Amerika két hadihajót vezényel a Fekete-tengerre

2021. április 9. 14:40
Az Egyesült Államok tájékoztatta Ankarát, hogy a jövő héten a Fekete-tengerre küldi két hadihajóját a törökországi tengerszorosokon keresztül – közölték pénteken török külügyminisztériumi források.

„Tizenöt nappal ezelőtt diplomáciai csatornákon keresztül arról tájékoztattak minket, hogy a montreux-i egyezménynek megfelelően két amerikai hadihajót küldenek a Fekete-tengerre” – írták. Az 1936-ban aláírt montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény az, amely szavatolja Törökországnak a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait, valamint szabályozza a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét.    

A török közlés szerint az egyik amerikai hadihajó április 14-én, a másik április 15-én érkezik majd a Fekete-tengerre.

Visszatérésük előreláthatólag május 4-én, illetve május 5-én várható. Az amerikai lépés előzményeként a kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között, amelyekért a felek egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.    

Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától jogellenesen elcsatolt Krím félszigetre.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget. Washington mellett Németország és az Európai Unió is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Jesse Monford

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szíves figyelmedbe ajánlom, hogy az ukránok a Donbasz orosz nemzetiségével nem tudják eljátszani azt, amit a kárpátaljai magyarokkal tesznek. Kárpátalján élik ki azt a frusztrációt, amit a Donbasz vidékén élnek át. Nincs azon mit csodálkozni, hogy az ottani oroszok nem lesznek határon túliak egy, az anyaországukkal ellenséges ország területén, nem kerülnek olyan helyzetbe, mint a mi határon túli magyarjaink.

A másik, amit figyelmedbe ajánlok, hogy nézz a térképre, és látni fogod, hogy Ukrajna amerikai megszállásával a NATO kevesebb, mint fele akkora távolságra kerül Moszkvához, mint a hidegháború idején volt. Ezek után te azon rugózol, hogy az oroszok mit tehetnek a határaik mentén, milyen érdekeik lehetnek, miközben semmi kivetni valót nem találsz abban, mit keres az USA Ukrajnában.

Ezt is odateszed az ajánlott kommentjeid mellé? Most csak ennyire futja a terjengős "elemzéseid" mellett? Egyszerű a levezetés amit leírtam, és így leblokkolsz tőle, komolytalan vagy.

Ezzel a garanciával, amit NATO térnyerésre használnak, a NATO katonai ereje sokkal közelebb kerül Moszkvához, mint a hidegháború idején volt. Ezt az oroszoknak tűrniük kéne? Mi lenne, ha az orosz rakéták vissza kerülnének Kubába? Mitől vannak az USA-nak olyan jogai a saját területétől tízezer kilométerre, amelyek az oroszokat a saját határaik mentén nem illetik meg?

Lényegét tekintve az állítod, hogy Oroszországnak nem lehetnek saját érdekei, Oroszország nem védheti meg az ukrajnai oroszokat, és mi sem állhatunk ki a kárpátaljai magyarokért. Tudom, hogy amit a kárpátaljai magyarok megkapnának, az az orosz nemzetiségűeknek is járna, és ez okozza a problémát, de mi közünk hozzá? Ezt oldják meg azok, akik a majdani puccsal az oroszok ellen hergelték az ukránokat. Ukrajna azóta egy csődtömeggé vált, mint a többi olyan ország, ahová exportálni akarták a demokráciát. Akár volt rá igény, akár nem.

Putyinnal az a baj, hogy fellépése meggátolta azt ami Jelcin alatt elkezdődött, az orosz gazdaság kiárusítását. Ezt a folyamatot mi a bőrünkön éreztük 1990 után, ez nem propaganda, ez történelem. De miért kéne az oroszoknak úgy berendezkedni, ahogyan azt a velük ellenséges, katonailag szemben álló nyugat elvárja? Miért kéne az oroszoknak Putyin ellen fellépni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés