Rendelettel utasította Biden a szövetségi ügynökségeket, hogy könnyítsék meg a szavazást

2021. március 7. 22:35
„Minden választásra jogosult állampolgárnak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy szavazhasson, és számításba vegyék voksát” – mondta az új elnök.

Rendeletet írt alá a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről vasárnap Joe Biden amerikai elnök, a „véres vasárnap” néven elhíresült tragikus esemény 56. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezések részeként.

Minden választásra jogosult állampolgárnak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy szavazhasson, és számításba vegyék voksát” – mondta az elnök a megemlékezés alkalmából előre rögzített videóüzenetében, amelyben bejelentette az új rendelet aláírását. Úgy fogalmazott: „Ha neked vannak a legjobb ötleteid, akkor nincs mit rejtegetned. Hagyjuk az embereket szavazni!”  

1965. március 7-én, azon a napon, amely a történelembe véres vasárnap néven vonult be, az Alabama állambeli Selmában rendőrök brutálisan bántalmazták azt a mintegy 600 polgárjogi aktivistát, akik az afroamerikaiak választójogi diszkriminációja és a rendőri erőszak ellen békésen demonstráltak. Az eseményeket rögzítették a tévéstábok, és a felkavaró képsorok láttán sokan a feketék szavazati jogáért küzdő aktivisták mellé álltak. Nem sokkal ezután

a kongresszus elfogadta a választójogi reformcsomagot.   

Joe Biden elnök a vasárnap aláírt rendeletben utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy tegyenek intézkedéseket a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítése érdekében. Az ügynökségek 200 napot kaptak arra, hogy kidolgozzák terveiket a választók regisztrálásának kiszélesítéséről és választási információk terjesztéséről. Az elnök utasította az Egyesült Államok szövetségi információs igazgatóját, hogy korszerűsítse a kormány által üzemeltetett választási internetes oldalakat és digitális szolgáltatásokat.   

A demokrata többségű amerikai képviselőház szerdán szavazta meg a választási rendszert alaposan átalakító törvénytervezetet, amely egyebek között enyhítené a szavazásra jogosultság feltételeit, a szavazókörzetek határait nem az egyes tagállamok, hanem csak független bizottságok szabhatnák át, és átláthatóbbá tenné a kampányfinanszírozást.   

A szenátusban sokkal nehezebb lesz elfogadtatni a tervezetet. A száz szenátorból hatvannak kell jóváhagynia, márpedig a demokraták a két függetlennel együtt is csak ötvenen vannak, meg kell győzniük még legalább tíz republikánust. Egyes demokraták felvetették, hogy

ha nem sikerül elég nagy támogatást szerezni a tervezetnek, akkor szűkítsék azt le a szavazati jogosultság kérdésére.   

A törvénytervezetnek azért van nagy jelentősége most, mert a népszámlálási hivatal az idén adja át a friss adatokat az egyes államoknak, amelyek azután ezek alapján átrajzolják a szavazókörzetek határait, hogy a 2022. novemberi félidős választásokon már az új rendszerben szavazzanak az amerikaiak.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Rendelettel utasította Biden a szövetségi ügynökségeket, hogy könnyítsék meg a szavazást"
Pontosan tudja Joe, hogy még egyszer ezzel az aljassággal lehetetlen nyerni.
Ezért a szabályokat optimalizálni kell...

Szerintem elég legyen üzenni a szomszéddal, hogy kire szavaznék, ha elmennék szavazni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés