Tóth Krisztina: Az arany embert le kéne venni a kötelező olvasmányok listájáról

2021. február 20. 16:08

Az írónő szerint elsősorban Jókai női karaktereinek ábrázolásával van probléma.

2021. február 20. 16:08
null

A Könyves Magazin interjúsorozatában írókat faggat olvasási szokásairól. A február 11-én megjelent interjúban Tóth Krisztina, az Akvárium, a Pixel és a Fehér farkas szerzője mesélt az újságnak, és kitért a kötelező olvasmányokkal kapcsolatos véleményére is.

Mit kellene mitndenképp felvenni a kötelező olvasmányok listájára?

Berg Judit Lengemesék sorozatát.

Melyik könyvet kellene mindenképp levenni a listáról?

Jókai Aranyember című művét. Nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem

a nőalakok ábrázolása miatt.

Mert mit tudunk meg róluk? Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja. Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem. Noémi szerelmes, de osztozik a férfin. Tímár Mihály néha megjelenik a szigeten, aztán elmegy. Noémi sose kérdez, csak örül. Nem lázadozik hanem csinosan várja Tímárt, amikor az éppen ráér. Hasonló problémám van az alsósoknak ajánlott Bárány Boldizsárral. Felsorolom Borbála tulajdonságait: szerény, halkszavú, szorgos. Mindig melegen teszi a levest az ura elé. Rendben tartja a házat, és amint van egy kis ideje, rohan a fodrászműhelybe. Sose ül le. Aranykezű, azaz mindig jókat főz. Bertalan, az apa, ezzel szemben zord, kevés szavú. Amikor Boldizsár elcsavarog, komoran lecsatolja a nadrágszíját. Lili lányom szerencsére nem értette, miért csatolja le: azt hitte, csak azért, mert nagyon teleette magát. Rémes…A gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek.”

A teljes interjú itt olvasható.

Összesen 456 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mesziboy23
2021. július 16. 15:30
Tehát ha egy nő nem egy bipoláris hisztérika akkor az negatív ábrázolás... Értem
Cséfy
2021. február 26. 13:31
--
Békés
2021. február 25. 02:46
Mit kellene mitndenképp felvenni a kötelező olvasmányok listájára? Tóth Krisztina: Ester Villar Az idomított férfi http://www.huffnagelpista.com/uploads/7/0/9/2/709291/esther-vilar-az-idomitott-ferfi.pdf
Szeredai
2021. február 24. 23:00
A huszadik században kb századannyi jó és időtálló regény született, mint a 19. században.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!