Orbán Viktor: Szabad nyarunk lesz

2021. március 26. 7:30
Reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák, négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok, a kismamák is beolthatóak a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal. Összefoglalónk.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő az adás elején elmondta: a járványhelyzet kapcsán nem az a kérdés, mikor fog a harmadik hullám tetőzni, hanem, hogy milyen gyorsan megyünk majd lefelé.

„Emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben”

A legfrissebb adatokról szólva a kormányfő elmondta, a tegnapi napon 275 honfitársunkat veszítettük el, kórházban 11 ezer 823 fő, lélegeztetőgépen pedig 1480 ember van. Emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben – tette hozzá a miniszterelnök, aki a tartalékokról szólva elmondta, 10 ezer 343 kórházi ágy, és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban. Mint fogalmazott, szakemberekből, „élő erőből is van tartalék, de az utóbbiak nem végtelenek” – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a járvány legnehezebb időszakát éljük.

A brit mutáns meghatározóvá vált, és ez fertőz egész Európában. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbi variáns”

– tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy a brit mutáns már a fiatalokat is ledönti a lábukról, így kérte őket, hogy ők is figyeljenek oda. 

Az oltás a legfőbb ellenfél a vírussal szemben

Orbán Viktor az interjú során kiemelte, hogy

az oltás a legfőbb ellenfél a vírussal szemben.

Mint fogalmazott: „azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elég vakcina”. Hozzátette: „a tegnapi uniós csúcson kiderült, hogy több országban komoly nehézségek vannak, és akik nem intézkedtek korábban a keleti vakcinák ügyében, azok csak feleannyi embert tudtak beoltani.” Az oltások hazai lehetőségei kapcsán a miniszterelnök elmondta:

április-májusban másfélszer annyit tudunk oltani, mint márciusban”.

A kormányfő ennek kapcsán kiemelte: „nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon, szabad nyarunk lesz!”

„Ezt az egészet elrontották” Brüsszelben

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedték a miniszterelnökök a bizottságnak. „Az igazság az, hogy rosszul döntöttek a miniszterelnökök, mert inkább egyedileg kellett volna tárgyalniuk” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „a brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosítottak, pedig igazából az idő lett volna a fontos. Inkább drágább vakcina kéne, de időben” – mondta a kormányfő. „Ezt az egészet elrontották” – szögezte le.

A kormányfő közölte, hogy Szijjártó Péter már novemberben jelezte, hogy gond lesz a vakcinák körül. A miniszter már akkor jelezte azt is, hogy ez nem ideológiai és politikai kérdés. A vakcinatartalékokról szólva a kormányfő elmondta: „400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk. Ezenkívül pedig 250 ezer orosz vakcina a raktárakban, de ezek feloldásra várnak”. A kormányfő elmondta azt is,

már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be.”

Négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok

A nyitásról szólva a kormányfő úgy fogalmazott: „most vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de azonnali újraindítás nem lehetséges. Amíg ilyen magasan van a fertőzések száma, addig nem lesz nyitás, de átállunk a négyzetméter alapú rendszerre” – tájékoztatott a kormányfő. Mint a miniszterelnök fogalmazott: az üzletekben tíz négyzetméterenként egy fő tartózkodhat. Hozzátette:

most úgy tűnik, hogy este kilencig lehetnek majd nyitva a boltok, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje.

 Minderről pénteken születik majd döntés.

A kismamákat Pfizerrel és Modernával lehet oltani

Orbán Viktor szólt arról, is, hogy amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni, ugyanis ők vannak a legnagyobb veszélyben. Mint a miniszterelnök fogalmazott, „mégiscsak a 65 év felettiek hozták el idáig az országot, nem lehet az ő szempontjaikat háttérbe szorítani. Ha megkapták a vakcinát, akkor lehet újraindítani az országot” – szögezte le. Hozzátette: „most úgy tűnik, hogy

a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékát már beoltották”

– mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a várandósok esetében az a döntés született, hogy őket a Pfizerrel és Modernával lehet oltani.

Április 19-én nyithatnak ki az iskolák és az óvodák

Orbán Viktor közölte, hogy az iskolák esetében az ott dolgozó embereket be kell oltani. „Nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. A többieket április 10-ig be lehet oltani, és így

reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák.”

Hatalmas munkát végeznek a háziorvosok

A magyar oltási kapacitás nagyon jó, és több százezer embert be lehetne oltani, ha lenne vakcina – szögezte le a kormányfő. Mint fogalmazott: „a háziorvosok elsöprő többsége mindent megtesz a betegek érdekében”. Az egy-egy kirívó eset kivétel, és a háziorvosok erőn felüli munkát végeznek. A háziorvosokat nem fogjuk mellőzni. Oltópontunk bőségesen van, csak vakcina nincs elegendő – szögezte le.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy jól tudják, hogy „mindenki frusztrált és szabadulna már”, ugyanakkor az oltásokkal kapcsolatos adminisztráció kapcsán mindenkit arra kért a kormányfő, hogy feltételezzen jóindulatot a döntéshozók részéről. Mint fogalmazott: „ne csak türelmesek legyünk, hanem próbáljunk jóindulatot feltételezni is.”

„Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz”

„Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd menni” – tájékoztatott a kormányfő. A miniszterelnök kiemelte:

minden európai uniós országot megelőzően válik majd szabaddá az élet Magyarországon.”

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 342 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mandi, mi történt?! Elfogyott a kávé a szerkesztőségben? Olyan érzésem volt, mintha egy angol szöveget bedobtak volna a google fordítóba...Ki írta ezt ????

Na mi van, megtaláltad már azr a szabolcsi házat, agyhalott!?!!
Vagy továbbra is abban bízol, hogy Orbán bukik, mert már 11 éve megmondták neked a dékás barátaid, hogy kedden megbukik az Orbán?

Te magadtól lettél járványügyes, vagy a hazug barátaid okosítottak ki?

Most egy hét alatt le tudnám rendezni a járványt, megfelelő eszközökkel. Mint pl. tank, gépfegyver és lőszer. Kiváló eredményeket tudnék hozni...

Nem barátom én diplomás járványügyes vagyok. Papírom van róla, hogy tudom, hogy mit beszélek.

Nem, ha tavaly elengedik, akkor nem tudtunk volna mindenkinek a legjobb ellátást adni. A történet ugyanis erről szólt. Ne emberi számítás alapján és felelőséggel kelljen dönteni arról, hogy ki hal meg és ki él. Mindenki kapott esélyt arra, hogy életben maradjon.
Egyetlen orvos vagy kormánypárti politikus sem visel lelkiterhet azért, mert a döntést életről, vagy halálról meg kellett hoznia...

Figyelem: az antirasszista, demokrata és filantróp baloldal beszélt!

Euromomo, te agyatlan seggfej. Azt tanulmányozd. És akkor majd rájössz.
Bár eddigi tapasztalataim szerint kétségeim vannak, hogy egy egyszerű grafikont képes vagy-e értelmezni, ott meg még angolul is van minden, meg érteni kéne, mi a tököm van a tengelyeken...de a remény hal meg utoljára.

Most meséljek a nagynéniről, aki elmondja, hogy ő sehová sem megy, aztán tovább mesél, hogy nem találkozott mással, csak a fél megyeszékhellyel? Az orron nem viselt maszkról, az üres kézfertőtlenítőkről, a baráti sörözésekről és a zsúfolt villamosokról?

Vagy meséljek neked járványdinamikáról, amit a megfelelő matek hiánya miatt én sem értek, legfeljebb elfogadom, hogy ez van? Nem mellesleg nyolc félév egyetemen, amit te egy kommentben vársz tőlem. Alapvetés, ó hányszor leírtam már, semmilyen adatot nem elemzünk a járvány közben. És ez nem véletlen, mert csak hülyeségekre lehet belőle következtetni, ahogyan te is teszed.

Mondom, ezt is századszor, csak tankok kellenének, meg lőparancs. A járványügy demokráciában tehetetlen.

Na, mégegy hülyeség. Az esetszám emelkedés annak köszönhető, hogy a vírus mutálódott, a lappangási ideje 10 napról kettőre csökkent. Esélye sincs a kontaktkutatásnak a brit variáns ellenében. Egyetlen esélyünk van, a vakcína hajkurászás. Ugyanis legutolsó értesülésem szerint, tizenötezer variánsa van a vírusnak. Az idő lényeges , de csak az Európai egyesült államok bürokratái voltak korruptak , mindenki más felfogta, hogy mindenáron oltani kell. Megjegyzem ez is a fehér ember kiirtása felé mutat. VÉLETLENÜL.

Ja, alig várjuk, hogy végre kifosszatok minket es tönkretegyétek az országot.

Nem barátom, te vagy agyhalott! És még ti akartok kórmányozni. Nem ertetek semmit, nem tuxtok semmit, de sokat képzeltek magatokról.

Nem. az lenne a meglepő, ha te értenéd! Mert nem érted, se te se azok akik Orbánt le akarják váltani.

Ez, amit nyomatsz itt az ostoba és lusta ember alantas ösztöneire való ráhatás. Nem azért nem jutsz semmire, mert Orbán gonosz, hanem azért mert lusta és ostoba vagy.

Viktor teljesítménye nem a felső rétegek pénzhez juttatása, hanem éppen hogy a középosztály megerősítése.
A NER emlegetése- jobboldali ember nem NER-ezik, ez csak a nektek odadobott konc, mint a hordó, amit ütögettek az ellenzéki tüntetésen.

Két fajta ballib van. az agyhalott és a gazember.

"elkezd forrni az emberek vére..."
Forradalomról álmodik a kommunista pufajkás had...
Nem tanult semmit , ezen kívül, hogy embereket öltök, fosztotok ki és hallgattatok el.
Csak erre vagytok képesek, a lopásra és a gyilkolásra.

Ezt melyik politikusotok hamisította? Gréczy Zsoltnak van ilyen munkássága, hogy bármely statisztikai adatokból bármit tud kihozni, csak meg kell keresni a megfelelő metszetet.

Csakhogy én látom itt a szomszédokat,akik vendégházakat üzemeltetnek, mind nyert az elmúlt 10 évben, de kétségtelen, hogy tudsz olyan évet kimetszeni, agyhalott, amikor egyet se. Gondolom, Gréczy is talált olyan időszakaszt, ahol igaz az állításod, agyhalott!

Akkor kapod az x-et, agyhalott!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés