Elnökválasztást tartanak Portugáliában

2021. január 24. 13:06
Felmérések szerint borítékolható a hivatalban lévő államfő győzelme.

Súlyos koronavírus-járvány közepette kezdődött meg az elnökválasztás Portugáliában. Felmérések szerint borítékolható a hivatalban lévő államfő, a jobbközép politikát követő Marcelo Rebelo de Sousa győzelme. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint nyolc órakor nyíltak meg, és este hétkor zárnak. Több mint kilencmillió szavazásra jogosult adhatja le a voksát, öt évre választja meg az ország következő államfőjét.

Hét jelölt közül lehet választani

Heten indultak az elnökválasztáson, köztük a hivatalban lévő államfő, a jobbközép irányvonalat követő Szociáldemokrata Pártból való – párttagságát elnöksége idejére felfüggesztő – Marcelo Rebelo de Sousa, akinek a közvélemény-kutatások szerint olyan magas, hetven százalék körüli a támogatottsága, hogy szinte biztosra vehető, hogy már az első fordulóban nyer, megszerzi ehhez a szavazatok több mint felét. A 72 éves államfő, egykori tekintélyes alkotmányjogász ciklusa idején

mindvégig hatvan százaléknál magasabb népszerűségnek örvendett.   

Az elnökválasztás súlyos járványhelyzet közepette zajlik, felfutásban van a koronavírussal fertőzöttek száma. A szavazás előtti napon mind a fertőzöttek, mind a halálesetek számában napi rekordot mértek. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a 10,3 millió lakosú Portugáliában a járvány kezdete óta 624 469 ember kapta el a fertőzést, és 10 194-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.   

A járvány karácsony óta gyorsult fel, amikor négy napra enyhítettek a gyülekezési és mozgási korlátozásokon. Ennek következtében megugrott a kórházakban kezeltek száma, és a hatóságok kénytelenek voltak ismét szigorú járványügyi szigorításokat bevezetni.   

Szigorú intézkedések mellett egy napra feloldották a korlátozásokat

A járvány miatt a hatóságok több intézkedést hoztak, hogy a szavazás ne rontson a helyzeten, de egy napra feloldották a mozgási korlátozásokat. A gyülekezésekre vonatkozó szigorú korlátozások miatt eleve a választási hadjárat idején sem voltak kampányrendezvények. Elemzők arra számítanak, hogy a járvány miatt alacsony lesz a részvétel a vasárnap elnökválasztáson.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek sem hülyülnek már meg. Megnézem reggelente az időkép európai covid térképét. Egyetlen ország van sötétvörösre szinezve, és ez bizony Portugália....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés