Harminc éve szűnt meg a Varsói Szerződés

2021. február 26. 11:18
Az 1955-től létező védelmi szövetség a rendszerváltozások időszakában bomlott fel.

Harminc éve szűnt meg a közép- és kelet-európai szocialista országok védelmi katonai-politikai szervezete, a Varsói Szerződés.

A Varsói Szerződés megalakítása az NSZK újrafelfegyverzése és a Nyugat-európai Unió megalakulása ellenlépéseként jött létre. A Szovjetunió csapatainak a partnerország területén történő állomásoztatásával igyekezett ellensúlyozni a NATO-t, és szorosabban magához vonni a közép- és kelet-európai államokat.

A Szovjetunió felmondta az Egyesült Királysággal és Franciaországgal a háború idején kötött segítségnyújtási szerződését, és 1955. május 14-én létrehozta a Varsói Szerződést, amely a rendszerváltozások időszakában, egészen pontosan 1991. február 25-én szűnt meg.

Ezen a napon ugyanis a szerződött felek Politikai Tanácskozó Testületének budapesti ülésén aláírták a szervezet katonai struktúrájának felszámolását kimondó dokumentumot.

A megszűnés körülményeiről Antall József beszélt ezen az 1992-es felvételen.

Forrás: Wikipédia/MTI

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én, Hadihajós Lajos, a Varsói Szerződés legtrehányabb katonája, erőt, egészséget kívánok Grebennyik hadseregtábornok elvtársnak! (a pokolban)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés