Az amerikai szankciók a nemzetközi űrprogramot is sújtják

2021. április 12. 19:30
Oroszország kész folytatni a nemzetközi együttműködést a világűrben – jelentette ki Vlagyimir Putyin hétfőn, a Jurij Gagarin űrrepülésének 60. évfordulóján rendezett videokonferencián.

„Tovább fogjuk fejleszteni a nemzetközi programokat, készek vagyunk partnereinkkel az együttműködésre a világűrben. Ezzel együtt következetesen haladni kell előre, új feladatokat kell megoldani az alapkutatásban, a világűr, a Földön kívüli tér gyakorlati hasznosításában, előnyünket fel kell használni az ország védelmi képességeinek megerősítése érdekében, gyorsítani kell az ország tudományos-technikai és gazdasági fejlesztésének ütemét” – mondta az orosz elnök. 

Oroszország az űrbéli pozícióit is meg fogja védeni

„Oroszországnak méltó módon meg kell őriznie státusát a vezető űr- és nukleáris hatalmak között, mert "az űrágazat egyenesen kapcsolódik a védelmihez. Arra utasítottam a kormányt, hogy készítse elő az űrágazat prioritásainak eléréséhez és az ország vezető szerepének megerősítéséhez szükséges intézkedéseket” – tette hozzá.  

Putyin hétfőn a Szaratov megyei Engelsbe látogatott, ahol felkereste Gagarin visszatérésének helyszínét, és virágot helyezett el az ott felállított obeliszknél.   

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója a 60. évforduló alkalmából kiadott üdvözletében rámutatott, hogy

Oroszország új rakétarendszerek használatára fog átállni, és Hold-kutatásba kezd,

először automatikus állomásokkal, majd űrhajósokkal is. A tisztségviselő korábban azt ígérte, hogy kozmonauták 2028-ban fogják körülrepülni az égitestet, majd 2030-ban le is fognak szállni a felületére.    

Az oroszok nélkülözhetetlenek a nemzetközi űrprogramokban

Rogozin a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva kifogásolta, hogy „az aljas és törvénytelen amerikai szankciók miatt több megrendelő is elállt az orosz bérfellövés igénybevételétől, mert a pályára állítandó műholdjában amerikai gyártmányú alkatrész is volt”.    

Elmondta, hogy az együttműködés jövőjének közös mérlegelésére kérte fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) vezetőit, miután

az amerikai kereskedelmi minisztérium büntetőintézkedéseket vezetett be a Roszkoszmosz vállalatai ellen.    

Épül a Nemzeti Űrközpont új felhőkarcolója Moszkvában

Andrej Bocskarjov, Moszkva polgármester-helyettese bejelentette, hogy az orosz fővárosban megkezdődött a Nemzeti Űrközpont 288 méter magas felhőkarcolójának építése. Az egykori Hrunyiscsev űrrakétagyár területén létrehozandó rakétaformájú torony, amely a Roszkoszmosz központjának is otthont ad majd, egy többfunkciós épületkomplexum központi eleme lesz.   

A 47 emeletes torony helyiségeinek alapterülete eléri a 62 ezer négyzetmétert.

A rakéta Moszkva nyugati és északnyugati részének meghatározó épülete lesz.    

A tornyot övező 6,9 hektáros komplexumban egy tudományos és ipari cluster, konferencia- és kiállítótermek, lakó- és szociális objektumok kapnak majd helyet összesen 250 ezer négyzetméteren. A terep előkészítése 2019 szeptemberében kezdődött meg.    

A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin 1961. április 12-én startolt el Bajkonurból a Vosztok-1 fedélzetén. 108 perces repülésének évfordulóját az űrhajózás napjaként ünneplik Oroszországban. Az évforduló alkalmából több kiállítást nyitottak meg, és konferenciát tartottak. Moszkvai idő szerint éjjel a kazahsztáni, bajkonuri űrközpontból nagyszabású ünnepi koncertet sugároz majd az orosz állami televízió.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/NASA/Bill Ingalls

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés