Két hónappal tovább marad a Nemzeti Gárda Washingtonban

2021. március 10. 7:44
A törvényhozás épületének januári ostroma óta a Nemzeti Gárda tagjai is védik a biztonsági okokból ideiglenesen elkerített objektumot.

Két hónappal meghosszabbították a Nemzeti Gárda mintegy 2300 tagjának washingtoni jelenlétét, ez a Capitolium biztosítására kirendelt jelenlegi 5200-as létszám kevesebb mint fele – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium. A törvényhozás épületének januári ostroma óta a Nemzeti Gárda tagjai is védik a biztonsági okokból ideiglenesen elkerített objektumot.

„A döntést a capitoliumi rendőrség kérelmének alapos tanulmányozása után hoztuk meg”

– közölte a Pentagon, miután Lloyd Austin miniszter jóváhagyta az egészen május 23-ig szóló kiterjesztést a lehetséges fenyegetések kockázatára tekintettel. A tájékoztatás szerint a kivezényelt gárdisták létszámának folyamatos csökkentésén fognak dolgozni, amint azt a körülmények lehetővé teszik.

Több névtelenséget kérő tisztségviselő is arról számolt be a Reuters brit hírügynökségnek, hogy nem tud olyan titkosszolgálati információkról, amelyek indokolnák a Nemzeti Gárda nagyfokú jelenlétét.

Ez nem csupán a veszélyek felméréséről szól, hanem a capitoliumi rendőrség jelenleg hiányzó és fejlesztésre szoruló képességeinek támogatásáról is”

mutatott rá John Kirby, a védelmi tárca vezető szóvivője.

Január 6-án Donald Trump akkori elnök több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményének véglegesítését. A szövetségi ügyészség több mint háromszáz ember ellen emelt vádat az ostrom miatt, köztük volt az Oath Keepers és a Three Percenters nevű szélsőséges milíciacsoportok több tagja is.

(MTI)

Fotó: A washingtoni Capitoliumot őrzik a nemzeti gárda katonái 2021. március 4-én. MTI/EPA/Michael Reynolds

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés