Szijjártó az amerikai külügyminiszternek: A sikeres jövő kulcsa az euroatlanti integráció

2021. február 13. 11:44
Február 9-én Antony Blinken is gratulált a V4 partnerség létrehozásának 30. évfordulója alkalmából.

A közép-európai térség és benne Magyarország számára a sikeres jövő kulcsa a közös értékeken alapuló európai és euroatlanti integráció – írta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek küldött válaszlevelében Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének, aki előzőleg gratulált a visegrádi országok (V4) közötti partnerség létrehozásának 30. évfordulója alkalmából. Magyarország 2021 júliusától a V4 soros elnökeként „az elmúlt 30 évben elért sikerekre kíván építkezni, Közép-Európa további erősítéséért, valamint az Egyesült Államokkal való, a közös érdekeken és értékeken alapuló, egyre szélesebb körű együttműködésért” – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország büszke a V4-es szövetségeseivel elért sikerekre, így a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Mint írta: „hisszük, hogy ennek a szellemiségnek az eredményeként lett a visegrádi csoport a közép-európai együttműködés és fejlődés motorja”.   

Február 9-én az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatát követően Antony Blinken külügyminiszter Twitter-üzenetben is gratulált Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának az évforduló alkalmából. Üzenetében Blinken gratulált a visegrádi együttműködéshez, amely hozzájárult a biztonsághoz Európa szívében és azon is túl. Az Egyesült Államok és a visegrádi négyek szövetségét megingathatatlannak nevezte, és hozzátette: örömmel néz elébe a közös munkának.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kicsit furcsallom ezt a kifejezetten barátságos hangot. Ráadásul nem volt kötelező írnia az amerikainak, de megtette.

Szia! Ez egy kicsit ellentmond Bidennek. Ha beetetésnek szánják, nem fogjuk bevenni.

Bizony, feltűnően nagy szakértő ez a Blinken is, mint amúgy az egész család az, ami kézenfekvő: ők is a világot jobbá tevő önzetlenül szerény csoport tagjai... ezek Washingtonból pontosan tudják, mi a "megingathatatlan". Megingathatatlan: az USA-külügy - ahol 72 ezer a zsidó alkalmazottak száma - lábtörlői...
Na ez a V4-nél pont nem így van.

Mi kulturáltak és határozottak vagyunk. Szíjjártó remek külügyér.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés