Transzparens Újságírásért Alapítvány: Baloldali kommunikációt folytat az Újpesti Napló

2021. április 16. 19:21

A szervezet elemzése alapján az újság inkább országos ügyekről ír, és akkor is a baloldalnak kedvező hangnemben.

2021. április 16. 19:21
null

A Transzparens Újságírásért Alapítvány cikksorozatban vizsgálata meg azt, hogy éri-e az Újpesti Sajtó Kft.-t politikai befolyásolási törekvés. A cikksorozat első részében arról írtak, hogy ennek a lehetősége mindenképpen adott, hiszen mind személyileg, mind pénzügyileg radikálisan megnövekedett az önkormányzat ráhatása a cégre a korábbiakhoz képest.

A szervezet emlékeztet: a Déri Tibor, momentumos polgármester és a baloldali összefogás által vezetett kerület elsődleges sajtóorgánuma, illetve elsődleges sajtóorgánumait összefogó holdingja a 100%-os önkormányzati tulajdonban álló Újpesti Sajtó Kft. Ez a közfeladatot ellátó cég egymagában végzi az Újpesti Napló című hetilap kiadását, az Újpesti Közéleti Televízió műsorainak elkészítését és az ujpestmedia.hu közéleti internetes hírportál, valamint az ujpest.hu hivatalos önkormányzati honlap működtetését.

Déri Tibor mindig helyet kap

Mivel elmondható, hogy a személyi és anyagi feltételek következtében a politikai befolyásolási törekvés lehetősége mindenképpen adott, a szervezet ezúttal a médiumok tartalmainak részletes elemzését végezte el.

Első szempontként azt vizsgálták meg, hogy mekkora teret kap a lapban Déri Tibor polgármester. 2020 januártól vizsgált időszakban mint a kerület polgármestere érthetően minden egyes, összesen 28 lapszámban megemlítésre került.

Az már sokkal érdekesebb, hogy a 2020 január óta megjelent 28 lapszámban minden egyes megemlítés alkalmával pozitív konnotációban írnak róla. Szintén érdekes adat, hogy az elmúlt 28 lapszámban összesen 3 olyat találtak, amelyben ne szerepelne legalább egy képen Déri Tibor. Mindebbe nem számolták bele a 2020 augusztusa óta minden egyes szám első oldalán megjelenő egészoldalas, fényképes polgármesteri köszöntőt.

Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere. <br> Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsonyék mellett

Az Újpesti Napló sokat foglalkozik a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat és a kormány között zajló vitával is. A Karácsony Gergely vezette városháza azt az álláspontot képviseli, hogy a kormányzat elvonásokkal nehezíti meg az ellenzéki vezetésű kerületek pénzügyi helyzetét. Az Újpesti Napló mondhatni határozottan foglal állást a kérdésben, 2021. január óta minden lap legalább 3 cikk erejéig foglalkozik a kérdéssel és természetesen kizárólag karácsonyék álláspontját támogatja, a cikkeken kívül hirdetések is foglalkoznak ezzel a témával.

Az elmúlt féléves időszakot vizsgáló adatgyűjtés során elsősorban a helyi lap kifejezetten politikai írásaira fókuszálva a szervezet azt állapította meg, hogy a cikkeknek több mint a 70%-a elsősorban országos vagy fővárosi szintű politikai kérdésekkel foglalkozik.

Részrehajló hangnem

A szervezet vizsgálta azt is, mely írások foglalkoznak adott esetben az országos szinten kormánypártoknak, helyi (újpesti) szinten ellenzéknek számító Fidesz-KDNP pártok politikájával és mely cikkek írnak az országos szinten ellenzékben, hely (újpesti) szinten hatalmon lévő baloldali pártszövetség politikájával. Ezt követően a fenti két kategórián belül azt vizsgálták, hogy egy-egy cikk mennyire van pozitív, semleges, vagy negatív véleménnyel a cikk témáját adó „politikáról”.

Ezek összehasonlítása alapján amikor az Újpesti Napló a baloldalról ír, szinte kizárólag pozitív képet sugároz, amikor azonban a jobboldalról, akkor viszont túlnyomóan negatív hangvétellel teszi ezt. A szervezet szerint ez bizonyos mértékig nem meglepő, hiszen kerületi lapként a kerületet vezető politika támogatása a cél. Mivel azonban a politikai cikkek túlnyomó többsége országos vagy fővárosi témában íródott, ezért azt a következtetést lehet levonni a Transzparens Újságírásért Alapítvány szerint, hogy a kerület helyi sajtója, a városvezető baloldal országos, megosztó politikai kérdésekben képviselt álláspontját propagálja a lakosok számára.

Nyitókép: részlet az Újpesti Napló idei 7. lapszámából

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2021. április 17. 04:26
"Azért kózszolgálati hogy a kormány munkáját bemutassa,mint minden országban." Nagyon tévedsz kedves fidernyák barátom. A közszolgálatiság egyáltalán nem egyenlő a kormánypártisággal. A közszolgálati médiaszolgáltatások függetlenül működnek az államtól és gazdasági szereplőktől. Gondolom a FIDESZ, a választási vereségtől tartva a "közszolgálati" médiákat is ki fogja szervezni alapítványokba.
Knerten
2021. április 16. 21:01
Köszönjük, Nyilvánvaló Kapitány!
Name7
2021. április 16. 20:27
Ez hogy lehet? Újpesti Naplónak függetlennek és objektívnek kellene lennie. Nem? :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik