Elhunyt Gelsey Vilmos báró

2021. február 26. 19:53
Százéves korában elhunyt Gelsey Vilmos nemzeti érzelmű, világpolgár bankár.

Báró gelsei és beliscsei Gelsey Vilmos (William de Gelsey) magyar születésű brit közgazdász, bankár 1921-ben született Bécsben. A gelsei és beliscsei báró Gutmann család sarja volt, apja családja az első világháború után vesztette el horvátországi birtokait. A budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban tanult, majd apja nyomdokain haladva a cambridge-i Trinity College-ban szerzett természettudományi MA fokozatot. A negyvenes években maradt kint véglegesen Nagy-Britanniában. Az Imperial Chemical Industries cégnél szerzett szakmai gyakorlatot, majd a vezetési tanácsadás felé fordult. Előbb a Hill Samuel & Co ügyvezető igazgatója lett, később az Orion Royal Bank nevű jelentős nemzetközi konzorciális (NatWest/Chase/WestLB/Royal Bank of Canada/Credito Italiano/Mitsubishi Tr) befektetési bank ügyvezető igazgatója, majd elnökhelyettese lett. Gelsey1988-ban költözött Bécsbe, ahol a mai UniCredit Bank (korábbi Creditanstalt) tanácsadója lett.

Mivel a Richter Gedeon privatizációjának tanácsadója a Creditanstalt magyarországi leánycége volt, a privatizációt követően, 1995-ben Gelseyt a Richter igazgatósági tagjának választották. Négy évvel később az igazgatóság elnöke lett.

Testvérével, Gelsey Sándorral együtt jelentős szerepet játszott abban, hogy a több, mint 300 éves Királyi Egyetemi Katolikus Gimnázium (amelynek a működését 1948-ban betiltották) visszakapja eredeti épületét. Az épületet hároméves pereskedéssel visszaszerezték a Demszky Gábor vezette fővárosi önkormányzattól.

Orbán Viktor 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a bankárt.

Gelsey Vilmos báróval a Mandiner 2016-ban készített nagyinterjút.

 

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És még ezt is mondta annak akinek van füle a hallásra:
„Nagy-Britanniában élek és Brexit-párti vagyok. Normális alapok kellenek egy működőképes országhoz. Tehát nemzeti pénzre is szükség van. Ha a gazdaság erős, akkor erős a pénzed is. Ha gyenge a gazdaság, gyenge a pénz is. A kormányzat ebben a modellben tud cselekedni, helyre tudja állítani a folyamatokat. Az euró esetében ez nincs meg.

Ellenzek mindent, ami nem demokratikus. Hogy szerintem mi a demokrácia: az, ami az angoloknak a Magna Charta, a magyaroknak az Aranybulla volt. Amikor a nemesek megüzenték a királynak: Ha nem viselkedsz, baj lesz!” (Nevet.) -mondja Gelsey Vilmos báró, a Richter Gedeon igazgatóságának elnöke a Mandinernek. (2016. augusztus 24.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés