Új pátriárkája van a szerb ortodox egyháznak

2021. február 18. 16:45
Porfirij zágráb-ljubljanai érseket választották meg a szerb ortodox egyház új pátriárkájává csütörtökön a belgrádi püspöki zsinaton.

A pátriárka-választás reggel szent liturgiával kezdődött a Szent Száva-székesegyházban. Az új pátriárka igen fiatalnak számít, az idén lesz 60 éves. A 46. pátriárkát a szerb ortodox egyház 30 érseke közül választották meg. Az érsekek először maguk közül választottak ki három jelöltet, majd a három legtöbb szavazatot kapó egyházi személy közül húzta ki az egyik egyházi vezető az új pátriárka nevét. Az egyház szerint ilyenkor a Szentlélek irányítja a húzó kezet.

Azért volt szükség új egyházfő megválasztására, mert az előző pátriárka novemberben belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. A szerb ortodox egyházat 2010 óta vezető, 90 éves Irinej pátriárka a halála előtt három héttel részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki szintén a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták kegyeletük lerovásának részeként.

A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él.

(MTI)

Nyitóképen: Porfirij érsek (b). Fotó: Oliver Bunic / AFP

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés