Az SZFE kancellárja a jogszabályok betartását kéri a külföldi egyetemektől

2021. április 7. 7:58
Szarka Gábor szerint a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

Szarka Gábor levelet készül írni annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek elvben készek átvenni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lázadó évfolyamait, értesült a Magyar Nemzet. Ebben a kancellár felhívja a figyelmet, hogy sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki. A rektorokhoz és intézményi szenátusokhoz címzett levélben Szarka Gábor leszögezi, hogy a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

A színművészeti egyetem átalakítása ellen fellépőkből létrejött Freeszfe Egyesület trükkös diplomamentő akciót talált ki, hogy azok a tüntető diákok is megszerezhessék a vágyott egyetemi végzettséget, akik a modellváltás miatt nem akarnak a továbbiakban az SZFE-n tanulni. Számukra a Freeszfe-vel partnerségre lépő külföldi egyetemek jelenthetnék a menekülőutat.

Eddig 14 osztály átigazolásáról egyeztek meg öt különböző európai egyetemmel.

Az oktatás továbbra is itthon, a régi tanáraikkal zajlana, a diákok anélkül lesznek külföldi egyetemek hallgatói, hogy az intézményeknek lenne hazánkban campusa. Ugyanakkor a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak nálunk. Az átjelentkezéshez ráadásul a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.

Fotó: Szarka Gábor kancellár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hülye fiatalok még ezt sem tudják a törvényeknek megfelelően megoldani.
Igaz, a tanáraik sem.
Van egy megoldás: mindnyájan menjenek abba az országba tanulni és tanítani, ahová felvették őket. Gondolom, az eddigi tanulmanyaikrol igazolást kell kérniük, vagy a külföldi egyetem majd bemondásra elhisz mindent?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés