Soros embere került a szlovák migrációs hivatal élére – Robert Fico tiltakozik

2021. január 26. 22:19
Ján Orlovsky-t – aki 2015 és 2020 között a Soros György által finanszírozott szlovákiai Nyílt Társadalom alapítványt vezette – hétfőn nevezték ki a migrációs hivatal élére.

„Ellentétben áll Szlovákia érdekeivel, hogy a belügyminisztérium alá tartozó migrációs hivatal élére a szlovákiai Nyílt Társadalom alapítvány volt vezetőjét nevezték ki” – jelentette ki Robert Fico, a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Irány – Szociáldemokráciának (Smer-SD) az elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján kedden.

Szlovák hírportálok közlése szerint a migrációs hivatal élére, Vendelín Leitner, belügyi államtitkár hétfőn nevezte ki Ján Orlovsky-t, aki 2015 és 2020 között a Soros György által finanszírozott szlovákiai Nyílt Társadalom alapítvány vezetője volt.   

Robert Fico – akinek korábbi kormánya az illegális bevándorlást egyértelműen elutasító álláspontot képviselt – kedden élesen bírálta Orlovsky kinevezését. Az ellenzéki politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy a kinevezéssel a jelenlegi négypárti kormánykoalíció megszegte a választások előtt a migrációs politikával kapcsolatban tett ígéreteit. „Ez a kinevezés ellentétben áll az ország érdekeivel” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Ficot, aki szerint

a kinevezés „új irányokat nyit” a migrációs politikában.

Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a pozsonyi törvényhozás 2015-ben olyan határozatot fogadott el, mely szerint Szlovákia soha nem fogadhatja el a bevándorlók letelepítését célzó kötelező kvótákat. Fico jelezte: pártja képviselői támogatni fogják azt a jelenlegi választási időszak lerövidítését – és így előrehozott választások kiírását – célzó beterjesztést, amellyel a Smer-SD-ből tavaly kilépett Peter Pellegrini volt kormányfő és a köré csoportosuló képviselők álltak elő. Hozzátette: mivel a beterjesztés aligha kap többséget, folytatni fogják annak a petíciónak az előkészületeit, amellyel egy előrehozott választások kikényszerítését célzó népszavazást akarnak kiíratni.

(MTI)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes lesz figyelni......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés