Elhunyt Gelsey Vilmos báró

2021. február 26. 19:53

Százéves korában elhunyt Gelsey Vilmos nemzeti érzelmű, világpolgár bankár.

2021. február 26. 19:53
null

Báró gelsei és beliscsei Gelsey Vilmos (William de Gelsey) magyar születésű brit közgazdász, bankár 1921-ben született Bécsben. A gelsei és beliscsei báró Gutmann család sarja volt, apja családja az első világháború után vesztette el horvátországi birtokait. A budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban tanult, majd apja nyomdokain haladva a cambridge-i Trinity College-ban szerzett természettudományi MA fokozatot. A negyvenes években maradt kint véglegesen Nagy-Britanniában. Az Imperial Chemical Industries cégnél szerzett szakmai gyakorlatot, majd a vezetési tanácsadás felé fordult. Előbb a Hill Samuel & Co ügyvezető igazgatója lett, később az Orion Royal Bank nevű jelentős nemzetközi konzorciális (NatWest/Chase/WestLB/Royal Bank of Canada/Credito Italiano/Mitsubishi Tr) befektetési bank ügyvezető igazgatója, majd elnökhelyettese lett. Gelsey1988-ban költözött Bécsbe, ahol a mai UniCredit Bank (korábbi Creditanstalt) tanácsadója lett.

Mivel a Richter Gedeon privatizációjának tanácsadója a Creditanstalt magyarországi leánycége volt, a privatizációt követően, 1995-ben Gelseyt a Richter igazgatósági tagjának választották. Négy évvel később az igazgatóság elnöke lett.

Testvérével, Gelsey Sándorral együtt jelentős szerepet játszott abban, hogy a több, mint 300 éves Királyi Egyetemi Katolikus Gimnázium (amelynek a működését 1948-ban betiltották) visszakapja eredeti épületét. Az épületet hároméves pereskedéssel visszaszerezték a Demszky Gábor vezette fővárosi önkormányzattól.

Orbán Viktor 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a bankárt.

Gelsey Vilmos báróval a Mandiner 2016-ban készített nagyinterjút.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. február 27. 19:00
R.I.P.
kérdés
2021. február 27. 09:51
Mellesleg, ha annyira úúúútálatos volt a rendi felállás, hogy el kellett törölni, akkor minek kezdték el bevásárolni maguk, majd a rangot megtartani mégis? Ha pedig annyira irígylésre méltó, akkor miért nem védték meg? FELEKEZETTŐL ÉS ETNIKUMTÓL FÜGGETLENÜL! Zavaros az egész felállás, mint a XX. században (vagy régesrégtől) már megszokhattuk.
JMoflicheque
2021. február 27. 07:36
Egy letűnt kor maradványa. Mennyivel jobb most a bolsevik rablógyilkos csürhe oligarhaként. Ne féljetek! Ők semmit nem tettek az országért mióta eltulajdonították mások vagyonát. Elmondásuk szerint, ők a nép fiai. Demokraták.
kojzef
2021. február 26. 22:10
Nagyon szánalmasak ezek a hozzászólások! Megkérdőjelezhetetlen a nemzeti érzelműsége és a hazánk, nemzetünk iránti szeretete, tisztelete, keresztényi elköteleződése! Nemzetközi tekintélyét, kapcsolatrendszerét is hazája szolgálatába állította! Életében a szorgalmas és kitartó munkájával az összegyűjtött vagyonából (remélem, egyértelmű, hogy a korábbi rendszerekben mindenüktől megfosztották őket...)sokat adományozott különböző magyarországi oktatási intézmények létrehozására, felújítására....határainkon kívüli magyar katolikus közösségek fennmaradásának szintén lelkes támogatója volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik