A nagy Gatsby és a Fidesz

2021. március 21. 15:32
A Fidesz nem tud és nem is akar megszűnni magyarnak lenni az Európai Unióban, azaz nem tud elszakadni történelmi hagyományaitól, tapasztalataitól, ami az örökös harcra épül.

Írta: Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója

 

Nemrég a Mandinernek adott interjújában Werner Patzelt, német politológus úgy fogalmazott a magyar-német viszony jövőbeli kilátásairól, hogy az nagymértékben a Fidesz hozzáállásán fog múlni. Mondanivalójának lényege, hogy a Fidesznek méltóságteljesen állnia kell a sarat a néppárti frakcióból való kilépés kapcsán, és nem az igazát bizonyítgatnia. Egyedül a türelem, és a következetesség teremtheti meg az újrakezdés feltételeit a legközelebbi EP választás után. Úgy vélte, hogy a Fidesznek nem szabad hagynia magát belehajszolnia egy olyan szerepbe, amit azért osztottak rá, hogy céltáblává tegyék. Zárszavában úgy fogalmazott, hogy ha tartalmilag jól védhető az álláspontjuk, akkor azt megfontoltan, körültekintően, mértékkel, és józanul kell képviselni.

Megállapítása azért érdekes, mert Magyarországról nézve a Néppártból való kilépés egy következmény, a Fidesz szabadon választott viselkedésének eredménye. Nem Európából osztották a Fideszre a migrációs politikáját vagy az illiberális demokrácia élharcosának szerepét. Patzelt ezzel szemben azt állítja, hogy a Fidesz azért vált feláldozhatóvá, hogy európai párttársai demonstrálhassák választóiknak: nem támogatják a jobboldali populizmust. S habár ezt igazságtalanságnak tartja, mégis úgy látja, nincs mit tenni, rövidtávon bele kell törődni.

Patzelt meglátása lényegében az, hogy a Fidesz viselkedjen úgy, mint egy nyugat-európai párt. Vegye természetesnek, hogy olykor nyer, olykor veszít, mindez nem létkérdés. Csakhogy a kelet-európai, és különösképp a magyar történelemből ennek ellenkezője adódik. Március 15-e táján nem kell magyarázni, hogy Magyarországon a vereség akár évtizedekre, olykor több száz évre meghatározhatja az ország szabadságát, függetlenségét. A Fidesz éppen ezért viselkedett úgy, ahogy a migráció kérdésében, illetve az európai mainstreammel való viszonyában is. Nem tud és nem is akar megszűnni magyarnak lenni az Európai Unióban, azaz nem tud elszakadni történelmi hagyományaitól, tapasztalataitól, ami az örökös harcra épül. A győzelem kérdése számukra nagyon is létkérdés.

Akármilyen abszurd a felvetés, hogy a Fidesznek felül kell emelkednie történelmi reflexein, Patzeltnek mégis igaza van. Az, hogy a Fidesz hogyan reagál erre a vereségre, sokat elmond jövőbeli sorsáról. A pillanatnyi veszteségből akár még nyereséget is kovácsolhat. Mindehhez azonban két dolog szükséges, amelyet a német politológus nem említett felsorolásában. Méltóság és elegancia. 

Álljon itt példának a Nagy Gatsby esete. Jay Gatsby drámája az volt, hogy az a társaság, amelyhez oly görcsösen szeretett volna tartozni (ki)használta, de végül sosem fogadta be. A főhős éveken keresztül távolról csodálta vonzalma elérhetetlen tárgyát, miközben szó szerint minden ezközt megragadott ahhoz, hogy felküzdje magát a társadalmi ranglétrán az elit közé. Úgy hitte, hogy kellő gazdagsággal méltóvá válhat szerelméhez, a régi jómódú családból származó Daisyhez, és kiragadhatja kényelmes, megszokott világából. Csakhogy az elit szemében minden sikere ellenére ugyanaz maradt, aki a kezdetekben, nem tudta áthidalni a társadalmi szakadékot. Kicsit úgy ahogy egy kelet-európai tagállam sem nagyon remélheti, hogy tartósan befolyásolhatja az Európai Unió politikáját. 

„Felelőtlen emberek voltak”, írta F. Scott Fitzgerald könyve zárásaként a Gatsby halálát okozó szereplőkről, ugyanakkor a végzetes hibát mégis épp ő követte el, amikor hagyta magát kibillenteni az egyenrangú partner szerepéből Daisy férje által, és engedte, hogy eluralkodjon felette az előéletéből magával hozott kisebbségi komplexus és bizonyítási kényszer. Gatsby sokéves építkezése pillanatok műve alatt omlott össze egy olyan ember magabiztossága nyomán, aki tudatában volt annak, hogy születésénél fogva a társadalmi ranglétrán felette áll, és ez bizonyos előjogokat biztosít számára. Daisy férje nem csak szeretője hitét rendítette meg Jayben, hanem Gatsby saját magába vetet hitét is kikezdte. Habár még küzdött ellene, nem akarta elhinni, szíve mélyén tudta, hogy nem nyerhet, mert csak egy imposztor. Azt a magabiztosságot, ami vitapartneréből áradt, semmivel nem tudta megvásárolni, ahogy a külvilág elismerését sem. 
 
A Fidesz azért tudta ilyen mértékben felforgatni az európai politikát, mert a saját útját járta, volt egy határozott elképzelése az Európai Unió reformjáról. Mindez rendkívül sok konfliktussal jár, amit eleddig meglehetősen jó ütésállósággal viseltek. Az EPP-vel való ideológiai alapú vita ilyen mértékű kiéleződése azonban más kategória. A politikai méltóság megőrzésének útja, egyben az elegancia jele, hogy a vereségre nem erővel reagál, hanem a helyzet tudomásul vételével. Nem mindenáron akarja bizonyítani igazát, hiszen biztos igazában. Ez egyben azt is jelent, hogy elhiszi, hogy az idő igazolni fogja politikai válalkozását, ezért türelemmel kivárja amíg ez bekövetkezik. Az elegancia ugyanis ott kezdődik, hogy tudjuk: a szerencse forgandó. Csak annak életbevágóan fontos a győzelem, aki mindent egy lapra tett fel, és akinek nincs hova hátrálnia.

A Fidesz eddig mindent arra tett fel, hogy felfedje az unióban létező kettős mércét, hogy bebizonyítsa, a kelet-európai tagok nem másodrendű tagállamok, ők is lehetnek mintaformálók az európai politikában. Most mégis akkor tud továbblépni veszteségéből, ha „született európaiként” viselkedik, és méltóságteljesen engedi, hogy meglegyen a győztesek öröme.      

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Előrebocsájtom, hogy Lakatos Juliát jó politikai elemzőnek tartom. Ez az elemzésében azonban több az elfogadhatatlan, mint az elfogadható, amely tényekkel is alátámasztható.
Alapvető hibának tartom, hogy állításait Werner Patzelt, német politológus megállapítására építi, holott a politológus mondanivalójában benne van a német, a Merkeli politika utóbbi tíz évének az összes buktatója, hibás politikája. Talán nem véletlen, hogy a CDU, CSU támogatottsága folyamatosan csökkent, amely megjelenik az Európai Néppártban is.
A Fideszt és Orbán Viktort is tévesen ítéli meg ebben az elemzésében. Erről nem kívánok hosszabban értekezni, ezért inkább egy linket adok az értelmezéshez. https://www.youtube.com/watch?..

A zárszava, mely szerint ,, Most mégis akkor tud továbblépni veszteségéből, ha „született európaiként” viselkedik, és méltóságteljesen engedi, hogy meglegyen a győztesek öröme,, olyan mint a szocialista politikus korábbi kijelentése,,Merjünk kicsik lenni,,
Egyébként azt sem értem – ezt elfelejti megmondani - hogy melyik az a nyugati politikus, párt, amelyik született európaiként viselkedik. Németek, franciák, olaszok, spanyolok, portugálok, az északi smucigok?

Ki lehet fejteni, h. miért, de ez a Nagy Gatsby-vel nyomatékosítva nem tűnik helyes helyzetfelismerésnek.

Nem eleganciára, hanem céltudatosságra, következetességre és természetesen udvariasságra is van szükség, bár az utóbbiból az ellenünk lázító keletiek és nyugatiak közül felénk példa nincs. Hazudozásra, lázításra annál inkább. Ön-mérséklet részünkről annyiban jöhet szóba, h. az ember akkor támadjon, ha muszáj.

Brüsszel egészen nyíltan az ellenzéket segíti. Hagyjuk mindent rájuk, mert esélytelenek vagyunk arra, h. valaha bevegyenek?

Ez az egész egy geil, ostoba hammelni patkányfogó dallam. Nekem NAGYON ellenszenves, olyasmi, h. nyugodj bele, szegény vagy, "alacsony" keleti sorból születtél, tűrd méltósággal, h. ott rúgnak, ahol érnek, még mindig VAN mit elvenni tőled.

Az, h. az Orbán kormányok alatt az ország gazdagodott, a közemberek is jobban élnek, de ha az előzők visszajönnek, visszaáll a megszokott világrend, Istenem, járulékos veszteség a "jogállam" szempontokhoz képest.

,,Amikor elolvastam, féltem, hogy a vereség, veszteség szavakat úgy értelmezik, mint Te.,,

Sehogy sem értelmeztem, csak idéztem a szerzőt.
Azért nem értelmeztem, mert szerintem értelmezhetetlen. Mindegyik fél lehet vesztes és győztes is, abból eredően, hogy milyen nőzőpontból vizsgálom a történetet. A jöbőt pedig csak találgatni lehet, ezért nem érdemes vele foglalkozni.

A politikában nem szabad nagyvonalúnak lenni. Következetesnek kell lenni. Ez pedig kizárja a nagyvonalúságot,
Ami pedig Petőfi verséből vett idézetet illeti, a mostani témához nem illik.

VOLTAK FEJEDELMEK...

Voltak fejedelmek,
Akiknek emlékoszlopot emeltek,
Magast és fényeset,
Mely hirdeté nagyságukat,
Mely hirdeté jóságukat.
És hol van az oszlop?... elesett!
El kellett esnie,
Mert hazugsággal volt tele.
Az idő igaz,
S eldönti, ami nem az.
Ott áll a sír most emléktelenül,
Az eltörött helyett mást nem tevének...
De nem! hisz örök átka nemzetének
Sötét oszlopként rajta nehezül.

NEM értettem félre, nemcsak olvastam, megvan.

Ez így van. Érthetetlen előttem, h. ez a zagyvaság, Fitzgeralddal nyomatékosítva, akit inkább Ellának, mint Scottnak ismernek, hogyan kapott több pluszt, mint mínuszt.

Az embernek ki kell állni magáért, az érdekeiért, amennyire tud, különben eltapossák és kiforgatják még abból is, amije van. Többesben könnyebb érdeket védni. Remélhetőleg leszünk többen is.

Éppúgy NINCS lehetőség sem jó sem rossz, semmilyen kompromisszumra, mint itthon tárgyalásokra az egyesült, moslék ellenzékkel, Gyurcsánnyal, Fegyőrrel, Jakabbal az élen. A gyűlölet, a szándékuk a megsemmisítésünkre, a NAGY SZÁMONKÉRŐ SZÉK felállításának reménye a maradék józan eszüket is elvette. Dobrevék, ahogy Járóka Lívia ellen szavaznak az EP-ben és így tovább.

NINCS kivel, miről tárgyalni kompromisszumok elérése érdekében. Ez a történelemben NEM egyedülálló helyzet. Itt neki kell gyürkőzni és boldogulni egyedül, más társakat keresve, ha adódik. A jelenlegi választékkal NINCS miről tárgyalni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés