Pénteken érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete

2021. február 12. 19:22
Átlagnyugdíj esetén 37 650 forint többletet jelent a 13. harmadik havi nyugdíj visszaépítésének első részlete.

Idén plusz egy heti nyugdíjat kapnak a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének első lépéseként, az összeget pénteken kezdik utalni. A kormány a gazdasági újraindítási akcióterv részeként döntött arról, hogy fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Ez 2,6 millió embert érint – tudatta szerdán Novák Katalin miniszter. 

Az érintettek átlagnyugdíj esetén 37 650 forintot kapnak idén pluszban.

A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének köszönhetően várhatóan nő majd a nyugdíjasok mozgástere, és segít nekik abban, hogy a koronavírus-járvány után visszatérhessen az életük a megszokott kerékvágásba. A visszaépítés úgy valósul meg, hogy idén egy-, 2022-ben kettő, 2023-ban háromheti pluszjuttatást kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, 2024-től pedig újra plusz egy teljeshavi nyugdíjat. Az idei költségvetésből 90 milliárd forintot fordítanak erre: 77 milliárdot az öregségi nyugdíjban, 13 milliárdot a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre – tájékoztatott Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A baloldal a nyugdíjasokkal fizettette meg a válság árát – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője.

Halász János azt mondta: a nyugdíjasok sohasem számíthattak a baloldalra, hozzátéve, hogy a baloldal megszorításainak fő célpontjai ők voltak. Ezért „elképesztően álságosnak” nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc szerdai Facebook-bejegyzésében a nyugdíjak megvédéséről beszél, „amikor ők voltak azok, akik cserben hagyták az időseket, és a nehéz időkben elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat”.

A szóvivő hozzátette: a parlamentben most is ott ül az a baloldal, amelynek képviselői – mások mellett Arató Gergely, Korózs Lajos, Mesterházy Attila, Vadai Ágnes és Varju László – 

„Szemrebbenés nélkül megszavazták a 13. havi nyugdíj elvételét, miközben kormányzásuk alatt a saját zsebüket tömték”.

A Fidesz-KDNP megbecsüli a nyugdíjasokat, a koronavírus-járvány okozta válság ellenére sem hagyja magukra az időseket –jelentette ki Halász János, emlékeztetve, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik fontos lépése a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése. Az idősek februárban egyheti nyugdíjjal kapnak többet, 2024-től pedig már plusz teljes havi nyugdíjat kapnak majd – közölte. A Fidesz-frakció szóvivője szerint ha „a Gyurcsány-féle baloldal lenne kormányon, a nyugdíjasok elveszítették volna azt, ami nekik a legfontosabb, a nyugalmat, a kiszámíthatóságot és a biztonságot”.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,A 13 havi nyugdíj Medgyesy faszsága volt, de nyilván a törpe-duce minden populista faszságra vevő.,,

Az osztrák rendszerben 14 havi nyugdíjat fizetnek, áprilisban és októberben az e hónapokra érvényes nyugdíjösszeget kétszeresen utalják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés