Zemmour: Nem hiszem, hogy Magyarország kilépne az EU-ból

2021. március 6. 12:41
A Néppárt egy olyan döntéshozatali reformba kezdett bele, ami lehetővé tette volna a Fidesz kizárását – mondta az egyik legismertebb európai politikai elemző.

Az Európai Unió, amely eredetileg egy szabadpiaci kezdeményezés volt, mára az értékek Európája lett. És ezek kizárólag a kortárs baloldal értékei. Ez az, amibe Orbán nem egyezett bele – mondta Éric Zemmour, az egyik legismertebb jobboldali véleményvezér a CNews francia televízió vitaműsorában – írta meg a hirado.hu.

Az Európai Néppárt egy olyan döntéshozatali reformba kezdett bele, ami marginalizálta volna Orbánt és pártjának 12 képviselőjét, s emellett lehetővé tette volna kizárásukat.

Orbán ezt előzte meg a csoport kilépésével” – tette hozzá.

Ez a párt egy igen vegyes európai pártot jelent, egy kicsit olyan, mint az UDR volt: vannak benne centristák, balosok és jobboldaliak is. Egyesek, mint Orbán, erősen a jobboldalhoz, míg mások, például a skandináv országokból, keményen a baloldalhoz húznak. A német kereszténydemokraták az egyensúly szerepét próbálják betölteni ezen a mérlegen”.

Zemour szerint ezeknek a folyamatoknak a megértéséhez le kell szögeznünk: kétségtelen, hogy a Merkel elnökségének időszakában, de a Merkelt követő időszakban is

a kereszténydemokrata párt Németországban egyre inkább a baloldal felé tolódott.

A párt egyre közelebb került a szociáldemokraták és a Zöldek értékrendszeréhez.

„Értékek Európája”

Az Európai Unió, amely eredetileg egy szabadpiaci kezdeményezés volt, mára az értékek Európája lett – hívta fel a figyelmet a gondolkodó –, csakhogy ezek kizárólag a kortárs baloldal értékei. „Ez az, amibe Orbán nem egyezett bele. A jogállam elveit például, amit annak nevezünk, s amit számon kérnek Orbánon, de Gaulle sem tartotta be jobban, mint a magyar kormányfő. Orbán sokkal inkább védi az európai civilizációt azzal, hogy nem nyitja meg országának déli határait, mint a tárt karok politikájával az Európai Bizottság Brüsszelben.”

Elhagyja-e Magyarország az EU-t?

Orbánon számon kérik a liberális demokráciát – éppen rajta, aki demokratikusabb is és liberálisabb is, mint azok, akik ezt rajta számon kérik” – állítja Zemour.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország elhagyja-e az Európai Uniót, Zemmour határozottan úgy válaszolt: „Nem hiszem. Már csak egyszerű gazdasági megfontolások miatt sem. Magyarország gazdasága erőteljesen függ a német autóipartól, s azt hiszem, a németek sem hagynák távozni Magyarországot.”

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd csak utolsóként a villanyt kapcsoljuk le, vagy egy értekezleten (mint annak idején Antall József) bejelentjük, hogy 'mondjuk ki már, nincs tovább'.

Jól van Saci. Menj szépen a kukába a másik 42 nickeddel együtt.
x

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés