Jelesre vizsgázott a Szputnyik V a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

2021. április 15. 21:33
Az orvosbiológiai központ mind a 14 tesztjén megfelelt az orosz oltóanyag.

Igor Matovic szlovák kormányfőhelyettes Pozsonyban csütörtökön beszélt arról, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) által készített 14 tesztből a tizennegyedikben is jelesre vizsgázott a vakcina. A pénzügyminiszteri posztot is betöltő kormányfőhelyettes kiemelte: amennyiben a szlovák állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) nem vonta volna kétségbe a vakcina reputációját, akkor azzal „akár már holnap” meg lehetett volna kezdeni az oltást.

Elkezdenék használni

Igor Matovic az orosz vakcinát célzó „tudatos károkozásnak” minősítette a SÚKL-nak azt a megállapítását, hogy „csak a név közös” a 40 különböző országba szállított orosz vakcinában.

Emiatt, hogy a SÚKL főnöke egy ilyen durva hazugságot engedett ki a világba, emiatt lesz szükséges, hogy a vakcina tesztelésének eredményeit a magyarországi OMCL laboratóriumban is megerősítsék”

–  jelentette ki Matovic.

A csütörtökön hivatalos látogatáson Prágában tartózkodó Eduard Heger szlovák kormányfő cseh hivatali partnerével, Andrej Babissal közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Szlovákia már május elején elkezdhetné az oltást a Szputnyik V-vel, amennyiben azt a magyarországi laboratóriumi vizsgálatok megfelelőnek találják.

Rögös előélet

Igor Matovic a múlt héten Budapesten kért segítséget a Szputnyik V bevizsgálására, miután arról a SÚKL mind ez idáig nem adott ki végleges szakvéleményt. A szlovák kérésre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta: Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában.

Igor Matovic, aki az oltóanyag-beszerzés kapcsán Szlovákiában kialakult koalíciós válság következményeként két hete volt kénytelen távozni posztjáról, a múlt héten annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz vakcina ellen valaki „piszkos játékot” folytat.  Egy nappal később a Szlovákiába érkezett orosz vakcinák ügye újabb fordulatot vett, ugyanis az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) ismétlődő szerződésszegésre hivatkozva arra kérte a szlovák kormányt, hogy juttassa vissza a már leszállított vakcinákat. Szlovákia korábban 2 millió darab orosz vakcinát rendelt, ebből eddig 200 ezer érkezett meg az országba, de felhasználásra mind ez idáig nem került.

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés