Az Egyesült Államok és Franciaország is deklarálta: soha nem fogadják el a Krím elcsatolását

2021. február 27. 17:37
Nemzetközi reakciók a Krím-félsziget orosz annexiójának hetedik évfordulóján.

Mintegy kétszáz, a környékbeli településekről érkezett tüntető emlékezett az adminisztratív határon található ellenőrzőpontnál a nemzetközi jog szerint Ukrajnához tartozó krími félsziget orosz elcsatolásának hetedik évfordulójára – közölte az euronews.

Joe Biden amerikai elnök pénteken közleményben emlékezett meg az évfordulóról, amelyben kijelentette:

az Egyesült Államok soha nem fogadja el a Krím elcsatolását,

és Ukrajna mellett áll az orosz agresszióval szemben.

Az ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba párizsi látogatásán felvetette egy új csúcstalálkozó szükségességét Franciaország és Németország részvételével, hogy áttörést érjenek el az orosz-ukrán kapcsolatokban a Donyec-medence ügyében.

A francia külügyminiszter üdvözölte a kezdeményezést, de azt is leszögezte, a Krím kérdésében egyértelmű a francia álláspont

Franciaország nem ismeri el és soha nem fogja elismerni a Krím elcsatolását,

támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritásának megőrzését a nemzetközileg elismert határok alapján – mondta Jean-Yves Le Drian.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szerdán arra utasította az orosz elhárítást, hogy sokszorozza meg az erőfeszítéseit az Oroszország destabilizálását célzó nyugati titkosszolgálati manőverekkel szemben.

A Krím félsziget a Szovjetunió felbomlása óta Ukrajnához tartozott. 2014-ben, az oroszbarát Janukovics ukrán elnököt elkergető forradalom, a Majdan után egy kétséges hitelességű helyi népszavazásra hivatkozva Oroszország gyakorlatilag harc nélkül elfoglalta.

(Euronews)

Borítókép: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az oroszok most porig vannak sújtva... Olyan ez, mintha a ruszkik közölnék, soha nem felejtik Allende megpuccsolását, meg az egyéb amcsi és francia disznóságokat.

Én meg azt hittem, a kettő nagy Antant-újrafelosztó elcsatolók Ukrajna fasizálódása, az Ukrajnában működő fasiszta jelenségek és szervezetek ellen tiltakozik, mármint, hogy soha nem fogják elismerni Ukrajnát addig, míg ezek a fajgyűlölő, rasszista jelenségek ott történnek.

Krím inkább orosz, mint amennyire Elzász francia.

A Krím-ért folyt a nulladik világháború, amikor az angolok és a franciák, a törökök oldalán az oroszok ellen háborúztak. Minden hadviselő fél nagyhatalmi birodalom volt. Hadüzenet éve: 1854.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés