A dualizmus volt a magyar kultúra aranykora

2021. február 17. 12:20

Puzsér Róbert
Facebook
A Hont András által dicsért hatvanas években Márai és Faludy emigrációban élt, Hamvas Béla raktárosként dolgozott.

„Súlyos mulasztásom, hogy az Öt című műsorban nem reagáltam Hont Andrásnak arra a megállapítására, melyben a hatvanas évek magyar kulturális életét nemes egyszerűséggel csak úgy nevezte: az aranykor. Jelzem, hogy ebben a Hont András által vélelmezett aranykorban Márai Sándor és Faludy György emigrációban élt, Göncz Árpád börtönben ült, Hamvas Béla raktárosként dolgozott, értelmiségiek ezrei raboskodtak fegyintézetekben, végeztek fizikai munkát és voltak eltiltva a publikálástól. Ez volna az az aranykor, amikor a magyar társadalomból egy ötvenhatban emigrált nemzedék, háborúban kiirtott és háború után elhurcolt sok száz magyar szellem hiányzott.

A magyar kultúra aranykora az én szememben egyértelműen a dualizmus volt. Ezzel persze nem muszáj egyetérteni, nyilván senkinek nem kötelező hanyatt esni a Nyugat első nemzedékének teljesítménye láttán, a diktatúra iránti nosztalgiára, a fegyveres elnyomás és kulturális elzüllesztés meghamisítására azonban nincs mentség.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor nem csak Faludy és Márai élt emigrációban, hanem az egész nemzeti és polgári irodalom. Csak az udvari bohócok működtek Kádárnak.

Puzsér Róbert megint fecseg.

A kultúra fogalma nem korlátozódik az irodalomra.

A kultúra fogalma, amivel kapcsolatban Hont András értekezik egy részlete a kultúrának, amely a következőkben található: Kultúra ,,Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A civilizációval szembeállítva pedig, amely a technikai fejlettséget jelenti, a szellemi javak és a műveltség tartozik ide.,,

Egyébként milyen tapasztalata lehetne Puzsér Róbertnek a 60-as évekről amikor 1974 évben született.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés