Szlovákia elnöke kiáll a Szputnyik V-t vizsgáló szlovák tudósok mellett

2021. április 13. 17:52
A Szlovák Tudományos Akadémia elnöke szerint biztatóak az eredmények a vakcinával kapcsolatban.

Támogatásáról biztosította Szlovákia elnöke és miniszterelnöke is a Szputnyik V-t tesztelő szlovák tudósokat. Zuzana Čaputová államfő ugyanakkor bírálta az orosz vakcinabeszerzésbe belebukott korábbi miniszterelnököt, amiért Igor Matovič azt állította, hogy az orosz vakcinát tesztelő szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠUKL) nem alkalmas a feladatra – írja az Euronews.

A tudománynak eredményei vannak, akár tetszik nekik, akár nem. A laboratóriumi eredményeink egyébként nem azt mutatják, hogy a vakcina nem jó”

– mondta Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠUKL) egyelőre nem engedélyezte az oroszoktól kapott oltóanyagot, ezért Igor Matovič – aki azóta már a pénzügyminiszteri posztot tölti be – április elején Magyarországra látogatott, hogy akkreditált, magyar laborokban is teszteljék az oltóanyagot. Szijjártó Péter biztosította szlovák kollégáját, hogy Magyaroszág segít a vakcina bevizsgálásában.

Nyitóképen: Zuzana Čaputová. Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan ez a helyzet. Nincs az EU által akrakkreditált labor Szlovákiában.

Egy kulcsszó van, ami nem a tudósok felkészültsége, ez attól teljesen független. Ez az un. "nemzetközi akkreditáció" megléte. Az ha ez megvan -nem adják könnyen, van egy sereg követelmény és ellenőrzés - akkor a Nemzetközi Bíróságok is elfogadják az eredményeket, ha nem akkor azok vitathatók. Ez általában kiegészül az. GLP-vel ( Good Laboratory Practice ), ami megint egy követelményrendszer. Ha a kérdéses szlovák labor nem volt akkreditálva, akkor máshová kellett menniük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés