolgármester úr!

De térjünk vissza a „munkahelyre”: még aznap Karácsony hosszabb posztban osztotta ki a jelenlegi kormányt, mondván, a közös uniós helyreállítási alaphoz benyújtott terv legújabb változatában nem szerepel a mintegy 3300 milliárd forintnyi hitel felvétele, a javaslat csak a 2500 milliárdos vissza nem térítendő támogatásra alapoz. Pedig – folytatja az országos ügyekben is nyilvánvalóan magát illetékesnek érző városvezető – a gigászi (egyébként húsz másik tagállam által is negligált) kölcsönből lehetne például minimálbért emelni vagy éppen bértámogatást adni, szociális segítséget nyújtani.

Nos, nem lehetne:

Brüsszel azt sem engedi, hogy a magyar kormány az orvosok béremelésére vagy a felsőoktatás fejlesztésére fordítson

az RFF-nek rövidített alapból. Ráadásul megjegyzendő: a minimálbért a cégek fizetik, ilyen alapon azt is írhatta volna a politikus, hogy a kormány elvette a gyerekek zsebpénzét.

Aztán Karácsony még szintén aznap kiborult az újranyitott zsúfolt teraszok láttán, és felelős közszolgaként hogyan máshogy, mint egy újabb posztban jelezte, óvatosságra int mindenkit, mondván, „lehet ezzel józanul élni”. Köszönjük szépen!

Mindenesetre ezzel egy újabb munkanapot tudott le az ellenzéki reménysugárként az ellenzéki szivárványos egét beragyogó városvezető.

Másnap a főpolgármesteri Facebook-oldal követői már arról értesülhettek, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltséggel kacérkodó hangember 1-est ad a kormánynak a koronavírus elleni második oltás utáni fertőzések és halálozások adatait bemutató táblázat miatt. Természetesen Karácsony azért bevárta Karikó Katalin kommentárját, hogy legyen mire hivatkozni, majd azt politikai marketingeszközzé „nemesítve” azzal vádolta be a kormányt, hogy aláássa a bizalmat a nyugati vakcinákkal szemben.

Hm. Nem éppen a DK és társai által a keleti készítményekkel szemben táplált bizalmatlanságot akarta esetleg a kabinet ellensúlyozni? Mindegy, ennek tisztázása akkor sem egy regnáló főpolgármester politikai feladata.

A következő posztban aztán

Karácsony laza párhuzamot von a csernobili katasztrófa, az azt követő elhallgatás és a jelenlegi járványügyi tájékoztatás között.

„A felelős vezetésnek pedig az a feladata, hogy mindenekelőtt az igazságot szolgálja, hiszen a krízisben nincs baloldal vagy jobboldal, nincsenek ideológiák, csak emberéletek vannak” – magyarázza, Medgyessy Péter után szabadon.

Szerintünk egyébként a „felelős vezetésnek” meg nem az a feladata, hogy életbölcsességeket és politikai manifesztumokat fogalmazzon meg a közösségi médiában, hanem hogy döntéseket hozzon, irányt szabjon, felelősséget vállaljon. De biztos nem vagyunk kellően huszonegyedik századiak, meg más városokkal sem tudnánk váccápon kommunikálni. Zárójel bezárva.

Mindenesetre április 26-án a főpolgármester úr nem pihent: érkezett egy harmadik poszt is, amelyben Palkovics László miniszter kapta meg a magáét a Fudan egyetem kapcsán. Ami jár, az jár.

Másnap aztán ismét az uniós helyreállítási alap volt a téma, ám ezúttal inkább újraközlésről beszélhetünk, vagyis a már korábban megfogalmazottak felmelegítéséről, kiegészülve egy olyan csodálatos mondattal, mint hogy „minden egyes magyart, a csecsemőtől az aggastyánig 350 ezer forint visszatérítendő európai támogatástól készül megfosztani az Orbán-kormány”. Ilyen alapon egyébként sokkal több pénzt vesz el a kabinet az emberektől, hiszen kölcsönből szinte akármennyit fel lehetne venni, csupán döntés kérdése.

2010 előtt láthattuk is: határt szinte csak a képzelet szabott, miközben az eladósodás mellett akkoriban azért az emberek pénztárcája is megsínylette a professzionális (értsd: balliberális) válságkezelést.

A posztoló aztán

jó szívvel ajánlja párttársa, Budapest brüsszeli kijáróemberének a témába vágó posztját is

– jelezve, a jól fizetett Jávor kolléga is dolgozik rendesen.

De pihenésre nincs idő: alig kevesebb mint két órával később már érkezik is az újabb bejegyzés, amelyből megtudhatjuk, hogy a főpolgárnester úr Baranyi „BLM-szoborállító” Krisztinával és egy videós stábbal közösen bejárta a leendő Diákváros jelenleg lepusztult területét. Bejelentették: népszavazást indítanak arról, hogy 450 milliárd forintos hitelből kínai elitegyetem vagy tízezer fiatalnak otthont adó diákváros épüljön-e a területen.

Arról nem szól a kis felvétel, hogy bizony mindkettő megépülhet a helyszínen. Sőt, a kollégiumokat is magába foglaló fejlesztést Karácsonyék szinte már a magukénak érzik, mondván, arról „megállapodást kötöttek”. Annak ellenére, hogy amikor a párbeszédes politikus még épp a Ligetben tiltakozgatott, a beruházásról már kész kormányzati koncepció született.

Vagyis azon túl, hogy nem feküdt neki keresztbe, nem sok szerepe van a fejlesztésben.

Sebaj, előre a Facebook-posztok útján: főpolgármester úr még aznap két, szociális bérlakásba költöző hajléktalan emberrel is hajlandó volt pózolni, megnyugtatva a követőit arról, hogy folytatódik a bérlakás program. Ebben annak dacára sem kell feltétlenül kételkedni, hogy zuglói polgármesterként Karácsony végül lényegében semmit nem tett le az asztalra ezen a téren, ahogy az sem bizonytalanít el feltétlenül bennünket, hogy a balos vezetésű kerületek sorra verik dobra az ingatlanvagyonukat – amin még a városházán tanácsadóként ténykedő Misetics Bálint csapata, a Város Mindenkié mozgalom is kiakadt.

Szerdán aztán arról érkezett poszt, hogy megmérték a fővárosi intézmények lakóinak és dolgozóinak antitest-szintjét. Az eredmény több mint pozitív. Csakhogy ebben a bejegyzésben is kapott egy-két odaszúrást a kormány – amely egyébként az ezek szerint a vizsgált körben is sikeres oltási programot lefolytatta.

Aki esetleg ezen az ellentmondáson egy cseppet elgondolkodott, hamar felúcsodott a gondolataiból, ha napközben is figyelte az üzenőfalat: kiselefánt született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Hiába, kell egy kis cukiskodás is olykor.

Ez a szerda megint zsúfolt lett: délután még jutott idő a színházi vezetők problémáinak és ötleteinek meghallgatására, szigorúan a DK-s helyettes, Gy. Németh Erzsébet felügyelete mellett. Ez a bejegyzés azonban inkább a kérdésekről s nem a válaszokról szól. A lényeg mégis az, hogy a városvezető „őszintén kívánja” a legnagyobb sikereket a következő évadra. Hát innen szép veszíteni!

Aztán a csütörtök megint a kínai egyetemé.

Az újabb bejegyzésből megtudhatjuk, hogy a főpolgármester „egyszerű állampolgárként” (már hogy lenne az!) adatigényléssel élt a kormány felé, amely majd 45 nap múlva rendelkezésre is bocsátja neki a kért dokumentumokat. Egyébként meg: sokadszorra is nem a Fudanra!

Ezek után kész csoda, hogy Karácsony Gergelynek még arra is maradt energiája, hogy alapos posztban számoljon be róla: aláírta a főváros 7 éves városfejlesztési stratégiáját, az Otthon Budapesten – Integrált Településfejlesztési Stratégiát. Ez azért fantasztikus hír, mert a dokumentum „új alapokra helyezi az esélyteremtő, zöld és nyitott Budapest fejlődését”.

Bevallom, én azt hittem, ez az „új alapokra helyezés” már a 2019 őszi önkormányzati választást követően megtörtént. Nem baj, legalább azt megelőzően sor került rá, hogy a főpolgármester bejelentette volna, (megint) indul a kormányfői posztért, vagyis ha teheti, jövőre le is vonul az „építkezésről”.

Reméljük, majd erről is alapos és tartalmas posztban számol be!

 

nyitókép: Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón 2020. március 12-én. (MTI/Mónus Márton)

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Napi 3-4 Facebook-posztolás, ez kell a progresszív pesti népnek.
Nem kell sokat várni, és Zuckenbergtől a Facebook Nagy Vörös F.sza-díját fogja megkapni Karácsony Gergely, a Facebooknak tett szolgálataiért.
Amely díjat főpolgármesteri köszönettel, azonnal továbbadja a budapesti népnek, felajánlva a panelek, gangok hőseinek.
És mindenki elalél a boldogságtól: megint megdicsértek bennünket, BU-a-pes-tet! 444 Nyu-gat-ról.

Ennyi.

Megérte leváltani Tarlóst, na.
Hiszen ő tényleg azt csinálta, ami a mjnkaköre... a FŐVÁROST vezette. Takarodnia is kellett.
Szép új (posztmodern) világ.

Köztudott, hogy Gál J. Zoltán (igen, a Gyurcsány-kormány szóvivője) a fő éceszgéber.

https://mandiner.hu/cikk/20200..

Karácsonyt ne idézd, ő azt hazudja, amire utasítást kap.

A kormány tagja facebookon mutogatják, mit diktáltak le nekik aznap?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés