Egymásnak estek a szélsőséges dzsihadisták Afrikában

2021. március 2. 11:19
Legalább 20 holttestre bukkantak Burkina Faso északi részén, miután az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, illetve az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető csoportok csaptak össze egymással – közölték biztonsági források.

Az Infowakat helyi médium hétfői közlése szerint a holttestekre szombaton bukkantak rá a Malival közös határtól körülbelül 10 kilométerre. A térségben pénteken összecsapott egymással az al-Kaidával szövetségben álló Dzsamáa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín (JNIM) és a Nagy-szaharai Iszlám Állam (EIGS) nevű terrorszervezetek – jelentette az Infowakat az említett forrásokra hivatkozva.

A két csoportosulás 2015 óta békésen megfért egymás mellett a Száhel-övezetben, ám 2019 nyarán összekülönböztek Maliban és Burkina Fasóban, ami erőszakhoz vezetett. Az Iszlám Állam an-Naba című hetilapja 2020 májusában hivatalosan is elismerte a szembenállást.

A fegyveres konfliktusokat nyomon követő és elemző ACLED nevű nemzetközi szervezet szerint az al-Kaida és az Iszlám Állam helyi ágai 2019 júliusa és 2020 decembere között 113 alkalommal csaptak össze a Száhel-övezetben, a harcokban 608-an vesztették életüket.

(MTI)

Fotó: Combating Terrorism Center at West Point

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem marad el, és ha bejön a papírforma, a francia versenyző lesz az első fejezett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés