A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

2021. március 3. 8:49
Az Origo úgy értesült, a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából.

Az Origo értesülése szerint kilép az Európai Néppárt frakciójából a Fidesz. A portál szerint a párt délelőtt jelenti be döntését.

Orbán Viktor vasárnap arról írt levelet Manfred Webernek: „Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”. A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Bár ígéretek sora hangzott el, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor.

Orbán arról is írt: „Minden egyes tagországban élet-halál harcot folytatunk, éjjel-nappal. Ezekben az időkben együttműködésre, közös cselekvésre, toleranciára és türelemre van szükség”. Így Orbán szerint nehéz megérteni és elfogadni, hogy Manfred Weberéknek az EPP-képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata most a legsürgetőbb feladat. 

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke vasárnap arról írt, elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból. 

Összesen 325 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs valami széles látóköröd. Ezek már a Néppártot létrehozó Helmuth Kohlt is kizárnák, annyira benyalnak a szociknak és a lényegében velük azonos liberálisoknak. Most már lehet távozni, két év elég volt, hogy röhögni lehessen a Weber-Tusk kettősön. Rögtön az elején feltehették volna egyértelmű szavazásra a kérdést, de nem merték megtenni. Ehelyett a három bölcs útján akarták megteremteni maguknak a döntés alapját, de ez a három veterán politikus ezt nem vállalta fel. Most pedig csak a szabályok átírásával mernek fellépni, mert úgy tűnik, az eddigi szabályok még most is Weber és Tusk vereségét hoznák.

Nézd így a kérdést.

Ha igaz a hír, akkor csak helyeselni lehet.

9:05-nél leírtam, hogy kinek lehet szégyenkezni valója.

Amikor a Fidesz belépett, az még egy elég másféle EPP volt. Sőt, még 10 éve is más volt a klíma, mint most.

Mára lényegében az EPP kilúgozódott... lett belőle egy jellegtelen, semmilyen - a lényegi kérdésekben megkülönböztethetetlen! - ikertestvére a ballib tömbnek. Biztos vagyok benne, hogy ebben a formájában vissza fog szorulni, és veszíteni fog a jelentőségéből.

Ez a döntés várható volt. A Néppárt menthetlenül liberalizálódott. A Fidesz megtalálja majd a helyét, s az élet megy tovább.

Weber és Tusk a jelen állás szerint már a Néppártot létrehozó Helmuth Kohlt is kizárnák, annyira benyalnak a szociknak és a lényegében velük azonos liberálisoknak. Most már lehet távozni, két év elég volt, hogy röhögni lehessen ezen a kettősön. Rögtön az elején feltehették volna egyértelmű szavazásra a Fidesz kizárásának kérdését, de nem merték megtenni. Ehelyett a három bölcstől várták, hogy teremtsék meg számukra a döntés alapját, de a három veterán politikus ezt nem vállalta fel. Úgy gondolták, Weber és Tusk egye meg, amit főzött. Ők viszont csak a szabályok átírásával mernek fellépni, mert úgy tűnik, az eddigi szabályok még most is vereségüket hoznák. Orbán két évig a nyílt színvallásra várt, és abból ez a szánalmas menekülőút, a szabályok megváltoztatása lett.

Majd kiderül, melyik folytatási variáció a legkonstruktívabb.

Ezt persze írhatod Orbánról, de ez a megjegyzés rólad szól, nem róla.

Egy darabig még ugyanez, de ha változik, az sem lesz öröm. Ha Tarlóstól meg kellett és meg lehetett "szabadulni"...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés