Orbán Viktor: Ha nem tartjuk be a korlátozásokat húsvétkor, abból nagy baj is lehet

2021. április 2. 7:31
Úton vagyunk a szabadság felé, mérlegen a 16 és 18 év közöttiek oltása, április közepéig hárommillió honfitársunk kaphatja meg legalább az első oltást – tájékoztatott a miniszterelnök nagypénteken. Összefoglalónk.

Orbán Viktor miniszterelnök nagypénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: „ha húsvétkor nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj is lehet a húsvétból”.

Akik nincsenek beoltva, legyenek tekintettel magukra és azokra is, akiket megfertőzhetnek”

– kért mindenkit a miniszterelnök.

Hamarosan elérjük a hárommillió beoltottat

Több mint 260 ember halt meg, és több mint 9000 ember fertőződött meg csütörtökön, míg 2 millió 135 ezer ember kapta meg csütörtökig az első oltást, és több mint 860 ezer ember kapta meg a másodikat is – tájékoztatott a legfrissebb járványügyi adatokról kormányfő. Mint fogalmazott: „lassan elérjük azt a pontot, amikor a vakcinák ki fogják fejteni a hatásukat”.

Az oltások üteméről szólva Orbán Viktor elmondta: április 4-e után várhatóan 2,3 millió felett lesz a beoltottak száma, míg az azt követő héten elérjük a 3 milliót, majd pedig a 3,5 millió beoltottat. Mint fogalmazott: mindenki abban bízik, hogy a nyugati szállítások fel fognak gyorsulni.

Több vakcina érkezik, a szállítási ígéretek szerint nyugatról is több vakcina fog érkezni.

A keletiek rendben érkeznek, a nyugatiakkal van elakadás” – tájékoztatott a miniszterelnök.

Április 19-én kinyitnak az iskolák és az óvodák

Húsvét után meglesz a 2,5 millió első beoltott, és ezt követően megváltoznak az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok – emlékeztetett a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte, hogy ekkortól áttérünk a négyzetméter alapú korlátozásokra, vagyis tíz négyzetméteren egy személy tartózkodhat majd. Április 19-én kinyitnak az iskolák, középiskolák és az óvodák – tette hozzá.

Ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor újabb lépések jönnek,

de arról csak a jövő héten tájékoztat majd a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy megértően kell fogadni a kritikákat. Valakik azt gondolják, hogy zárásokkal meg lehet állítani a vírust – mondta. „Az első és a második hullámot talán meg lehetett ezekkel állítani. A brit vírust mindezzel azonban csak lassítani lehet” – tette hozzá. „A korlátozások és az elszigetelés nem fogja megállítani, csak a vakcina” – szögezte le a kormányfő.

Számos nyugati országnak jóval kevesebb vakcinája van, így sokan most szigorítanak

Számos nyugati országnak jóval kevesebb vakcinája van, így most sokan szigorítanak – mondta a kormányfő.

„Egyes országok politikai kérdést csináltak a vakcinákból, de mi nem ezt tettük”

– hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Hozzátette: a nyugati felsőbbrendűségnek semmilyen alapja nincsen, és ha vége lesz ennek a helyzetnek, akkor világos lesz, hogy az emberek 70 százalékát keleti vakcinával oltották be – tette hozzá.

Nem kell szakítani a Nyugattal, alkalmazkodnunk kell az új helyzethez

Nem kell szakítani a Nyugattal, hanem alkalmazkodnunk kell az új helyzethez – mondta a kormányfő. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a britek nyilvánosságra hozták a nemzetbiztonsági stratégiájukat a következő 10 évre, és ők is arra készülnek, hogy a Kelet erősödni fog. „Ehhez kell alkalmazkodniuk, hasonló az ő értékelésük a jövőről a miénkhez” – tette hozzá.

Szamárság elzárkózni a keleti vakcináktól politikai okokból vagy régre viszonyuló fölsőbbrendűségi érzésből”

– szögezte le a kormányfő. Hozzátette: „most nem a kevélység ideje van, most a szelídség ideje van” – tette hozzá. „Ezért van az, hogy Magyarország most egy fázissal előrébb van, mint a nyugati országok, több vakcinánk van, több embert tudunk beoltani” – emelte ki a kormányfő. 

„Az oltásellenes kampány bűn”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

az oltásellenes kampány bűn, mert akit lebeszélnek az oltásról, az meg is halhat.

Ezért valakinek a lelkiismeretével el kell számolnia. „Ha valaki nem akar oltást, az ne lépje át azt a határt, hogy másokat lebeszéljen”. „Míg másokat lebeszélnek, addig magukat beoltatják, de ezt a jelenséget elsöpri a népérzület” – mondta a kormányfő a baloldal hatalmi megfontolásairól. 

A baloldal hol Moszkvára, hol Brüsszelre támaszkodna

„Az, hogy a baloldal mindig támaszkodni akar valamire (Moszkva, Brüsszel, Washington), az egy politikai hagyomány” – emlékeztetett a kormányfő. „Én a másik világhoz tartozom, én a magyarokban bízom” – szögezte le. Mint fogalmazott: „senkitől nem lehet azt remélni, hogy a magyarok szempontja szerint akar dönteni. Mi magyarok védjük meg a saját világunkat, és rendezzük be úgy, ahogyan mi otthonosan érezzük magunkat” – mondta a miniszterelnök.

Mérlegen a 16 és 18 év közöttiek oltása

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 3,7 millió ember regisztrált eddig, de a 65 év feletti regisztráltak 81 százalékát már beoltották. Vagyis „még mindig van olyan 65 év feletti, aki nem regisztrált, és ha nem veszi fel az oltást, ő még veszélyben marad” – emlékeztetett a miniszterelnök. „Még kell egy kampányt kell csinálnunk az ő érdekükben” – tette hozzá a kormányfő. „Elméletileg lehet egy pont, amikor több vakcinánk lesz, mint ahány ember regisztrált.

A fő kérdés, hogy lehet-e a 16 és 18 év közöttieket oltani, és erről lesz majd egy döntés egy hét múlva.”

Erről egy héten belül szeretnének döntetni. A kormányfő arról is beszélt, hogy ha elértük a 3,5 millió beoltottat, akkor kaphatnak könnyítéseket a védettségekkel rendelkezők. Számukra ki lehet nyitni a szállodákat, a kulturális lehetőségeket, de erről most még korai beszélni – szögezte le a miniszterelnök. „Majd ha elértük a 3-3,5 millió beoltottat, akkor kell erre visszatérnünk” – fogalmazott.

Nem lehet kötelezővé tenni az oltást

Orbán Viktor arról is beszélt, ha bizonyos szolgáltatásokat összekötnek a a védettség igazolásával, akkor tovább nőhet a regisztráltak száma, és nem lesz olyan helyzet, hogy több vakcina van, mint ahány regisztrált. „Mi egy szabad világban élünk, és a magyarok kényesek a szabadságukra” – szögezte le a kormányfő. Mint fogalmazott: sokan vannak, akik jobban tudják, hogy mit kellene csinálni a kormánynak, mint a kormány – tette hozzá. Azonban, ha valamire rá akarnak szorítani minket, akkor ellenállunk, és ezért nem lehet Magyarországon kötelezővé tenni felnőtt embereknek az oltást – fogalmazott

Dolgoznak az erős kereszténydemokrata szövetségért

Orbán Viktor a tegnapi csúcstalálkozóról szólva elmondt, hogy Európa jövőjével foglalkoztak. „Salvini bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani a migrációt, ezért a hősünk” – tette hozzá. A legfontosabb oka a találkozónak az volt, hogy a korábbi hagyományos kereszténydemokrata pártok elkötelezték magukat a baloldallal való együttműködés mellett, és teljesen feladták nézeteiket.

„A jobb- és a baloldal együttműködése a baloldali programok elfogadását is jelentette” – mondta a kormányfő.

Sok millióan úgy érezzük, hogy a hagyományos értékeket képviselőknek is kell képviselet.

És a nagy távlatos kérdésekben sikerült is megegyezni – tájékoztatott a miniszterelnök.. 

Úton vagyunk a szabadság felé

Orbán Viktor közölte, hogy nagy elismeréssel követik az orvosok és ápolók küzdelmét. „Ők a mi hőseink” – tette hozzá. „Húsvét van, de a gondolataink gyakran lesznek ezen a hétvégén az orvosokkal és az ápolókkal” – mondta a kormányfő. „Ne beszéljünk az oltás ellen és a magyar egészségügy összeomlásáról” – ne értékeljük le a munkájukat, hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. „Lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé” – zárta szavait a kormányfő. 

 

Címlapkép: Szigetváry Zsolt

Összesen 250 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az eső segíteni fog. Kevesebben mennek az alsó rakpartra....stb

Nem bírják az esőt sem. Csak Essen.

Mifelénk is kéne három napos csendes eső.

Tökéletesen egyetértek veled.

A teszt semmit nem mon arról, hogy az egyén beteg-e, vagy sem, arról sem, hogy fertőző-e, vagy sem. Egy pozitív teszt csak annyit mond, hogy az egyén szervezete már találkozott a vírussal.

Nem.
Az USA (és az Egyesült Királyság is) messze előttünk jár.

100 főre jutó beadott dózisok száma:

UK: 53,4
USA: 45,4
Magyarország: 29,2
EU-átlag: 16,5

Tehá a kontinentális Európából kimagaslunk, de az USA-hoz képest nyilván jelentősen le vagyunk maradva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés