Végzetes plusz kilók: a túlsúlyosok könnyebben halnak meg a vírustól

2021. március 4. 16:25
Azokban az országokban magas a Covid-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma – derült ki egy nagyszabású kutatásból.

Abból a mintegy 2,5 millió halálozásból, mely a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus okozta Covid-19 miatt következett be, 2,2 millió olyan országokban történt, ahol magas a túlsúlyosak aránya – állapította meg az Elhízástudományi Világszövetség friss jelentésében.    

Ott a legtöbb a halott, ahol a legtöbb a kövér

Azokban az országokban – az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Olaszország – a legnagyobb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány, ahol a felnőttek több mint fele túlsúlyos.   

A probléma nemcsak az elhízás, hanem az a testtömeg, amelyet sok országban ma már normálisnak tekintnek.

A halálozási arány 10 százalékkal magasabb ott, ahol a felnőttek több mint 50 százalékának magasabb a testtömegindexe (BMI) 25-nél, vagyis annál az értéknél, ahol a normális testsúly végződik és a túlsúly kezdődik.    

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a Covid-19 elleni védőoltáskor és a teszteknél, mivel náluk magasabb a halálozási arány – írta jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség. Azon országok közül, ahol a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, Belgiumban a legmagasabb a halálozási arány, a második Szlovénia, a harmadik az Egyesült Királyság. Olaszország és Portugália az 5. és a 6., az Egyesült Államok a 8. helyen áll.    

Vietnamban a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya és a világon ott a második legkisebb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány.    

A kor után a túlsúly a legnagyobb kockázat

Az ENSZ Egészségügyi Világszövetségének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a túlsúly és a halálozási arány közötti kapcsolat egyértelmű, ezért nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az elhízás okai elleni harcban.   

 A Covid-19 okozta halálozások legnagyobb kockázati tényezője az életkor, a túlsúly a második

– áll a jelentésben. Az már ismert, hogy a túlsúly növeli a fertőzőbetegségek, köztük az influenza kockázatát is. „Tudtuk, hogy egyes országokban gondot jelent, de sokkoló volt látni, hogy az összefüggés mennyire érvényes az egész világon, mindössze néhány kivétellel, mint Új-Zéland és Izland, ahol viszont szigorú intézkedésekkel védték a sérülékeny populációt” – idézte a The Guardian online kiadása Tim Lobsteint, a jelentés szerzőjét, a WHO és az angol állami egészségügyi szolgálat (PHE) korábbi tanácsadóját.    

Az ápoltak többsége túlsúlyos Nagy Britanniában

A túlsúly növekedésével a Covid-19 súlyosságának kockázata is fokozódik.

Az adatok elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban, ahol a felnőttek majdnem 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a Covid-19-ben szenvedő, intenzív osztályon kezelt páciensek majdnem 20 százaléka normális testtömegű, 32 százalékuk túlsúlyos és 48 százalékuk elhízott.    

Az Egyesült Államokban, ahol 68 százalékos a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya, az intenzíven ápolt Covid-19-ben szenvedők közül

12 százalék normális testtömegű, 24 százalék túlsúlyos és 64 százalék elhízott.    

„Az eredményeket nem torzítja egyes államok gyenge adatszolgáltatása, a halálozásokat ugyanis általában pontosan jelentik, ha a kórházi esetek számát nem is” – mondta el Lobstein.    

Megvizsgálták, számít-e, hogy az ország a gazdagok vagy a szegények közé tartozik, és azt találták, hogy

a jövedelmi szintnek sincs szerepe.    

„Vannak gazdag országok, ahol alacsony a túlsúlyosak száma, mint Japánban és Dél-Koreában, itt nagyon csekély a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány is. Ugyanígy az alacsonyabb jövedelmű országokban, köztük Dél-Afrikában és Brazíliában, ahol a túlsúly már a felnőttek több mint felére jellemző, magas a halálozás” – magyarázta a kutatás vezetője.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Ulises Ruiz Basurto

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tekintettel a protokollok különbözőségére, lehet, hogy teljesen mást vizsgált a tanulmány. Nem értek egyet azzal, hogy a túlsúlyosokat
oltsák először. Megmentenek egy problémahalmazt, és hozzátesznek
mégegyet: a sovány ember szövődményeit - aki ugyan nem hal meg, de
minden más baja keletkezhet, mert nem oltották.

Az, hogy a kövéreket oltják először életkortól függetlenül, semmilyen
módon nem befolyásolja a járványlefutást.

"Legalább a parizert jó most inkább elkerülni."

:-))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés