A többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

2021. április 15. 9:06
Végzettségtől és pártállástól függetlenül nem osztják az írónő véleményét a Jókai-regény női szereplőivel kapcsolatban.

Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldalon többségben vannak azok, akik nem értenek egyet Tóth Krisztina véleményével Jókai Mór Az arany ember című regényével kapcsolatban – írta meg a Telex az IDEA intézet felmérésének nyomán. A közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy ezzel kapcsolatban egyetértés van, végzettségtől függetlenül. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Tóth Krisztina egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy Az arany ember című regényt le kellene venni a kötelező olvasmányok listájáról. Véleménye szerint ugyanis a könyvben ábrázolt nőalakok rossz példát mutatnak a gyerekeknek.

Most kiderült, hogy mit gondolnak ezzel kapcsolatban a magyarok. Elöljáróban ki kell emelnünk, hogy a megkérdezetteknek csak a 42 százaléka hallott az esetről.

Egyetértés az ellenzéki és kormánypárti szavazók között

A kormánypárti válaszadók esetében összesen 77 százalék nem ért egyet Tóthnak a női szerepekkel kapcsolatos kijelentésével: 65 egyáltalán nem, míg 12 százalék inkább nem. Az ellenzéknél ez az arány összesen 58 százalék: 41 egyáltalán nem ért egyet vele, 17 százalék pedig inkább nem.

Érdekesség az üggyel kapcsolatban, hogy miként vélekednek róla azok, akik előzetesen hallottak róla. A kormánypártiaknál ez erősítette az elutasítottságot: 80 százalék az, aki egyáltalán nem ért egyet vele, illetve 12 százalék, aki inkább nem. Ez az arány az ellenzék esetében megfordult: akik hallottak az ügyről, azok közül csak 39 százalék nem értett egyet a kijelentéssel teljesen, míg 19 százalék inkább nem.

Végzettségtől függetlenül elutasítóak voltak

Végzettség tekintetében minden szinten elutasították Tóth Krisztina kijelentését: az alsófokú végzettségűek 75 százalékban, a középfokú végzettségűek 66 százalékban, míg a felsőfokú végzettségűek 51 százalékban.

Kép forrása: MTI

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem Róma történelmét is törölni kell a szabin lányok elrablása miatt.
Hunorról és Magorról nem is beszélek Belár király lányai miatt, mert az egy szégyen máig.

Jaaaa...
Az jó lesz????????

Na meg az is!
Az mér is?

Az olvasó diák a rátermett tanára segítségével képes lehet önálló, kritikus értékelés kialakítására. Tóth Kriszina elitista módon lenézi és megveti a diákokat és tanáraikat egyaránt.

Én se a nemi szerepek miatt venném ki a tananyagból, hanem mert rossz könyv.

Tóth Krisztinának pedig tetszhetne, mivel az ő alakja is megjelenik Athalie személyében.

Az a 49% értelmiségi nem tudja, hogy az élet még ma is produkál sokkal különb kapcsolatokat mont a Jókai regényében. Nemcsak Magyarországon!
Kérdés, hogy a reális történetek bemutatását akkor tíltsuk be az iskolások számára?
Csak meg kell nézni a kereskedelmi TV-ken futó sorozatokat, az Aranyember története kutyaf@sza hozzájuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés