Horvátországban is kiváltható lesz a karanténkötelezettség oltási bizonyítvánnyal

2021. március 26. 15:05
A határt eddig csak negatív PCR-teszttel lehetett átlépni.

Gyerekeknek hétéves korig nem lesz szükségük semmilyen igazolásra – Davor Bozinovic horvát belügyminiszter. A szigorításokkal kapcsolatban megismételte korábbi nyilatkozatát,

miszerint a húsvéti ünnepekre országos szinten nem hoznak újabb korlátozásokat.

Ugyanakkor – mint mondta – a megyék saját területükön dönthetnek szigorúbb intézkedésekről. Ezt korábban négy megye meg is tette, tíz megyében pedig már ettől a héttől online oktatásra álltak át. A jelenlegi járványügyi intézkedések március 31-ig vannak hatályban. Horvátországban több mint negyven százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt héthez képest, és meghatározóvá vált a gyorsabban terjedő brit variáns. Az országban az elmúlt napon 1802 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 264 111-et. Az elmúlt 24 órában 16-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5854-re emelkedett.

Kórházban 1107 beteget ápolnak, közülük 115-en vannak lélegeztetőgépen. Szlovéniában szerdára 1032-vel, több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban tíz beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4258-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 500-an vannak kórházban, 108-an intenzív osztályon. A csütörtöki bejelentésekkel ellentétben Szlovénia szombat helyett már péntektől módosított határátlépési feltételein. Eszerint a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt. Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigén gyorsteszttel kell rendelkezniük, mindenki más számára pedig kötelező a 24 óránál nem régebbi PCR-teszt. Kivételt képeznek ez alól azok, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés