Orbán felelős a Néppárt feszültségeiért – az EPP-frakció sajtófőnöke a Mandinernek

2021. március 4. 19:00
A Fidesz egyre radikálisabb politikai lépéseivel, a saját pártcsaládját támadó magatartásával magyarázzák az Európai Néppártban, miért nem sikerült kompromisszumot kötni a Fidesszel – mondta lapunknak Pedro López de Pablo. A Néppárt EP-frakciójának sajtófőnökét a Fidesz kilépésének körülményeiről és az EPP-n belüli ideológiai-politikai konfliktusokról kérdeztük. Interjúnk.

A Fidesz a frakció lépését, az alapszabály-módosítást úgy értelmezte, hogy annak igazi célja a magyar tagpárt frakcióbeli felfüggesztése. Az volt?

A belső szabályzat módosításáról szóló vitát az váltotta ki, hogy tisztázatlan volt a Fidesz jogi helyzete: a párt tagsága ugyanis az Európai Néppártban felfüggesztésre került, míg az EPP európai parlamenti frakciójában nem – a korábbi belső szabályzat ugyanis a felfüggesztés kezelését nem tartalmazta. A módosítás célja tehát – a többi között – az volt, hogy ezt a jogi kettősséget felszámolja. Ugyanakkor

a vita elejétől kezdve világossá tettük, hogy az alapszabály-módosítás nem irányul a Fidesz ellen,

és annak, aki egy fideszes EP-képviselő felfüggesztését akarja kérelmezni, meg kell várnia az új szabályok bevezetését, és csak annak alapján indíthat el egy ilyen jellegű kérelmet. Nem volt és nincs most sem automatikus összefüggés a belső szabályok megváltoztatása és egy esetleges jövőbeli kérelem között, amely egy fideszes képviselő ellen irányulna.

Miért jutott el a Néppárt frakciója odáig, hogy a fideszes képviselők európai parlamenti tevékenységének felfüggesztéséhez jogi utat készített?

A néppárti EP-képviselők csupán egy csoportja támogatta az erre irányuló eljárás kezdeményezését. De ha meg is lépték volna, nem biztos, hogy meg tudták volna szerezni a szükséges többséget ehhez. Az azonban biztos, hogy az egyik ok, amiért ez a csoport ezt a lehetőséget belengette, az volt, hogy

a Fidesz frakcióbeli státuszának tükröznie kellett a pártbeli státuszát.

A Fidesz EPP-tagságának felfüggesztéséről pedig Orbán Viktorral konszenzusban történt a döntés.

Esteban González Pons, az EPP-frakció alelnöke és Pedro López de Pablo, az EPP-frakció sajtófőnöke egy 2019. februári sajtótájékoztatón

A Fidesz a két éve folyó konfliktust egy rossz vágányra tévedt ideológiai küzdelemnek látja: sok néppárti képviselő és maga a párt is liberális, baloldali értékek felvállalója lett, ezzel a Néppártba behozták az eddigi külső ideológiai frontokat, ezen képviselők pedig támadták a konzervatív értékvilághoz ragaszkodó fideszeseket. Hogyan látják önök ezt a belső konfliktust?

Az EPP frakciója egy nagyon széles politikai spektrumot ölel fel, és senki sem akarja a saját világképét a párton belül másként gondolkodókra ráerőltetni. Én nem látom azt, hogy néppárti képviselők liberális vagy baloldali értékeket dédelgetnek, vagy egy külső konfliktust hoztak volna be a pártba. Ha valaki vádolható a Néppárt családján belül keletkezett feszültségekért, akkor az Orbán Viktor. Mert ő kezdett olyan politikába, amely néppárti politikusokat kezdett nyilvánosan támadni, illetve

ott kezdett politikai ellenfeleket keresni, ahol nem voltak.

Mi az oka, hogy az elmúlt két évben a vitába keveredett felek nem tudtak észszerű kompromisszumot találni erre a konfliktusra?

Az elmúlt időszak minden egyes helyzetében a Fidesz helyzetértékelései, politikai lépései  egyre radikálisabbá váltak, mind a magyar belpolitikában, mind a külső politizálásukban – ez pedig nehézzé tett bármilyen kompromisszumot. Sok néppárti képviselő számára egyre nehezebbé vált megérteni és elfogadni a Fidesz politikai agendáját, amelyet Magyarországon a kormányzati munkájában végzett, sokak szerint ezek a lépések nagyon messze voltak már az Európai Néppárt által vallott értékektől, például a sajtószabadság, a bíróságok függetlensége vagy a civil szervezetek tisztelete terén.

Nem tartanak attól, hogy a Fidesz elvesztése az EPP jövőbeli választási teljesítményeit, esetleg a párt konzervatív renoméját, integritását rontani fogja?

Valószínűleg lesz ennek negatív hatása, a Fidesz nagyon jó eredményeket ért el a két utóbbi európai parlamenti választásokon. Ugyanakkor még

korai azt latolgatni, hogy ennek a lépésnek milyen következményei lesznek a 2024-es EP-választásokra.

A Fidesz még az Európai Néppárt tagja, bár a frakcióból távozik. Ezt a kettősséget meddig lehet technikailag fenntartani?

Az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk tegnap jelentette be, hogy a Fidesz ellen a párt alapszabályának 3. cikkelye szerinti kizárási eljárás indítható. Erről az EPP Politikai Közgyűlése dönt majd, amint a jelenlegi járványügyi helyzet lehetővé teszi a testület összehívását.

****

Nyitókép:  Manfred Weber, az EPP-frakció elnöke és Pedro López de Pablo, az EPP-frakció sajtófőnöke egy 2019. szeptemberi sajtótájékoztatón

 

Összesen 271 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végetek van, elkezdődött a visszaszámlálás, csak az a kérdés:
Orbánék képesek lesznek-e felépíteni az új, a valódi Európai Néppártot, vagy totális győzelmet arat a szoci-libsi-zöld-weberi néppárt és betelepíti a G. Soros által parancsba adott 36 millió migránst...
De ennek a néppártnak vége.

Néppárt...gerinctelen liberálisok, a klasszikus európai értékrend elárulói, eddig sem értettem, hogy a Fidesz miért ül ebben a morális mocsokban, a Néppárt a muszlim Európa kőművese, weber.....a bajorok forognak a sírjukban....megvásárolt ripacs, Júdásként az EP elnöki székének várományosa.

A németek tényleg megérettek a pusztulásra, Európa sírásói. Azonnal ki kell lépni a Néppártból is, s megkeresni azon szövetségeseket, akik Európát a muszlim áradat ellen egy zsidó-keresztény védőpajzzsal megvédik.

A XIII.kerületben nem akarok a DK-nak, Klárinak és a zsidóságukat eláruló balliberálisoknak köszönhetően Juszufot polgármesternek. A mostani maradjon sokáig....

Mit magyarázkodnak? Megoldották a problémát, nem? Kirúgták Orbánt,
minden rendben lett hirtelen. Lapozzunk...

No de elvtárs, otthon simogatod az MSZMP-s tagkönyvedet, szidolozod édesapád ÁVH-s kitüntetéseit, puszilgatod a Lenin szobrocskát, most meg megtagadod tegnapi önmagadat....szabad így beszélni ma DK-ban? vagy kötelező? S Feri, Putyin kezeit nyaldosó kutyusa mit szól ehhez?

Hogy lenne igaz:-) saját magát cáfolja!
Nem a fidesz ellen ment, de a fidesz ellen ment.

"Orbán felelős a Néppárt feszültségeiért"

Jah, Óbán a hibás a mindenért!

Saját magát hazudtolta meg.

A halálunkat is kívánjátok? Mert szoktátok.......

Es nem utolso sorban: Ujra Kommunizmust, vagy ahogy a Feritek mondja: DK-t, avagy most mar Demokratikus Kommunizmust!

Hat osztállyal te mindig későn fogsz arra rájönni, ami rád várhat, ha 22-ben az ország ellenségeire, a hazaáruló balliberálisokra szavazol. te leszel Juszufnál a mosogató....de az írásaidból kiolvasható intelligencia, felkészültségi szinted alapján most is mosogatsz valahol........ja, a kocsma zárva van, otthon.

Miből gondolod, hogy belépteti a fideszt bármelyikbe is?
A szalonképességet ismerjük, ha a jobboldali pártnak vannak hülyéi, gazemberei, akkor a pártnak még a szavazója is az, de ha egy baloldali kokainozik, akkor az csak csalás. Lásd még Jobbik...
Nem hiszem, hogy a te szalod mérvadó lenne nekem. Pl.

Azért jó lenne, ha világos lenne a képlet. Az Európa iszlamizációja szolgálatába állt balliberális kiszolgáló, zsoldos elit az európai zsidóság felszámolásában vállal aktív szerepet. Nézzetek körbe Európában, azoknak, akik nyelveket beszélnek, különösen nem kell bemutatni mi történik az európai zsidósággal. Engedjétek meg, hogy feltételezzem a tájékozottságotokat.

Fogy a levegő az európai zsidóság körül, a megvásárolt zsidó liberálisok segedelmével,de fogy a levegő a nem zsidó európaik körül is, azok körül is, akik ezen balliberális, zsidó pártok lelkes szavazói. Mert gyűlölik Orbánt. Aki védi az országot, mint testvéreimet Netanjahu.

Cooronita, cenzored1 és a többi goj ugyanott fogja végezni, mint mi, a zsidóság, ha nem ébred fel, ha nem jön rá, hogy becsapják, hogy csak a gyűlöletére, érzelmeire építenek. Csak lépcsőfokok, amikre rátaposnak ahhoz, hogy az ország pusztulását eredményező hatalomhoz juthassanak.

Most együtt ültetik fel az európai zsidókat és a buta gojokat arra a vonatra, amely a közös megsemmisülésben ér véget.

Merkel nagyon hallgat.

Nézd, Botka Laci, eddig nem árultam el a nevedet, de kérlek, ne legyél már ennyire nevetségesen demagóg. OK! Éljen Lenin, Rákosi, Kádár, a koalíció okán már akár Szálasi is, de legyünk már visszafogottak.

Ez legyen a te bajod, hogy neked az Alde jön be. ( Ha ismernélek, akkor tudnám, hogy tájékozatlan, hülye, vagy gazember vagy-e, de nem tudom, sőt nem is érdekel. ) Ami a várakozásaidat illeti, látszik, hogy mersz kicsi lenni. Nekem kicsit szélesebb a látóterem, jobban észreveszem a helyzet adta lehetőségeket, amikről csak azért nem beszélek, mert nincs tudásom semmiről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés