Az USA és az oroszok megegyeztek a hadászati támadófegyverekről

2021. február 3. 16:14
A NATO is üdvözöli az Új START-szerződés meghosszabbítását, és támogatja annak végrehajtását.

Moszkva és Washington között január 26-án zajlott le diplomáciai jegyzékváltás a szerződés meghosszabbításáról elért megállapodásról. Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetése során megelégedésének adott hangot ezzel kapcsolatban. Az orosz parlament két házában megtörtént ratifikálás után Putyin január 29-én írta alá a szerződés meghosszabbításáról rendelkező orosz jogszabályt.    

Az Új START-szerződés, változtatások nélkül, 2026. február 5-ig marad érvényben. 

Az Új START-szerződés, amelyet 2010-ben az akkori orosz és amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama írt alá, 2011-ben lépett hatályba. A megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a hadrendbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe. Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására. Erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba.

Marshall Billingslea, az előző amerikai kormányzat fegyverzetellenőrzéssel és a témában folytatott tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja október végén kijelentette: elvi megállapodás született az Új START meghosszabbításáról. Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. Később Putyin tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli egyéves érvényben tartására, a feltételek újratárgyalása mellett, de azt az amerikai fél utasította el.    

Joe Biden nemrég beiktatott demokrata párti elnök már jelöltként, a választási kampány során kinyilvánította készségét a szerződés meghosszabbítására.

A NATO üdvözli, és teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött, a nukleáris leszerelést célzó Új START-szerződés ötéves meghosszabbításáról szóló megállapodást – közölte az Észak-atlanti Tanács közleményében szerdán.

Az orosz külügyminisztérium szerdái tájékoztatása szerint hatályba lépett az hadászati támadófegyverek csökkentéséről kötött orosz-amerikai szerződés meghosszabbítása. Az Új START-szerződés, változtatások nélkül, 2026. február 5-ig marad érvényben.    

A NATO közleménye szerint az Új START-szerződés hozzájárul a nemzetközi stabilitáshoz,

ezért fontos a megállapodás folyamatos végrehajtása. A szövetségesek továbbra is kiállnak a meglévő leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodások és kötelezettségvállalások fenntartása mellett. Továbbra is támogatják a fegyverzet-ellenőrzésre irányuló tárgyalások folytatását a katonai szövetség tagállamai biztonságának javítására – hangsúlyozta a dokumentum.    

A kollektív érdekek előmozdítását jelentő, az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött megállapodás ellenére

a NATO továbbra figyelemmel követi az Oroszország jelentette kihívásokat.

Az Észak-atlanti Szövetség szoros konzultációt folytat az euro-atlanti biztonságra veszélyt jelentő agresszív orosz fellépések kezelése érdekében – mutatott rá az állásfoglalás.    

Az Új START-szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá.

Ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1550 atomtöltettel rendelkezhet.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: Tamássy Sándor 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés