A Néppárt gondjai csak most kezdődnek – szlovén EP-képviselő a Fidesz távozásáról

2021. március 6. 18:33
„Borzasztó, hogy a Fidesz távozik a néppárti frakcióból” – mondja Milan Zver. A Szlovén Demokrata Párt EP-képviselőjét a Fidesz néppárti frakcióból való kilépése kapcsán kerestük meg: a politikus a baloldalnak tett szívességnek tartja a távozáshoz vezető európai néppárti döntést. Interjúnk!

„A néppárti frakció a baloldalnak tett szívességből módosította az alapszabályát, aminek hatására a Fidesz bejelentette távozását – mondja Milan Zver, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) európai parlamenti képviselője, a Janez Janša szlovén miniszterelnök vezette jobboldali tömörülés politikusa a Mandinernek. Zver 2019-ben arról beszélt, a legnagyobb európai pártcsalád

nem lehet többé sikeres, ha elveszíti az egyik legsikeresebb tagpártját,

azaz a Fideszt.

Zver tavaly decemberben is kiállt a magyar kormánypárt bennmaradása mellett, hangsúlyozva, a frakció munkájában sok gondot okoz a felfüggesztett párttagságból következő kellemetlen a helyzet, hiszen a magyar képviselők aktívak és nagy tiszteletnek örvendenek. Akkor üdvözölte Orbán Viktor továbbra is az asztalon lévő javaslatát egy lazább együttműködés kereteinek kialakítására az Európai Parlamentben (EP) a Fidesz és az EPP-frakció között.

Segítség balról

Zver lapunknak kifejti:

az EP baloldala óriási segítséget nyújtott a Fidesz EPP-ből való kizárásának hivatalos megalapozásához.

„A baloldal alatt főleg a liberálisokat és a szocialistákat értem, akik folyamatosan és állandóan beavatkoznak a belső ügyeinkbe. Az EPP áldozatul esett a megosztásunkra törő gonosz szándéknak. Sokan azt gondolják, azzal, hogy a Fidesz kikerült, vége a problémának. Ez azonban rövidlátásra valló hozzáállás. Az EPP gondjai csak most kezdődnek” – fogalmaz a szlovén politikus.

„Semmiképp sem. Sőt, épp ellenkezőleg látom” – hangsúlyozta felvetésünkre, egyetért-e a kizárást szorgalmazók azon véleményével, hogy Magyarországon komoly problémák vannak a jogállamisággal és a demokráciával. „Magyarország komolyan vette az átmenetet egy demokratikus államba, és látványosan lebontotta a modernizációt akadályozó totalitárius rezsimhez köthető erőket. Sajnos ez a folyamat nem volt olyan sikeres Szlovéniában” – húzta alá az EP-képviselő.

„Orbán nem hagyta nekik”

A szlovén politikus kitér arra is, nem akarja idealizálni a magyar miniszterelnököt: szerinte bizonyosan nem makulátlan, és követ el hibákat. Például az Európai Uniót érintő kritikái neki olykor túl nyersek, „kicsit túlzottan euroszkeptikus”. Az igazság ugyanakkor az – teszi hozzá –, hogy egy ilyen hozzáállásra szükség is volt, különben a liberálisok és a szocialisták, miután tönkreteszik a nyugati civilizáció olyan alapjait, mint a család, a vallás vagy a magántulajdon, 

még a nemzetállamok jelentését is elpusztították volna.

„Európai szinten Orbán ezt nem hagyta nekik, védve egyúttal az államközi megoldásokat. Talán ezért is büntették. Ugyanakkor a Fidesz hazai politikáját nem tudom megítélni, nyilvánvalóan hatásos és sikeres, még ha egyes kisebbségek aggodalmukat is fejezik ki miatta. A magyar kormánynak fiatal és hozzáértő csapata van, különösen a nemzetközi porondon” – mondta Zver.

A képviselő úgy véli, néhány „nyíl”, amit a Fidesz az EU vezetői felé kilőtt, túl mérgezőre sikerült. De ez szerinte most nem fontos. „Borzasztó, hogy a Fidesz távozik a néppárti frakcióból: éreztük, hogy ez lesz, de valójában nem hittük, hogy tényleg bekövetkezhet. A magyar delegáció volt a leghűségesebb valamennyi nemzeti delegáció közül. Azok, akik pedig a kizárást követelték, a legkevésbé lojálisak az EPP-frakcióhoz. Ezt statisztikák igazolják. Ha én lennék a Néppárt vezetője, mindent elkövetnék azért, hogy a jelenleginél plurálisabb atmoszférát alakítsak ki Európa legfontosabb politikai formációjában. Sajnos Tusk elbukott ebben” – hangoztatja a képviselő.

nyitókép forrása: Európai Parlament

Összesen 222 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz, Weberékkel ellentétben nem nyalt be a balliberális újbolsevikoknak. Tudom, nehezen fogod fel, de a Néppárt megtette balliberális ellenfeleinek (?) azt a szívességet, hogy gyengítette saját magát. Megkapják a vállveregetést, és kiélezett szavazási helyzetekben kisebb lesz a súlyuk. Weber és Tusk eljátszotta ugyanazt a szerepet, amit nálunk Szakasits és Marosn játszott, amikor Rákosi uralma alá rendelte a szocdem pártot. Lesz még ennek folytatása.

,, Tehát a 70-80 % szavazatával kitettek benneteket a szemétdombra,,

Ezzel az állítással, ha tovább viszed a logikádat igazolni fogja Milan Zver. azon állítását, hogy ,, Az EPP gondjai csak most kezdődnek,,

Miért?

Amennyiben a 30 % (50 fő) is úgy dönt, hogy kiválik az EPP frakcióból és a Fidesszel önálló frakciót hoz létre - beleértve egy új pártcsaládot is - és a másik két frakcióval egyesül, akkor az EP legnagyobb frakciója lesz és az EPP visszaszorul a második, a szocialisták a harmadik helyre. Amennyiben az elkövetkező választások többségében a konzervatívok győzelmét eredményezi, merőben más erőviszonyok lesznek a tanácsban, bizottságban, amely kihat majd a 2024 évi EP választásokra is.

Olvassátok és gondolkodjatok!

Különösen az utolsó három bekezdés.
https://www.derstandard.de/sto..

Továbbá.

A MANDINER miért nem szemlézte a Der Standard cikkét, pedig a HIRKLIKK MEGTETTE. iGAZ ŐK EGY MÁS ÁLLÁSPONTBÓL NÉZVE TETTÉK EZT.
l. https://hirklikk.hu/kozelet/me..

Úgy látszik nem olvastad Filip Novokmet, Thomas Piketty és Gabriel Zucman közgazdászok írásait, továbbá Egyensúlyteremtés című könyvét.
Javaslom pótold a hiányosságodat.

KI az a személy, akinek 2 év jogerős börtönbüntetése van?

Ha a számokat nem is, de a jelenség ágait-bogait nagyjából éreztük.
Jó, hogy egzaktan leírtad, kösz.
"sem jelent meg egyetlen adatolt elemzés sem"
JÓ LENNE, HA MEGJELENNE VÉGRE.
Csak, mert a kilépés lehetősége is új megvilágításba kerülhetne, ami ma, lévén 80%-os EU-Brüsszel-Soros támogatás! - lehangoló és életveszélyes!

Elhiszem, de éppen ezért kell megismertetni ama jelentést, ill. először: el kell készíteni.

1. Ezeken a pártokon kívül nem a szemétdomb van, hanem a friss levegő.
2. Nem kitették őket, hanem ők léptek ki a friss levegőre, mert már elviselhetetlen volt a szemétdomb ami belül keletkezett.
Innen fuss neki újra.

Kösz, ez nekem is eszembe juthatott volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés