Volodimir Zelenszkij: Elnök úr, miért nem vagyunk még mindig a NATO-ban?

2021. február 1. 18:26
Ukrajna évek óta hangsúlyozza, hogy csatlakozni kíván az északatlanti szövetséghez, a NATO viszont ódzkodik ettől.

Az első kérdése Joe Biden amerikai elnökhöz országa NATO-csatlakozására fog vonatkozni, ami rendre elakad a nyugati tagállamok habozásán – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Axios amerikai hírportálnak adott interjúban.

„Elnök úr, miért nem vagyunk még mindig a NATO-ban?” – mondta Zelenszkij, elképzelve az első kérdést, amelyet majd feltesz a Fehér Ház új lakójának. Az interjút hétfőn ismertette az ukrán elnöki hivatal.    

„Ha Ukrajna a NATO-ban lenne, semmiképpen sem eszkalálódna a kelet-ukrajnai helyzet”

 – vélte Zelenszkij, a Kreml által támogatott szakadárokkal vívott háborúra utalva.    

Ukrajna évek óta hangsúlyozza, hogy csatlakozni kíván az északatlanti szövetséghez. A NATO viszont ódzkodik ettől, ugyanakkor egyre azt hangsúlyozza, hogy nyitva áll a kapu Kijev előtt. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott első telefonbeszélgetésében Joe Biden a múlt héten megerősítette, hogy az Egyesült Államok „támogatja Kijevet Oroszország tartós agressziójával szemben”.    

Moszkva 2014-ben kebelezte be a dél-ukrajnai Krím félszigetet, nem sokkal később pedig megkezdődött a kelet-ukrajnai háború. Oroszország képes megtámadni bármelyik európai országot, sőt az Egyesült Államokat is – vélte Zelenszkij az interjúban.    

Nem csak katonai beavatkozásról van szó, mint Ukrajna esetében, „de a nyugati országok elleni orosz információs háborúkról és kibertámadásokról is” 

– tette hozzá az ukrán elnök. Zelenszkij közölte, hogy „kissé dühös Donald Trump előző amerikai elnökre”, amiért az közzétette a 2019-ben folytatott telefonbeszélgetésük tartalmát, ami miatt politikai botrány tört ki az Egyesült Államokban. A beszélgetésben Donald Trump arra próbálta rávenni Zelenszkijt, hogy vizsgáltassa ki Joe Biden fiának ukrajnai tevékenységeit, hogy ezzel alááshassa jövendő elnökválasztási vetélytársának esélyeit. A demokrata párti elnök fia, Hunter Biden évekkel ezelőtt a Burisma ukrán energetikai cég igazgatótanácsi tagja volt. A nyilvánosságra került megbeszélés tartalma miatt alkotmányos vádeljárás indul Trump ellen, amit végül a republikánus többségű szenátus nem szavazott meg.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az orosz szakadárok abban a pillanatban leválnának Ukrajnáról. Nem akarnának ukrán egyenruhában harcolni anyaországuk ellen. Ez lenne az első következmény. A második a gázszállítás leállítása lenne, bármit mondana Európa. Ellenséges országon keresztül nem biztonságos a tranzit. Ezt kiváltanák az északi és déli vezetékek. És persze Ukrajna sem kapna gázt, kérjen Amerikától.

Ezt Európa végig tudja gondolni, az amerikai báb Zelenszkij nem tudja.

Volodimir!
A jószomszédi viszony mindkét országnak jó lenne!
A békének nincs alternatívája!

Szóval, mit kéne tenni? Hagyjuk magára a kárpátaljai magyarokat, hogy aztán erre hivatkozva felbátorodjanak mindenütt a határon túliakkal szemben? Ez a legkevesebb, hogy blokkoljuk Ukrajna NATO felvételét, jogunk van hozzá. Így kellett volna blokkolni Románia EU felvételét is, székely autonómiát követelve. Vagy a csehek, szlovákok felvételét a Benes dekrétumokra hivatkozva. Az EU felvetette ezt, de a csehek erre azt mondták, jó, akkor nem lépnek be. Erre az EU ejtette a kérdést. Felvetődik a kérdést, kinek volt nagyobb szüksége a másikra. Az EU-nak a csehekre, vagy a cseheknek az EU-ra. Ugyanez feltehető Románia és Bulgária esetében is, akiket nagyon csekély felkészültségük ellenére úgy rántottak be az EU-ba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés