Orbán Webernek: Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk

2021. február 28. 17:55
Kilátásba helyezte a Néppártból való kilépést Orbán Viktor.

A magyar kormányfő levelet küldött az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Orbán Viktor ebben, a többi között arra hívta fel Manfred Weber figyelmét, hogy amennyiben az EPP elnöksége és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsájtják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. „Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk” – írta a miniszterelnök.

A levelet Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter osztotta meg Facebook-oldalán. A miniszter hozzáfűzte: „Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból. Mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni – visszamenőleges hatállyal. Érdekes, hogy magukon nem kérik számon a jogelveket, a visszamenőleges hatály tilalmát. Mindez számunkra elfogadhatatlan, ezért ma Orbán Viktor miniszterelnök úr levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, melyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból. A Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézzük tétlenül, ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát.”

A kormányfő levelét változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Mi azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a martensi örökséghez. Wilfried Martens sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait. Szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, offenzív bővítési politikájával bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be.

Az elmúlt két évben ígéretek sora hangzott el a pártban arról, hogy a jövővel kapcsolatos elképzeléseinkről mély, belső egyeztetést folytathatunk. Az elmúlt év december 6-án Önnek címzett levelemben javasoltam, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén új típusú együttműködést alakítsunk ki, hasonlót az EPP-ED modellhez. Az ígéreteket nem tartották be, és levelemre sem született válasz.

Ehelyett a belső szabályok átírása került az asztalra, rekord sebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben az a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit. Az üzenet világos és érthető. Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk.

Engedje meg, hogy kiemeljek három aggasztó tényt a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

1. A koronavírus-járvány több százezer európai ember életét követelte az elmúlt évben. A harmadik hullám éppen most érte el az országainkat, borzasztó emberveszteséget és példa nélküli gazdasági károkat okozva. Minden egyes tagországban élet-halál harcot folytatunk, éjjel-nappal. Ezekben az időkben együttműködésre, közös cselekvésre, toleranciára és türelemre van szükség. Nehéz megérteni és elfogadni, hogy Önöknek az EPP-képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata most a legsürgetőbb feladat.

2. A jogállamiság fogalmába a mi értelmezésünk szerint nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel. Ezeket a módosításokat a Fidesz európai parlamenti képviselőinek megbüntetésére szabták. Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni.

3. A Fidesz elnökeként kötelességem, hogy biztosítsam választóink teljes képviseletét. Ennél fogva nem fogadhatom el az európai parlamenti képviselőink feladatellátáshoz szükséges jogainak korlátozását. Ez mélységesen antidemokratikus lenne.

A Fidesz európai parlamenti képviselőit több mint 1,8 millió magyar ember szavazatával választották meg, amely a leadott szavazatok 52 százaléka. Arányaiban ők alkotják a legerősebb delegációt az EPP képviselőcsoportjában. Képviselőink félreállítása egyet jelent közel kétmillió magyar állampolgár semmibevételével, amely tovább gyengítené politikai családunkat.

Ezúton tájékoztatom Frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsájtják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

Budapest, 2021. február 28.

Tisztelettel: Orbán Viktor”

Összesen 333 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Weber és Tusk nem merte szavazásra feltenni a kérdést, hogy kizárják-e a Fideszt, vagy sem. Megpróbáltak a játékba három veterán politikust. Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a Fidesz tagságának visszaállítását akarta, Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke a kizárást javasolta, Hans-Gert Pöttering, az EP korábbi elnöke pedig semleges maradt, így döntöttek a felfüggesztés fenntartásáról. Egyértelműen nem vállalták fel azt, hogy a töketlenkedő Weber és Tusk számára kiutat adjanak az alól, hogyha már felvetették a kérdést, akkor vigyék végig a Fidesz kizárását.

Mivel most sem merik a kérdést szavazásra bocsátani, új szabályokat hoznának, ami nekik kedvez. Jogállami alapon, gerinctelenül. Nincs más, mint otthagyni őket, a többi párt pedig gondolkodjon el, hogy előbb, utóbb bárkire sor kerülhet. Új hír, hogy már Ausztriában is beindult a korrupciós vádaskodás a Kurz vezette Néppárt ellen, úgy látszik, ők sem paríroznak úgy, ahogyan azt elvárnák tőlük. Vagy most jött el az idő, hogy Strache után Kurz is sorra kerüljön. Strache akkoriban célzott arra, hogy Kurz ellen is lehet valami.

Németországot 1871 óta kétszer próbálta ledarálni az USA - a nácikat helyesen tette- , s most a végjátéknál tartunk, Németország már csak papíron létezik. 2050-ben minden második már nem német származású lesz.


Viktor!

Európa, a túlélő Európa Kelet-Közép-Európában épül. Holnap ott kell hagyni azokat, akik Kohl kancellárra, a németekre csak szégyent hoztak. Mennek a levesbe.

...es az Uniobol is!

Vártunk sokat, hátha az epp visszatalál a helyes útra. Lejárt a határidő, nincs értelme tovább maradni.

Az EU-ba megalázóan hosszú várakozás és a kifosztás feltételeinek biztosítása után, együtt vettek fel minket, kelet-európaiakat.

Azt hiszem, a kilépés is csak együtt lehetséges, ill. lehetetlen. Ez egy elég csúf végjáték és nem lehet elfelejteni, h. még nálunk van a legbiztosabb többsége a kormánynak a V4-ek közül.

Romániát, mint bármiben velünk együttműködőt, felejtsük el.Így nehéz. Végső soron a gazdaság dönt. Kéne még 10 év nyugodt építkezés. Már most sem nyugodt.

Büszke lehet mindenki, aki moslékékra bírt szavazni.

Mondanám, hogy a Torgyán táskavivőjeként maradj a kaptafánál, de már parasztnak is hülye vagy. naponta égeted magad. De ne add fel, kell, hogy naponta röhögjünk rajtad. A magyar paraszt.....Momentumos barátaim is jókat röhögnek rajtad a Pannónia utcában.

Orbán megint a legjobb ütemben lépett: világos érveléssel, aktív, kezdeményező módon jár el. Ha úgy adódik, lesz élet a dekadens Néppárton kívül is.

Feri!

Szerinted milyen álarc lenne a hozzánk illő?

Te is jól tudod, hogy Németország már csak papíron létezik, selejt politikusokkal. Magyarország helye egy Kelet-Közép-Európai Unióban van, ez a régió jelenti a jövő Európáját. Aki európai kultúrát, demokráciát akar, az utazást tesz a Varsó-Prága-Pozsony/Bratislava/-Budapest tengelyen.

Az egész egy nagy csalódás. De biztos vagyok abban, hogy hosszabb távon mi jövünk ki jobban ebből a helyzetből.

Majd meglátjuk. Lehet, hogy nem egyedül hagyjuk ott a gittegyletet.

Ha valaki nem fogad be benneteket, sem nem hallgat szavatokra, hagyjátok ott a házát, sőt a várost is, és még a port is rázzátok le a lábatokról!
Mt 10,14

Weber és Tusk van hülyére alázva azzal, hogy lassan két éve keménykednek, miközben Orbán röhög rajtuk, mert ezt a kérdést egy szavazással már el lehetett volna dönteni. De nem merték vállalni, hanem sunyi kiutakat keresnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés