Orbán Viktor európai pályafutásának vége

2021. március 8. 18:37

Gyöngyösi Márton
Alfahír
Orbán és pártja most már bármilyen politikai családhoz csatlakozik, elveszíti kapcsolatait az európai politika meghatározó szereplőivel.

„Nem volt olyan rég, mindössze öt-hat éve, amikor Orbán Viktor neve komolyan felmerült az Európa jövőjét komolyan meghatározó politikusok névsorában. A Fidesz eheti „eltanácsolása” az Európai Néppárt frakciójából azonban minden valószínűség szerint a magyar miniszterelnök európai álmainak végét is jelenti. Persze Orbánra még hosszú ideig emlékezni fognak, csak éppen nem úgy, ahogyan ő gondolta.

2015 körül az Európai Unió éppen súlyos válságát élte: miközben a közösséget egyre komolyabb kritikák érték azért, mert nem képes meghatározni saját identitását és értékrendjét, a migrációs krízis a komoly biztonságpolitikai hiányosságokra is rámutatott. Eközben egyre fenyegetőbben jelent meg annak a lehetősége, hogy az Egyesült Királyság tényleg elhagyhatja az Európai Uniót. A rengeteg bizonytalanság és egymásnak is ellentmondó hangok között pedig egyre többen kezdtek el Európában is Orbán Viktor magyar miniszterelnökről beszélni.

Orbánnak pedig, aki ekkorra már egymás után két választáson is kétharmados többséget szerzett Magyarországon, és nekifogott minél korlátlanabb hatalma kiépítésének, a jelek szerint egyáltalán nem volt ellenére ez a helyzet. Miközben a magyar miniszterelnök a migrációs válság során a legnagyobb határozottsággal mutatott rá a kérdést szőnyeg alá söpörni próbáló, valamint kivétel nélkül mindenkit befogadni és integrálni akaró politikák tarthatatlanságára, markáns véleménnyel rendelkezett az európai értékrend kérdéseiről is. Budapesten egyre több helyen kezdték azt beszélni, hogy a miniszterelnöknek kevés már a magyar politika, és már európai szinten akar meghatározó politikus lenni.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondja ezt az a zsidókat listázó ex-operett-náci, akinek a pártja másfél évtizede pária Európában, és aki jelenleg is a polotikai senkiföldjén vegetál.

Szürreális.

Gyöngyösi nem volt és nem is lesz meghatározó poltikus az EU-ban, Orbán pedig megkerülhetetlen tényező az európai politikában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés