Kábítószerkereskedőre emlékezik az NFL a BLM jegyében

2021. március 2. 12:12
Az amerikaifoci-liga a rendszerszintű rasszizmus áldozataira emlékezve idézi fel egy fekete férfi halálát – de valamit mintha kifelejtene a történetből.

A tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) játékosai a 2020-as szezonban a „rendszerszintű rasszizmus, a rendőri túlkapások áldozatai és a társadalmi igazságosság hősei” tiszteletére különleges matricákat viselhettek a sisakjukon a #SayTheirStories program keretében. Összesen 87 ilyen személy közül választhattak a játékosok és az edzők. A szezonban és a holtszezonban a liga a Facebook-oldalán is bemutatja a #SayTheirStories-ban szereplő embereket; kedden éppen a Mississippi állambeli Stonewallban élő Jonathan Sanders került sorra.

Az NFL megszólaltatta Sanders édesanyját, aki szerint Jonathan a családjának és a közösségének élt, sokat sportolt, és nagyon segítőkész volt. 2015 júliusában éppen a lovával gyakorolt Sanders, amikor egy hangsúlyozottan fehér rendőrtiszt húsz percen keresztül fojtogatta őt, aminek következtében a férfi meghalt – hangzik az édesanya története. „A mai napig sem szolgáltattak nekem igazságot” – mondja az NFL-nek Sanders édesanyja. 

„Megfulladt egy zacskó kokain lenyelésétől... igen, emeljünk szobrot a közösség tartóoszlopának!”

A liga Facebook-oldalának kommentjei között egy másik történet rajzolódik ki. A hozzászólók a Sanders halálát és az azt követő jogvitát feldolgozó Wikipédia-szócikkből idézve arra hívják fel a figyelmet, hogy a bírósági ítélet és a boncolás eredményei alapján valószínűsíthető, hogy Sanders nem kizárólag hátasa edzése céljából lovagolt, hanem egy kábítószeres ügyben menekült a rendőrök elől. A halottkém jelentése alapján a férfi nem a rendőri intézkedés következtében fulladt meg, hanem azért, mert a hatóságoktól való félelmében lenyelt egy zacskó kokaint, amin jó eséllyel egyébként túl szeretett volna adni. A bíróság azt sem találta bizonyítottnak, hogy az intézkedő rendőr rasszista szóhasználattal sértegette volna a fekete férfit. 

Az NFL egyelőre nem látott hozzá a kommentszekció megtisztításához.

 

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hah! FEHÉR por! Rasszista narkó!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés